fbpx
Italië Adriatische kust camper

Met de camper naar Italië: de 6 leukste steden aan de Adriatische kust

De brede goudgele stranden met helderblauw water zorgen ervoor dat de Adriatische kust in Italië al jaren een populaire vakantiebestemming is. Vele camperaars rijden richting het noorden van Italië om heerlijk te ontspannen aan deze lange kustlijn. Hoewel het heerlijk is om hier helemaal tot rust te komen, is de Adriatische kust veel meer dan alleen zon, zee en strand. Aan de Adriatische kust vind je namelijk de leukste Italiaanse steden vol met historie en leuke bezienswaardigheden. Wij hebben de zes leukste steden voor je op een rijtje gezet. Lees je mee?

1. Treviso: een voorproefje van Venetië

Ten noorden van de wereldstad Venetië vind je Treviso. Dit relatief kleine plaatsje wordt ook wel ‘klein Venetië’ genoemd. Het plaatsje heeft deze naam te danken aan rivier de Botteniga. De drie aftakkingen van deze rivier stromen namelijk door het centrum van Treviso. Wanneer je langs het Buranelli-kanaal loopt, snap je meteen de link met Venetië. Deze plek is enorm fotogeniek! De stad wordt omringd door een indrukwekkende stadsmuur. Het leuke aan deze stad is dat je deze perfect kunt verkennen met de fiets. Er zijn hier zelfs speciale fietsroutes voor uitgezet. Deze brengen je langs de meest bezochte bezienswaardigheden van de stad. Zo kom je langs de Treviso’s kerken, de fonteinen van Treviso en kun je een kijkje nemen in het oude stadscentrum. Ook is er van maandag t/m zaterdag een markt te vinden in het Cagnan Grande. Versere vis dan hier kun je bijna niet krijgen!

In Treviso overnacht je bij camperplaats Treviso.

camper camperreis Italië Treviso

- Proef alvast de sfeer van Venetië in Treviso. 

2. Een romantische camperstop in Venetië

Tijdens je eerste camperstop kreeg je al een voorproefje van Venetië, maar nu is het echt tijd voor een bezoek aan een van de grootste trekpleisters van Italië. Wist je dat deze stad jaarlijks maar liefst 20 miljoen toeristen ontvangt? Deze stad mag je dus zeker niet overslaan tijdens je camperreis langs de Adriatische kust. Parkeer je camper op camperplaats Parcheggio Al Tronchetto en verken vanaf hier de stad. Het centrum is namelijk geheel autovrij! Stap in een van de gondels en bewonder de stad vanaf het water. Tijdens een rondvaart over de Canal Grande kom je langs de mooiste plekken. Je vaart onder de Ponte di Rialto door, komt langs indrukwekkende paleizen en kleurrijke huizen. Het bekendste plein van Venetië, Piazza San Marco is ook een must-see tijdens je camperstop in deze wereldstad. Dit plein staat niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst. Je kunt hier een kijkje nemen in de San Marco Basilie, de klokkentoren beklimmen of een bezoek brengen aan een van de drie musea. De vraag is alleen hoe lang dit plein nog zal blijven bestaan. Door de stijgende zeespiegel kan het plein namelijk onder water komen te staan.

Venetië Italië camper

- Venetië is zo'n romantische stad!

3. Padua: een plaatsje met een rijk verleden

Welkom in Padua, een knusse stad aan de Adriatische kust. Je vindt deze stad tussen Verona en Venetië! Er wordt gezegd dat dit zelfs de oudste stad van Noord-Italië is. De stad zit vol met bezienswaardigheden en je raakt hier niet uitgekeken. Om te beginnen met Prato della Valle, dit is het grootste plein van Italië! Je kijkt hier je ogen uit, want er staan hier maar liefst 78 beelden die je kunt bewonderen. Ook de Basilica di Sant’Antonio mag je niet missen. Dit is een van de mooiste kerken van Padua. Dat het een belangrijk bedevaartsoord is zul je meteen merken, er komen hier namelijk vaak pelgrims naartoe. Tijdens je wandeling door de stad kom je ook vele mooie muurschilderingen tegen. De een nog mooier dan de ander. De meeste van deze schilderingen zijn door jonge kunstenaars gemaakt, het is namelijk een echte studentenstad. Als laatste is de Joodse wijk ook een echte aanrader. In 1603 werd er voor deze gemeenschap een aparte wijk opgezet. Tegenwoordig is het een leuke wijk met smalle steegjes, gezellige pleintjes en lekkere restaurants.

Parkeer je camper bij camperplaats Park Camper Pontevigordarzere en ontdek vanaf hier al het leuks van Padua.

Padua Italië Adriatische kust camper

- In Padua kom je de mooiste gebouwen tegen. 

