fbpx
Wintersport met de camper: alles wat je moet weten!

Wintersport met de camper: alles wat je moet weten!

Het is misschien wel de populairste vorm van vakantie in de winter: een weekje op wintersport in de Alpen. De bergen af sjezen in een prachtig wit decor, in het zonnetje zitten op een gezellig terras en ’s avonds de après-ski induiken; wij snappen wel waarom dit zo populair is! Wil jij aankomende winter gaan wintersporten met de camper? Lees dan snel verder, want in deze blog lees je alles over de nodige voorbereidingen voor een wintersport met de camper én de allerleukste wintersport-camperbestemmingen!

Wintersport-camper-checklist

Het is niet niks: verblijven in de kou met de camper, omgeven door een dik pak sneeuw. Om te zorgen dat je er zo warmpjes mogelijk bij zit – letterlijk en figuurlijk – hebben wij alvast een checklist voor je samengesteld, zodat je zo goed voorbereid mogelijk op reis gaat!

1. Winterbanden

Het is misschien voor de hand liggend, maar winterbanden zijn essentieel voor een camperreis in de winter. Zorg dat je naast winterbanden ook een paar goede sneeuwkettingen bij je hebt. Deze zullen goed van pas komen wanneer er een halve meter sneeuw valt midden in de nacht. Tip: oefen thuis alvast met het omdoen van de sneeuwkettingen!

2. Ijskrabbers en sneeuwscheppen

Wees goed voorbereid op extreme sneeuwval of vorst! Er is niks zo vervelend als wakker worden en merken dat je je camper nog helemaal uit moet ruimen voordat je naar de pistes kunt vertrekken. Zorg daarom dat je goede krabbers mee hebt, en eventuele sneeuwscheppen zodat je de lagen sneeuw binnen no time van je camper af kunt halen.

3. Antivries

Niet alleen is het meenemen van voldoende antivriesvloeistof belangrijk, ook is het belangrijk om te zorgen dat je propaangas meeneemt. Butaan kan bij vorst namelijk bevriezen. Daarnaast raden wij je aan om een föhn mee te nemen, dit kan nog eens handig zijn wanneer je sloten of kranen bevriezen.

4. Voortent

Tijdens het skiën worden spullen uiteraard nat. En al die spullen en kleding moeten uiteindelijk ook weer ergens drogen. Overweeg daarom om een winterbestendige voortent mee te nemen, zodat je genoeg ruimte hebt om al je natte spullen te stallen. Zie je dit niet zitten? Dan hebben sommige camperplaatsen speciale droogplaatsen, zodat je daar al je natte kleding kunt ophangen en laten drogen.

wintersport-camper-checklist

- Zorg dat je goed voorbereid op camperreis gaat in de winter!

Duitsland

Het kleine en gezellige skigebied Winterberg ligt dichtbij huis. Op een kleine 4 uurtjes rijden vanaf Utrecht sta je al in dit mooie Duitse skigebied. In Winterberg vind je ruim 27 pistekilometers verspreid over meerdere bergen, met een maximale hoogte van 810 meter. Een perfect gebied voor beginners of voor een weekendje weg als aftrap van het wintersportseizoen! Het overgrote deel van de pistes in Winterberg is blauw en je vindt er vooral veel stoeltjesliften.

Om te overnachten in Winterberg kun je je camper parkeren bij Campingplatz Winterberg of Parkplatz Stadthalle.

duitsland skigebieden

- Ook dicht bij huis zijn er al mooie skigebieden te vinden!

Frankrijk

Skiën in de schaduw van de Mont Blanc, dat kan in het Franse skigebied Chamonix Mont-Blanc! Dit skigebied ligt net op de grens met Zwitserland en via de bijzondere Mont Blanc tunnel kun je gemakkelijk door skiën naar het Italiaanse skigebied Courmayeur, genoeg uitwijkmogelijkheden dus! Al zul je ook genoeg te doen hebben in Chamonix Mont-Blanc zelf! Met wel 171 kilometer aan pistes, waarvan het overgrote deel rode pistes zijn, zal de gemiddelde tot ervaren skiër hier zeker aan zijn trekken komen. Overnachten kan met je camper bij Parking Grépon.

Een ander prachtig en populair skigebied in Frankrijk is Tignes-Val d’Isère. Met ruim 300 pistekilometer, variërend van brede, blauwe pistes tot aan uitdagende off-piste afdalingen, is er hier voor ieder type skiër wel wat te beleven! Ook hier kun je met de camper dicht bij de skiliften verblijven, namelijk bij Le Point Saint-Charles.

chamonix mont-blanc skigebied

- Het uitgestrekte skigebied Chamonix Mont-Blanc heeft pistes voor iedereen! 

