fbpx
kosten camper

Welke kosten kan ik verwachten bij een camper?

Schaf je een camper aan, dan komen hier meer kosten bij kijken dan alleen de aanschafkosten. Hieronder vind je een overzicht van de kosten die je kunt verwachten als trotse campereigenaar. De kosten bestaan uit vaste kosten, zoals verzekeringen, en variabele kosten. De variabele kosten heb je grotendeels zelf in de hand, want waar de ene camperaar kiest voor een luxe camperpark, gaat de ander liever voor een gratis camperplaats. We noemen geen precieze bedragen in dit artikel omdat de kosten veel verschillen per camperaar.


Noot van de redactie: Camperstop.com heeft geprobeerd een zo compleet mogelijk overzicht te maken van de kosten die je kunt verwachten bij een camper. Mis je nog iets? Laat het onze redacteur weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Welke kosten heb ik altijd als ik een camper heb?

Brandstof
De kosten van benzine zijn een vaste kostenpost en verschillen per camperreis. Ga je bijvoorbeeld voor een weekend weg in eigen land of reis je met de camper door Europa? Houd er rekening mee dat de kosten hoger zullen uitvallen dan je van een auto gewend bent omdat een camper meer weegt. Je verbruikt dan ook automatisch meer benzine.

Gas
Voor vrijwel alle voorzieningen in de camper heb je gas nodig. Natuurlijk om te koken en om warm te kunnen douchen, maar vaak ook om de koelkast en tv te laten werken. Houd er dus rekening mee dat je regelmatig je gasfles- of tank bij moet vullen of een nieuwe gasfles aan moet schaffen.

Camperverzekering
Een verzekering afsluiten voor de camper is verplicht. Voor de kosten die je maandelijks betaalt, wordt onder andere gekeken naar de leeftijd en waarde van de camper. Daarnaast verschilt de prijs ook per verzekeraar. Verhuur je je camper wel eens, dan vallen deze kosten ook weer anders uit. De kosten voor een camperverzekering kun je het best berekenen op de website van de verzekeraar. 

(Doorlopende) reisverzekering
Natuurlijk wil je zelf ook goed verzekerd zijn wanneer je onderweg bent. In sommige gevallen zit dit al bij je zorgverzekering, maar dit is niet altijd het geval. Is dit niet het geval, dan is het aan te raden om een doorlopende reisverzekering aan te schaffen. 

ANWB Wegenwacht
Rijdt de camper niet meer weg vanaf de camperplaats? Of komt er rook onder de motorkap vandaan? Dan kun je (ook in het buitenland) terecht bij de ANWB Wegenwacht. Op de website van de ANWB bekijk je de verschillende pakketten. 

Motorrijtuigenbelasting
Ieder voertuig moet motorrijtuigenbelasting afdragen. Deze bedragen wisselen echter per provincie en hangen af van het gewicht van de camper. De kosten die je ieder kwartaal kwijt bent, kun je berekenen op de website van de Belastingdienst. 

Fijnstoftoeslag
Je betaalt fijnstoftoeslag als: 

  • de fijnstofuitstoot van de camper hoger is dan 0,005 gram per kilometer
  • de fijnstofuitstoot van de camper hoger is dan 0,01 gram per Kilowattuur
  • het roetfilter van de camper verwijderd is
  • de datum 1e toelating vóór 1 september 2009 is en de fijnstofuitstoot niet is vastgelegd in het kentekenregister van de RDW
De precieze kosten verschillen per camper en zijn te vinden op de website van de Belastingdienst. 

Onderhoud

Het verschilt per camper hoeveel kosten je aan onderhoud kwijt bent. Een oudere camper die niet goed onderhouden is, heeft immers meer reparaties nodig dan een nieuwere, goed onderhouden camper. Houd bij kosten voor het onderhoud ook rekening met de jaarlijkse APK-keuring en met de vervanging van apparatuur die je gebruikt in de camper. Daarnaast kunnen er wanneer je onderweg bent verschillende kleine dingen kapot gaan, bijvoorbeeld een kastje dat niet meer goed sluit of de stoelleuning die afbreekt. Ook dit zijn onderhoudskosten waar je rekening mee moet houden. 

Extra benodigdheden
Bij extra benodigdheden kun je denken aan een aantal spullen die verplicht zijn om mee te nemen in een aantal landen. Hier zit regelmatig een veiligheidshesje, verbanddoos, sleepkabel en gevarendriehoek tussen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan winterbanden of sneeuwkettingen wanneer je in de wintermaanden de bergen opzoekt en een milieusticker die je onder andere op verschillende locaties in Duitsland nodig hebt. Het is goed om voor vertrek te checken welke spullen verplicht zijn om mee te nemen. Je checkt dit onder andere op onze bestemmingspagina’s.

