fbpx
Alpenroute door Duitsland

Ga met de camper de bergen in met de Duitse Alpenroute!

Natuurliefhebbers opgelet! De Duitse Alpenroute zit boordenvol hoge bergtoppen, helderblauwe meren en schilderachtige uitzichten. De 450 kilometer lange route is tevens ook de oudste autoroute van Duitsland. De route staat erom bekend dat deze goed te rijden is met de camper; aan camperplaatsen geen gebrek! Je wordt wakker in de groene natuur en bent binnen no-time op een van de mooie wandelpaden. Wat houdt je nog tegen?!

Eerste stop: Lindau am Bodensee

We starten de campertour bij Lindau am Bodensee. Dit is een eiland in het grootste meer van Duitsland, Bodensee. Het is aan te raden om even Lindau in te gaan. Met haar sprookjesachtige uitzichten en historische binnenstad is dit wel een kijkje waard. Breng je in de winter een bezoek aan Lindau? Dan is er een grote kerstmarkt te vinden in de haven. Pak hier een lekkere glühwein en geniet van het uitzicht dat vanuit de haven te zien is. Je kunt in Lindau overnachten bij camperplaats Lindau aan het water.

Eenmaal terug op de weg ga je vanuit Lindau via de ‘Rohrach Anstieg’ de bergen van de Allgäu in. Deze weg geeft je prachtige uitzichten op de bergen van de Allgäu en Vorarlberg. Maak een stop bij de watervallen van Scheidegg en bij het plaatsje Lindberg, dat ook wel ‘klein Parijs’ wordt genoemd. In Scheidegg kun je de camper neerzetten bij Wohnmobilpark am Kurhaus.

Lindau am Bodemsee

- Lindau am Bodensee is de eerste stop van deze fantastische route!

Het prachtige gebergte van Allgäu

We gaan nu door de bergen van Oberallgäu. De eerste stop van deze dag: uitzichtpunt Paradijs. Zijn naam doet er niet aan onder; je kunt hier fantastische panorama’s over het nationale natuurpark Nagelfluhkette , de Oostenrijkse Vorarlberg en de Zwitserse Alpen zien. Vervolgens rijden we door naar Oberstaufen. In de winter is dit een skigebied, maar in de zomer leent dit zich voor mooie wandelingen.

Vanaf Oberstaufen gaan we naar de Große Alpsee, dit is het grootste natuurlijke meer van de Allgäu. Daarna komen we in Immenstad, een oude koninklijke stad met een prachtig kasteel, veel oude pleinen en andere bezienswaardigheden. We rijden langs Sonthofen, naar Bad Hindelang; deze staat bekend als de zonnigste regio in de Alpen van Zuid-Duitsland. Zet je camper neer bij Wiesengrund Wohnmobilpark voor een heerlijk rustige overnachting midden in de bergen.

Camperplaats allgau

- Overnacht met de bergen om je heen!

De befaamde Oberjochpas

Als je de camper instapt en weer op de weg gaat richting Oberjoch, stuit je meteen op de meest bochtige weg van Duitsland: de Oberjochpas. Met 106 bochten rijd je langzaam omhoog langs het boerenlandschap en aangrenzende bergen en kleine dorpjes. Eenmaal aan de top kun je nog even genieten van het uitzicht voordat je weer naar beneden gaat richting Wertach.

Vanaf Wertach gaan we naar de Grüntensee, waar veel fiets- en mountainbikeroutes zijn uitgezet, deze zijn maar liefst 580 kilometer bij elkaar! Om de honger na een flinke fietstocht te stillen, kun je een populair gerecht uit Allgäu proberen; kaas-spätzl, een soort pasta met héél véél kaas. Rijd hierna door naar Pfronten, waar je de camper kan neerzetten op Wohnmobilstellplatz Pfronten. Het dorpje staat bekend om de helende kracht van hooi. Wil je even ontspannen? Neem dan een ‘hooistempelmassage’ om de spieren weer los te maken.

Pfronten camperplaats

- Zet de camper neer in Pfronten en ga naar een hooistempelmassage.

De oversteek van Allgäu naar Opper-Beieren

Stap weer fris en fruitig in de camper om de weg te vervolgen naar de meren Weissenssee, Hopfensee en Forgenssee. Hier kun je een frisse duik nemen of natuurlijk gewoon genieten van het uitzicht dat deze meren te bieden hebben. Rijd daarna door naar Füssen. Hier kun je onder andere een tocht maken door slot Hohenschwangau of slot Neuschwanstein. In Füssen kun je de camper zetten bij Camper’s Stop.

We rijden Füssen uit en daarbij rijden we ook meteen Allgäu uit en Opper-Beieren in. In Oberammergau zijn eens in de tien jaar de passiespelen. Deze traditie is gestart in 1633. Tijdens de passiespelen speelt het hele dorp de laatste vijf dagen van het leven van Jezus Christus na. Over de bergpas Ettaler Sattel dalen we naar Oberau en Farchant in Werdenfelser Land. We bevinden ons daarna op een mooie weg met uitzichten op bergen Alpspitze en Zugspitze en bereiken daarna Garmisch-Partenkirchen. Hier kun je de camper neerzetten op Alpencamp Amwank.

camperplaats in garmisch-partenkirchen

- Wat een heerlijke plek om met de camper te staan!

De veelzijdige route naar Bad Tölz

We rijden door! Langs de dorpjes Krün en Wallgau. De volgende stad op het lijstje: Bad Tölz. Onderweg daarnaartoe rijd je langs de Walchensee, een echte hotspot voor de watersporters. Hier dichtbij ligt ook de Herzogstand, daar kun je een mooie wandeling naar de top maken. Bij mooi weer kun je zelfs München zien liggen!