Zwitserland

Met een paar van de hoogste bergtoppen van de Alpen is Zwitserland hét land om op wintersport te gaan. Je vindt hier niet alleen prachtige authentieke dorpen, maar ook een paar van de mooiste bergpanorama’s van heel Europa! Zo ook in het skigebied Villars. Dit mooie skigebied ligt in directe aansluiting met de gebieden Les Diablerets en Glacier 3000, wat zorgt voor ruim 132 kilometer aan pistes. Leuk om te weten: het bovengenoemde Glacier 3000 is een skigebied op een gletsjer. Dat alleen maakt het al bijzonder, maar wat het nog specialer maakt is dat je hier kan skiën van november tot en met mei. Extra lang genieten dus! Overnachten kan bij de camperplaats Gryon.

Ben je van plan om met kinderen op wintersport te gaan? Dan is het skigebied Meiringen-Hasliberg de ideale bestemming! Dit middelgrote skigebied beschikt over ongeveer 60 kilometer aan pistes en een geweldig kinderland waar kleintjes zich hele dag zullen vermaken! Overnachten kan bij Alpencamping, gelegen in Meiringen.

villars les diablerets skigebied

- In het mooie Villars kun je bij de Glacier 3000 zelfs in mei nog skiën!

Oostenrijk

Elk jaar vertrekt er een lange stoet aan wintersport liefhebbers richting hét wintersportwalhalla Oostenrijk. Een gebied wat in het bijzonder populair is in de winter, is Zillertal Arena. Met 147 kilometer aan pistes en veel Nederlandstalige skileraren is dit een ideaal gebied voor een wintersportvakantie. Ook vind je in Zillertal Arena genoeg mogelijkheden voor een gezellige après-ski! Het middelpunt van Zillertal Arena is Gerlos. Hier kun je overnachten met je camper bij Bauernhof Schönachhof.

Een wat minder populair gebied in Oostenrijk is Achensee. Dit skigebied ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van de Duitse stad München en is een perfect gebied voor beginners en families. In Achensee vind je 51 kilometer aan pistes, die allemaal redelijk gemakkelijk zijn. Ben je niet zo’n skifanaat? Dan is Achensee met zijn 200 kilometer aan loipes ook een waar paradijs voor langlaufers! Ook voor wandelliefhebbers is er in dit gebied genoeg te beleven. Overnachten kan bij Wohnmobilhafen Achensee.

achensee langlauf

- In het skigebied Achensee is er wel 200 kilometer aan langlaufloipe! © Achensee Tourismus

Italië

Italië is niet zo’n populair wintersportland voor Nederlanders, mede door de schijnbaar lange afstand. Belgen denken daar echter anders over, wat volledig terecht is! De meeste skigebieden in Italië liggen niet veel verder dan enkele populaire gebieden in Frankrijk. Daarnaast ben je in Italië ook verzekerd van prachtige uitzichten en heerlijk eten op de piste. Een ideale plek voor een wintersportvakantie dus!

Eén van de meest populaire skiroutes van Italië – en misschien wel van heel Europa – is de Sellaronda. Deze skitocht van 40 kilometer brengt je langs de mooiste dalen van de Dolomieten. Niet gek dus dat deze route bij veel skiliefhebbers hoog op het lijstje staat. Staat ‘ie ook bij jou op het lijstje? Dan kun je overnachten bij de camperplaats Piz Sella.

sellaronda skigebied

- Tijdens de Sellaronda skiroute kom je langs de mooiste plekken van de Dolomieten!

Houd je niet zo van de kou? Een wintersportvakantie is natuurlijk niet de enige optie voor camperaars in de winter. Verblijf komende winter in het “zonnige zuiden” en geniet zelfs in december nog van het zonnetje! Met de nieuwe campergids “Camperstops onderweg – overwinteren in de zon” vind je gemakkelijk de beste camperplaatsen en -bestemmingen voor een winter in Spanje of Portugal. 

Ontdek meer...

Camperstop-App compleet vernieuwd
Image
Image

Locaties

Gerelateerde producten

ANWB Camperboek De Alpen

ANWB Camperboek De Alpen

Met deze campergids reis je gemakkelijk door heel het Alpengebied.

Capitool reisgids Oostenrijk

Capitool reisgids Oostenrijk

Inspiratie voor je camperreis door Oostenrijk.

Facile-en-Route campergids

Facile-en-Route Campergids 2023

(Detail-) informatie over duizenden camperplaatsen over heel Europa!

100 gratis camperplaatsen in Frankrijk

100 gratis camperplaatsen in Frankrijk

De naam zegt het al... deze campergids bevat een selectie aan 100 gratis camperplaatsen in Frankrijk!

Capitool Reisgids Italië

Capitool reisgids Italië

Inspiratie voor je camperreis door Italië.

Gerelateerde artikelen