4.Verken het plaatsje Ferrara met de fiets

Ferrara! Dit is de belangrijkste studentenstad van de regio. De stad is wellicht niet zo bekend als Bologna of Venetië, maar heeft ontzettend veel mooie plekjes. De beste manier om Ferrara te verkennen is per fiets! Het is namelijk dé fietsstad van Italië. Wanneer je in deze stad bent, begrijp je meteen waarom. Overal zie je mensen vrolijk voorbij fietsen en overal heb je mogelijkheden om een fiets te huren. Doordat de stad nog niet zo toeristisch is kun je op een rustige manier al het moois van deze stad ontdekken. Tijdens je fietstocht door het centrum van Ferrara moet je zeker even afstappen bij Castello Estense. Dit prachtige gebouw is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van deze stad. Ooit was dit een burcht en beetje bij beetje is dit gebouw omgetoverd tot een echt paleis. Tijdens een bezoek aan dit paleis kom je alles te weten over de geschiedenis van deze stad. Een andere bezienswaardigheid waar je even voor moet stoppen is de kathedraal van Ferrara. Deze kathedraal vind je op het mooie plein, Piazza Trento e Trieste. Ook de stadsmuren en de mooiste straat van Ferrara, Via delle Volte mag je niet missen. Tijdens de fietstocht zie je al meteen waarom het grootste gedeelte van deze stad op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Helaas is er geen camperplaats in Ferrara, maar niet getreurd! In het naastgelegen dorpje Tresigallo vind je camperplaats Tresigallo.

Ferrara stad Italië camper

- Door deze leuke steegjes kun je heerlijke fietsen. 

5. Bologna: een openlucht museum met vele bezienswaardigheden

Bologna is een van de populairste vakantiebestemmingen van het land! Dit komt door de oude historische binnenstad, het lijkt wel een openlucht museum. Overal waar je kijkt is er wel iets indrukwekkends te zien. Het is dan ook heerlijk om door de smalle straatjes in het centrum te dwalen. Wandel over het middeleeuwse plein, de Piazza Maggiore. Hier is er altijd wel iets te beleven. Van openlucht bioscopen tot aan muziekfestivals. Ook zijn er vele studenten te vinden in deze stad. Je vindt hier dan ook de oudste universiteit van Europa. Vanaf het plein ben je te voet zo bij het Quadrilatero District. Dit gebied wordt ook wel het culinaire centrum van Italië genoemd. Je kunt hier heerlijke gerechten proeven, maar vooral de Bolognese is een aanrader. Hier staat de stad immers bekend om!

Om Bologna te bezoeken heb je twee camperplaatsen in de buurt. Parkeer je camper bij camperplaats Ropa Center of kies voor een overnachting bij Camper Stop Area Bottega del Camper Bologna.

Bologna Italië camper

- Bologna lijkt van bovenaf al een openlucht museum!

6. Ontdek Ravenna, de stad van de mozaïek

Ben je een echte cultuurliefhebber? Dan is Ravenna het perfecte uitje tijdens je camperreis door Italië. Hoogstwaarschijnlijk is dit niet de eerste stad waar je aan denkt voor een cultureel uitje, maar wat is deze stad mooi. Vele Italianen vinden dit zelfs een van de mooiste steden van het land. Reden genoeg om een bezoekje te brengen aan Ravenna! Eeuwen geleden was deze stad de hoofdstad van het West-Romeinse rijk. Dit zie je op de dag van vandaag dan ook terug. Overal waar je kijkt zie je schitterende bouwwerken uit deze tijd. Veel van deze historische monumenten staan dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst, maar de Byzantijnse mozaïekstukken steken hier met kop en schouders bovenuit. Deze kom je door heel de stad tegen.

Camperplaats Ravenna en Gedoogplaats Ravenna zijn twee goede overnachtingsmogelijkheden in Ravenna.

Ravenna Italië camper

- Ook binnen in kerkje vind je deze prachtige mozaïek. 

Eindig je camper-avontuur in Ascoli Piceno

We wijken een klein beetje van de kust af voor de laastste camperstop. Op ongeveer 25 kilometer van de kust vind je Ascoli Peceno. In deze stad vind je ontzettend veel kerken. Het wordt dan door de lokale bewoners ook wel de stad van de honderd torens genoemd. Een bezoekje aan een van deze kerken mag dan ook niet ontbreken wanneer je in Ascoli Piceno bent. Eigenlijk is deze stad een groot museum. Van mooie pleinen, Gotische kerken tot aan stadshuizen. Je kijkt je ogen uit in deze stad. Hoogtepunten die je zeker niet mag overslaan zijn de Piazza del Popolo, de San Francesco kerk en het Palazzo dei Capitani. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om lekker te genieten op een van de vele terrasjes. Proef de Italiaanse keuken en vergeet zeker niet om de Olive Ascolane te proeven. Deze gefrituurde olijf is de specialiteit van Ascoli Peceno! 

Sluit je camperreis af bij camperplaats Ex Seminario. 

Kun je geen genoeg krijgen van Italië? Ontdek dan ook de kust van Le Marche. Deze iets minder bekende regio is perfect voor een camperreis. Het wordt niet voor niets het best bewaarde geheim van Italië genoemd. Nieuwsgierig? Lees dan dit artikel en ga mee op ontdekkingstocht langs de kust van Le Marche.

Image
Image

Locaties

Gerelateerde producten

Facile-en-Route Campergids

Facile-en-Route campergids Europa

(Detail-) informatie over honderden camperplaatsen door heel Europa, incl. reis- & routetips!

ANWB Camperboek Italië

ANWB Camperboek Italië

Met deze gids reis je gemakkelijk met de camper door heel Italië.

Gerelateerde artikelen