fbpx
Camperroute Puglia

De ultieme camperreis door Puglia!

De officiële Nederlandse benaming van deze regio is Apulië, maar toch zullen velen het kennen als Puglia. Deze Italiaanse regio is met goede redenen een populaire vakantiebestemming. Want, zeg het nou zelf, wie wil er nu géén zon, zee, strand, historische steden, pizza, pasta en overheerlijke wijn op vakantie?! Met onze camperroute zie jij het mooiste van Puglia in slechts één tot twee weken tijd. Andiamo!

Goed om te weten

De beste reistijd voor Puglia zijn de maanden mei en juni óf september en oktober. In de vakantiemaanden juli en augustus hebben de Italianen zelf ook vakantie, dus zal het overal in Puglia nog extra druk worden. De maanden net voor of na de zomer hebben wel al lekker weer, maar nét dat beetje minder drukte.

Als je besluit om vanuit Nederland of België naar Puglia te rijden, dan heb je een lange rit voor de boeg. Vanuit Utrecht is het een reis van ruim 1.900 kilometer. Lang, maar wel te doen. Onderweg door Italië valt er in ieder geval al genoeg te zien. Zo kom je langs steden als Milaan en Bologna, en kun je ervoor kiezen om onderweg ook nog even in Florence te stoppen.

Toch geen zin in een lange rit? Overweeg dan om een camper te huren! Dit is in Italië niet al te duur en zorgt ervoor dat je heel wat sneller in Puglia bent. De regio heeft twee grote luchthavens, Bari en Brindisi, die allebei goed te bereiken zijn vanuit Nederland en België. Vanuit één van deze steden kun je ook gemakkelijk een camper huren, zodat je helemaal klaar bent om Puglia te gaan ontdekken!

Stop 1: Nationaal park Gargano

De camperreis begint in Nationaal park Gargano. Dit Italiaanse schiereiland staat ook wel bekend als de spoor van de laars van Italië. Hier vind je verschillende mooie dorpjes, citroen- en sinaasappelgaarden, maar bovenal prachtige natuur! Er zijn twee dorpjes die je eigenlijk echt niet mag missen in Gargano; Vieste en Peschici. Deze twee dorpen liggen aan de kust en zijn dan ook geliefde badplaatsen.

Ben je op zoek naar de mooiste strandjes van Gargano? Neem dan eens een kijkje bij de baai van Zagare, het strand van Pizzomunno en de baai van Vignanotica. Al deze stranden heb je alles wat je verwacht van Gargano: witte kalkstenen rotsen en azuurblauw water. Als je nog een leuk uitstapje wil maken vanuit Gargano, raden wij je aan om een dag naar de Tremiti eilanden te gaan. Deze drie prachtige eilanden liggen net voor de kust van Gargano en zijn zeker de moeite waard!

Met de camper kun je in Gargano in Vieste óf Peschici overnachten. In Vieste parkeer je je camper bij Parco Vacanze Eden Blu. In Peschici kun je terecht bij Camper Marina Piccola of bij Lido Azzurro. Wil je echt de tijd nemen om Gargano te verkennen? Dan raden wij je aan om hier 2 à 4 dagen te verblijven.

Camperplaats Lido Azzuro Gargano

- Vanaf de camperplaats Lido Azzurro heb je een prachtig uitzicht over het water!

Stop 2: Trani & Bari

Na een kleine 130 kilometer rijden kom je met de camper aan in Trani. Deze idyllische vissersplaats ligt halverwege op de route naar de hoofdstad van Puglia, Bari. Het is zeker de moeite waard om hier even te stoppen. Je vindt hier namelijk een prachtige kathedraal, meerdere visrestaurants, charmante straatjes én nog enkele mooie stranden. De perfecte tussenstop dus!