Terug naar Bad Tölz. Een echte marktstad. In de historische binnenstad nodigen de mooie marktstraatjes je uit om de kleine winkeltjes vol met klederdracht en ambachtelijke spulletjes binnen te lopen. Ook nog op zoek naar een mooi uitzicht? Loop dan naar de Leonhard-kapel op de Kalvarienberg, daar kijk je uit over de Isarvallei. Zet je camper neer naast rivier Izar op deze camperplek.

Bad Tölz

- Bezoek Bad Tölz en loop naar de Leonhard-kapel!

De weg van de regionale producten

Vanuit Bad Tölz rijden we langs rivier Izar op, totdat we bij de Walchenklamm uitkomen. Hier kun je een mooie wandeling maken tussen de grove rotsen en hoge bomen. Rijd hierna verder naar het meer Tegernsee. Schroom niet om een keer te stoppen bij een van uitzichtpunten om te genieten van het schilderachtige plaatje dat deze weg te bieden heeft.

Uiteindelijk komen we uit bij het kleine stadje Gmund. Hier kun je de burcht bezoeken of naar het Porsche Automuseum gaan – hier werd namelijk de eerste Porsche gebouwd. De volgende stop is Schliersee waar je heerlijke wijn en whiskey vindt. Omdat rijden met drank op geen verstandige keuze is, raden wij je aan om eerst je camper neer te zetten op Am Spitzingsee. Daarna kun je makkelijk met de fiets of lopend naar de Slyrs-distilleerderij voor de originele Beierse single malt whiskey’s.

Schliersee

- Zet je camper heerlijk bij het meer van Schliersee.

Geniet van de mooie uitzichten!

Vanuit Schliersee pak je de Sudelfeldstraße. Via deze weg klim je via vele bochten honderden meters omhoog naar de Sudelfeldpass. Rijd een klein stukje door en kom uiteindelijk bij de Tatzlwurmstraat. Je rijdt hierdoor een stuk naar beneden en komt uiteindelijk uit in Oberaudorf. Een mooie plek met veel winkels. Als je dan nog wat noordelijker rijdt, kom je uit bij Nußdorf am Inn. Geniet hier van alle bergtoppen en neem het uitzicht goed in je op; het is hier fantastisch mooi!

Via Rohrdorf gaan we tussen de schilderachtige bergen van de Alpen door naar Frasdorf, waar je veel wandelingen kunt maken. Daarna komen we uit bij Aschau im Chiemgau. Als je het gebied van boven wilt bewonderen dan kan dat hier, er is namelijk een kabelbaan ‘de Kampenwandbahn’. Dan, langs weiden en bossen, komen we in Bernau am Chiemsee. Hier kun je rustig overnachten bij Wohnmobilpark Bernau.

Bernau am Chiemsee

- Een van de mooie uitzichten die Chiemsee te bieden heeft.

Het échte Alpen-gevoel

We laten Bernau am Chiemsee achter ons en rijden langs Rottau en Grassau. Aan het einde van het dorp Grassauer nemen we een afslag naar rechts en volgen we de Tiroler Ache-rivier richting Marquartstein. We zijn een klein beetje bergopwaarts gegaan, waardoor je kunt genieten van het mooie uitzicht over de Chiemsee. We blijven alleen maar stijgen in de richting van Unter- un Oberwössen. Ooit al willen paragliden? Dat kan hier! Daarna gaan we nog meer omhoog! Voor 6,5 kilometer gaan we stijl omhoog naar de Masereralm. Hier kun je mooie wandelingen maken en genieten van alle berglandschappen om je heen.

We gaan door naar Reit im Winkl. Het biedt bergen, almen en wereldberoemde attracties. Er zijn verschillende mooie gebouwen, rustieke boerderijen en spectaculaire wandelroutes. Na Reit im Winkl volgt een mooi natuurlandschap en kom je langs het Drie Merengebied en uiteindelijk bereik je Ruhpolding en daarna Inzell. Zet je camper neer op Hausernhof en word wakker met een prachtig uitzicht.

inzell

- Word wakker tussen de bossen en bergen in Inzell!

De laatste loodjes!

Na Inzell bereik je het laatste deel van de Duitse Alpenroute. Een aanrader om te stoppen is de Weißbachkluft. Hier kun je een mooie wandeling door de natuur maken en de romantische sfeer proeven. Daarna gaan we door richting Ramsau. Je kunt hier een fotostop maken bij de parochiekerk van St. Sebastian, die al meer dan 500 jaar bestaat.

Na Ramsau kom je in Berchtesgaden. Bezoek het koninklijk kasteel en het historische centrum. Rijd daarna verder over de Rossfeld-Panoramastraat – dit is de hoogst gelegen panoramaweg en vanuit hier kun je genieten van het landschap van de Alpen. Als laatste stop bereik je de Königssee. Je kunt hier een boot pakken naar de pelgrimkerk St. Bartholomeus.

kerk St. sebastian

- De pelgrimkerk St. Bartholomeus is zeker een kijkje waard!

Heb je al helemaal zin om deze winter met de ski's de bergen in te gaan? Lees dan eens 'Met de camper naar de skipistes!'. Hier lees je alle mooie plekken waar je naartoe kan met de camper om vervolgens de bergen af te skiën. 

Image
Image

Locaties

Gerelateerde producten

Facile-En-Route Campergids

Facile-en-Route Campergids

(Detail-) informatie over duizenden camperplaatsen door heel Europa!

ANWB Camperboek De Alpen

ANWB Camperboek De Alpen

Bekijk alle routes die je door de Alpen kunt maken!

Gerelateerde artikelen