Afschrijving van de camper
Nadat je de camper hebt aangeschaft, wordt deze jaarlijks minder waard. Hoewel dit kosten zijn die je pas merkt wanneer je de camper weer verkoopt, is het wel goed om hier rekening mee te houden. Over het algemeen kun je een gemiddelde waardevermindering van 10% per jaar aanhouden, al zorgt de hoge vraag naar campers er wellicht voor dat de waarde van de camper niet veel zakt. 

camper kosten
- Ga jij voor een rondreis door Europa of een korte campertrip dicht bij huis? 

Welke kosten zijn optioneel als ik een camper heb?

Stalling
Gebruik je de camper niet gedurende de wintermaanden, dan kun je ervoor kiezen om de camper te stallen. De kosten voor stalling kunnen erg verschillen, zo is het bijvoorbeeld duurder in de buurt van de randstad. Zet je hem echter ergens weg in een minder dichtbevolkt gebied, dan betaal je vaak minder. In de maanden dat je de camper stalt, is het mogelijk om de motorrijtuigenbelasting te schorsen omdat je er in deze periode niet mee rijdt.

Campergidsen
Om onderweg camperplaatsen te vinden, is de Facile-en-Route Campergids Europa ideaal. Hierin vind je 9.580 camperplaatsen verdeeld over 30 Europese landen. Door middel van handige symbolen selecteer je gemakkelijk een volgende camperplaats die aan jouw wensen voldoet. Bij de campergids zit een gratis jaarlicentie op de Camperstop-App inbegrepen. Hiermee beschik je zowel online als offline over ruim 12.000 camperplaatsen. Vanuit de app navigeer je gemakkelijk naar de door jou uitgekozen camperplaats met de navigatieapp op je telefoon of tablet. 

Overnachtingen
De overnachtingen zijn de kosten die je zelf het meest in de hand hebt. Zo kun je gaan voor een gratis camperplaats, maar ook voor een luxe camperpark waar alle voorzieningen aanwezig zijn. Houd ook rekening met de eventuele kosten voor zaken als stroom, sanitair en wifi. Wil je op overnachtingen besparen, dan kun je kiezen voor een lidmaatschap. Hiermee kun je gratis overnachten bij verschillende unieke locaties zoals bij de (wijn)boer in Frankrijk of Spanje!

Tol
In populaire vakantielanden zoals Frankrijk vind je regelmatig tolwegen of bruggen en tunnels waarvoor je moet betalen. Tijdens het uitstippelen van je route kun je zien waar deze betaalde wegen liggen en kun je eventueel een andere route uitzetten om deze te vermijden.

Televisie kijken
Ook wanneer je op reis bent met de camper, wil je soms het nieuws kunnen kijken of je favoriete programma volgen. Om tv te kunnen kijken in de camper, heb je een antenne en een digitenne abonnement nodig.

Overtochten
Bezoek je een eiland met de camper, dan moet je rekening houden met extra vervoerskosten. Je moet in veel gevallen het water over met de ferry. Deze kosten verschillen per ferry, maar vaak is het niet goedkoop vanwege het gewicht van de camper. Indien mogelijk kan het goedkoper zijn om toch een deel over land te reizen, bijvoorbeeld wanneer je richting Griekenland gaat. Maar heb je weinig tijd, dan kan het zijn dat je de voorkeur geeft aan de ferry. Het is dus aan te raden om dit na te gaan voordat je vertrekt.  

Zonnepanelen
Hoewel zonnepanelen zeker geen must zijn om op je camper te hebben, is dit wel iets dat je steeds vaker voorbij ziet komen. Met zonnepanelen win je een deel van de stroom die je gebruikt terug. Zie dit dus vooral als een investering waarmee je minder geld kwijt bent aan stroom op de camperplaats en die je op termijn terugverdient. Het is wel slim om van tevoren uit te rekenen of je rendement verwacht te behalen.  

camper kosten
- Reis je naar een eiland met de camper, dan maak je vaak een prachtige tocht over het water! 
Staat je eerste camperreis op de planning? In dit artikel geven we je verschillende tips zodat je volledig kunt genieten van je reis. Wist je bijvoorbeeld dat het slim is om de hoogte en breedte van de camper op je dashboard te plakken?
cinematic motorhome trip scotland

Scotland's most beautiful movie and TV locations in one motorhome itinerary!

The gorgeous Scottish landscapes have long been featuring in numerous popular movies and TV-shows, but it is, of course, even more impressive to visit these locations in real life! ''Set-jetting'', travelling to movie and TV-show locations, is 2023's biggest travel trend! Therefore, a trip to the most beautiful locations from films or series in Scotland should definitely not be missed in the coming year. In this article, you will find a 4-day motorhome itinerary for a cinematic trip through Scotland!

Practical information

This motorhome itinerary starts and finishes in the Scottish capital: Edinburgh. The whole route spans across 345 miles, which roughly translates to 555 kilometres. We advise you to take 4 to 5 days to drive the whole itinerary, so you'll have the time to enjoy the beauty of the landscape and sights.

Day 1: The impressive chapel from the Da Vinci Code

As mentioned before, our itinerary starts in Edinburgh. About 10 kilometres from the Scottish capital, in the Midlothian region, lies the Rosslyn Chapel. This chapel was funded in the 15th century, and the gorgeous architecture has been an inspiration for writers, poets and filmmakers ever since.