Na een bezoekje aan Trani rijd je door naar Bari, waar je ook zult overnachten. Parkeer je camper bij Gran Parcheggio Alberotanza en gebruik de rest van de dag om Bari te ontdekken. Bari bestaat uit een oud en een nieuw stadsgedeelte. Het oude gedeelte, Bari Vecchia, barst van de pittoreske straatjes die dwars door elkaar heen lopen. Het nieuwe gedeelte bestaat daarentegen uit breed opgezette straten. Wanneer je door Bari heen loopt, mag je de Via delle Orechiette zeker niet missen! Dit smalle straatje dankt zijn naam aan alle vrouwen die hier vroeg in de ochtend orecchiette (pasta in de vorm van een oortje) aan het bereiden zijn. Andere bezienswaardigheden in Bari zijn onder andere de haven en de basiliek van Sint Nicolaas. Zorg ervoor dat je zeker één volle dag reserveert om alle bezienswaardigheden te bekijken en de lekkerste streetfood van de stad te eten!

Orecchiette

- In Bari is het een verplichting om pasta orecchiette te eten!

Stop 3: Polignano a Mare, Monopoli & Alberobello

Vanavond overnacht je in Alberobello, gelegen op 65 kilometer afstand van Bari. Maar voordat je je camper parkeert bij de camperplaats, zijn er nog enkele stops onderweg waar je zeker even een kijkje moet nemen! De eerste is Polignano a Mare. Dit plaatsje ligt aan het water en heeft een prachtig middeleeuws centrum met witte huizen, straatpoezië en meer dan genoeg restaurants en terrassen. Het hoogtepunt van een bezoekje aan Polignano a Mare? Een bezoekje aan Lama Monachile, of – volgens de locals – Cala Porto. Dit mooie kiezelstrand is de perfecte plek om van de zon te genieten en een frisse duik te nemen, maar doet het ook erg goed op foto’s!

Na Polignano a Mare is het tijd om door te rijden naar Monopoli. Ook dit is weer een prachtig Italiaans stadje met een authentiek historisch centrum en een haven waar de hele dag verse vis uitgestald staat. Neem een kijkje in de bijzondere kerken van Monopoli en vergeet niet te genieten van een heerlijke cappuccino op het centrale plein Piazza Garibaldi.

Aan het einde van de dag rijd je door naar het populaire Alberobello, waar je je camper parkeert bij Parcheggio Nel Verde. Deze camperplaats is de perfecte plek om even uit te rusten, zodat je de volgende dag voldoende energie hebt om Alberobello te verkennen!

Polignano a mare

- Het idyllische baaitje van Polignano a Mare.

Stop 4: Alberobello, Locorotondo, Ostuni & Lecce

Wij raden je aan om zeker één volle dag in Alberobello te verblijven, dus dat je na twee nachten op de camperplaats pas weer vertrekt. Zo heb je in ieder geval genoeg tijd om de hoofdstad van de trulli, ofwel Alberobello, te verkennen. Trulli zijn eigenlijk het boegbeeld van Puglia; de schattige witte huisjes met het kegelvormige dak moet je gezien hebben tijdens een reis naar Puglia. En laat Alberobello er nou duizenden hebben…

Na een volle dag in Alberobello is het tijd om door te reizen naar nóg een mooi stadje, Locorotondo. Dit is één van de mooiste plaatsjes in Puglia, met al zijn witgekalkte huizen, balkons met felgekleurde bloemen en wapperende was die uit de ramen hangt. Neem eventjes de tijd om rond te lopen door de smalle straten om daarna door te reizen naar Ostuni.

Ook Ostuni is weer een prachtig wit stadje waar je eventjes een kijkje kunt nemen. Wanneer je hier rondloopt kun je bijna wel foto’s blijven schieten, zo mooi is het hier! Eet een lekkere lunch in Trattoria Fave e Fogghje of geniet van een gelato bij Cremeria Alla Scala. Aan het einde van de dag rijd je door naar Lecce, waar je kunt overnachten bij Salento Sosta Camper.

trulli alberobello

- De wereldberoemde trulli zijn één van de absolute hoogtepunten van Puglia! 

Stop 5: Lecce

Lecce is één van de grotere steden van Puglia en het is zeker de moeite waard om hier even te stoppen! Deze stad zit vol met prachtige architectuur, historische monumenten, witte huizen, gezellige bars, cafés en authentieke Italiaanse restaurants. Wat niet mag missen tijdens een bezoek aan Lecce? Het proeven van een pasticciotto. Dit kleine gebakje van zanddeeg wordt gevuld met een custard van citroen, met soms nog eens een zwarte kers die erin verstopt wordt. Smakelijk!

Lecce

- Bewonder de Basilica di Santa Croce in Lecce.

Stop 6: Baia dei Turchi

Na enkele drukke dagen sightseeing in alle mooie steden en dorpen van Puglia wordt het tijd om uit te rusten op een fijn strand. Op slechts drie kwartier rijden vanaf Lecce vind je al zo’n mooi strand, namelijk Baia dei Turchi! Dit uitgestrekte strand is de perfecte plek om even bij te komen van alle indrukken van de afgelopen dagen en natuurlijk om te genieten van het lekkere weer! Overnachten kan met je camper op een steenworp afstand van het strand bij Area Camper Fontanelle.

Baia dei Turchi

- Tijd om te onstpannen bij Baia dei Turchi!

Stop 7: Gallipoli

Na een dag relaxen aan het strand is het weer tijd voor het volgende mooie Italiaanse stadje: Gallipoli. Ooit hebben de Grieken de naam kalí pólis gegeven, wat mooie stad betekent in het Grieks. De Italianen hebben dit uiteindelijk verbasterd tot Gallipoli, de naam die de stad tot de dag van vandaag nog steeds draagt.

Ook Gallipoli heeft een prachtige authentieke haven en gezellige straten waar je een hele dag doorheen kunt struinen. Neem een kijkje bij de barokke kerk Basicila Cattedrale di Sant’Agata en leg je handdoekje neer op het stadsstrand ‘Beach of Purity’, een prachtig gouden strand met loepzuiver water. Overnachten kan met je camper bij Gallipoli, deze camperplaats ligt middenin het centrum van de gelijknamige stad.

straatjes puglia

- De kleurrijke straatjes van Puglia zijn prachtig!

Stop 8: Punta Prosciutto & Matera

Op zoek naar het allermooiste strand van Puglia? Dan moet je bij Punta Prosciutto zijn! Op 40 kilometer afstand van Gallipoli vind je dit paradijselijke strand, dat behoort tot een paar van de mooiste stranden ter wereld! Punta Prosciutto staat bekend om zijn lange witte zandstrand dat enkele kilometers strekt met, natuurlijk, prachtig blauw water waar je een frisse duik in kunt nemen in de Ionische Zee.

Na een bezoek aan Punta Prosciutto vervolg je je reis naar Matera. Oké, deze stad ligt officieel gezien niet in Puglia, maar in de Italiaanse regio Basilicata. Toch mag deze historische stad absoluut niet ontbreken tijdens een camperreis door Puglia. Matera staat benoemd om de grotwoningen, ook wel Sassi genoemd. Hier kun je verdwalen in de wirwar aan stenen huizen, knusse straatjes, prachtige (rots)kerken en kleine steegjes. In de directe omgeving van Matera kun je ook uitstekend wandelen, zo zijn er verschillende wandelingen die naar uitzichtpunten over Matera gaan. Een paar aanraders zijn Piazza Vittorio Veneto en Parco della Murgia Materana.

Om te overnachten in Matera, kun je je camper parkeren bij Area Camper Matera, gelegen op slechts 3,5 kilometer afstand van het centrum van Matera.

matera

- Niet gek dat Matera vaak gebruikt wordt als filmset, toch?

Nog meer van Italië ontdekken? Ga eens op camperreis naar Sicilië! En als je geen zin hebt om de hele rit naar Sicilië af te leggen, dan kun je ook prima op camperreis naar het noorden van Italië! Veel (camper)plezier!

Camperstop-App compleet vernieuwd
Image
Image

Locaties

Gerelateerde producten

Facile-en-Route Campergids Europa 2024

Facile-en-Route Campergids Europa

(Detail-) informatie over honderden camperplaatsen door o.a. Italië, incl. reis- & routetips!

ANWB Camperboek Italië

ANWB Camperboek Italië

Reis gemakkelijk met de camper door heel Italië.

Capitool Reisgids Italië

Capitool reisgids Italië

Inspiratie voor je camperreis door Italië.

Camperstops onderweg - Comfortabel op reis

Camperstops onderweg - Comfortabel op reis

Praktische campergids met een selectie van camperplaatsen met sanitaire voorzieningen.

Camperroutes Italië

CamperRoutes Italië

Rijd met deze Grand Tour naar Rome, Toscane en Umbrië!

Gerelateerde artikelen