Rosslyn Chapel rose to worldwide fame after it appeared in the Da Vinci Code, a film that premiered in 2003. The mysterious and magical chapel fits the movie perfectly, since the antagonists Robert Langdon (Tom Hanks) and Sophie Neveu (Audrey Tautou) try to solve a difficult mystery in the movie.

After visiting the chapel, travel for a while to end up at The Fallkirk Wheel. This motorhome stopover has all the sanitary facilities that you need, and is thus the perfect pit-stop for a good night's sleep.

Rosslyn chapel

- As Tom Hanks said: ''Rosslyn Chapel was all one could imagine or hope for.''

Day 2: The many faces of Doune Castle

Besides being a historically significant place, Doune Castle also serves as Castle Winterfell in Game of Thrones and Castle Leoch in Outlander. Above all, the castle is featured a lot of times in the 1975 classic: Monty Python and the Holy Grail. This 14th-century castle has many faces, and there are lots of beautiful things to see and explore in the interior of the castle.

From the hill which the castle stands on you'll have a wonderful view over the broad landscapes full of forests and rivers. Inside the castle, you can admire gorgeous ballrooms, a courtyard and a music gallery.

You can stay the night at The Cabin at Loch Lubnaig. This motorhome stopover is nicely located close to the water, and is open all year round!

Castle Doune

- Doune Castle has featured in a lot of popular movies and TV-shows.

Day 3: James Bond, Braveheart & Harry Potter!

On the third day of our motorhome itinerary, a lot of movie locations are waiting for you! The itinerary continues to the Scottish Highlands, where the Glen Etive Road is waiting for you. This road is known to be one of the most beautiful roads in Scotland. It should be no surprise, then, that this road served as the set of James Bond: Skyfall.

Then follow the shores of Loch Ness until you arrive in Fort William. This place is known for its impressive landscapes, the centrepiece of which is Ben Nevis, the UK's highest mountain. In Fort William, you could take yourself on a climb up Ben Nevis, but it's just as nice to settle down in a pub and marvel at landscapes that were seen in the background of films like Braveheart and Highlander!

Perhaps one of the most famous locations in all of this list: Glenfinnan Viaduct, better known as the bridge from the Harry Potter film series over which the Hogwarts Express leaves for Hogwarts. Be sure to stop here to watch the almost magical steam train go by. You can stay overnight with your motorhome at Glennfinnan.

Glenfinnan viaduct

- The Glenfinnan viaduct is known worldwide as the Hogwarts-express viaduct!

Day 4: Kings and Queens

The popular Netflix series The Crown has many amazing filming locations, one of which is Ardverikie Estate! On day 4 of this itinerary, you'll leave towards the east of Scotland, to ultimately end up at this gorgeous estate. Not only the estate - or should we say castle - is breathtakingly gorgeous, the environment surrounding Ardverikie Estate is beautiful as well!

From Ardverikie Estate you'll travel south towards Glenshee, to ultimately end up in Spittal of Glenshee Balmoral Castle. This beautiful estate has been the British Royal Family's residence in the Scottish Highlands for a long time, but it has also been used as a filming location for the Oscar-awarded movie The Queen, which is a biopic of the life of the British Queen.

You can stay the night at Lochore Meadows Country Park, a motorhome stopover that is located in the greenery.

Day 5: Back to Edinburgh

On the last day of your trip, you''ll return to the Scottish capital. There's another gorgeous movie location here, one from a very popular movie, namely Avengers: Infinity War! Edinburgh's famous Royal Mile served as background for several fighting scenes in this world-renowned action movie.

Besides beautiful architecture, you can also enjoy nice shops, cosy restaurants and historical sights such as the St Giles' Cathedral on the Royal Mile. Whatever you might do, you will definitely enjoy yourself on the last day of this trip in this gorgeous historical city.

Edinburgh schotland

- The capital of Scotland, Edinburgh, is the perfect ending to a wonderful trip!

Curious for more motorhome stopovers in Scotland? In the Camperstop-App, you'll find a complete overview of over 12,500 motorhomoe stopovers scattered across Europe. Download the Camperstop-App, on iOSor Android, and try the app for free for 7 days!

Camperstop-App completely renewed
Image

Locations

Related products

Camperstop Europe - motorhome guide

Camperstop Europe - motorhome guide

(Detailed) information about hundreds of motorhome stopovers throughout Europe, including travel & routing tips!

Related articles

Facile-en-Route Campergids Europa
Image
Image

Ontdek meer...

Gerelateerde producten

Camperstops onderweg - Comfortabel op reis

Camperstops onderweg - Comfortabel op reis

1500 camperplaatsen met sanitaire voorzieningen verdeeld over 7 Europese landen!
CamperReisMagazine

CamperReisMagazine

Doe inspiratie op voor je volgende camperreis met CamperReisMagazine!

Gerelateerde artikelen

No item found!