fbpx
Culinair camperen in Europa

Op culinaire camperreis door Europa!

Bourgondiërs opgelet: in dit artikel nemen we je mee op culinaire camperreis door Europa! De Europese voedselcultuur is gevarieerd en, niet onbelangrijk, overheerlijk! Ontdek bijvoorbeeld de traditie van de Zweedse fika, of laat jezelf verrassen door het culinaire aanbod van Montenegro. Smakelijk!

Verrassend culinair: Scandinavië!

Als je aan Scandinavië denkt, denk je waarschijnlijk niet meteen aan lekker eten. Toch heeft dit deel van Europa veel te bieden voor de Bourgondiërs onder ons. Ingrediënten komen rechtstreeks uit de natuur, wat betekent dat de gerechten vers en gezond zijn. Daarnaast is er vis in overvloed! Al het eetbare dat groeit in de natuur inspireerde Visit Sweden tot het initiatief The Edible Country. Dit initiatief heeft Zweden omgetoverd tot ’s werelds grootste restaurant! Verspreid over het land vind je wel 20 buitenkeukens om zelf de heerlijkste gerechten te bereiden. Ga er lekker op uit en kook te midden van de mooiste vergezichten!

Jezelf onderdompelen in de Zweedse cultuur? Dan is het houden van een Zweedse fika, een soort koffiepauze waar de lekkerste gebakjes bij aangeboden worden, iets wat je moet doen tijdens je camperreis door Scandinavië. De fika is het perfecte moment om eens een echte Kanelsnegl te eten. Een delicatesse beter bekend bij ons als het kaneelbroodje. Deze Deense specialiteit is extra lekker als hij net uit de oven komt.

Heb je tijdens je culinaire camperreis zin om zelf je eten te bemachtigen? Dat kan! Scandinavië barst van de fantastische vislocaties! Er zijn dan ook genoeg mogelijkheden om naast je camper je hengel uit te slaan. Overnacht bijvoorbeeld bij Hydrokaien Parkering in Sand!

Scandinavië food

- Kook midden in de natuur in Scandinavië!

Schotland: het whisky-paradijs!

Schotland heeft van alles te bieden! Het glooiende landschap, het zoetwater uit de bergen en het wisselvallige weer zorgen voor een ongekend hoge kwaliteit van eten en drinken! Het nationale gerecht van Schotland, Haggis, is een gerecht dat de wereld fascineert. Dit volhardende populaire gerecht is een soort hartige pudding waarbij vlees wordt gecombineerd met havermout, uien, zout en specerijen. Het mag er dan misschien niet zo lekker uitzien, maar dit gerecht mag je niet missen tijdens je camperreis door Schotland!

België heeft bier, Frankrijk heeft wijn en Schotland heeft… whisky! Er zijn wel 130 whiskeystokerijen in Schotland, verspreid over 5 whiskyregio’s. Speyside is één van de populairste whiskyregio’s van Schotland, bekend voor zijn malt whisky. Leg bijvoorbeeld de Speyside’s Malt Whiskey Trail af. Deze route brengt je in drie dagen tijd langs 7 stokerijen gelegen in deze fantastische regio. Meer zin in een dagtrip? Bezoek dan The Glenturret Distiller, één van de oudste stokerijen van Schotland, gelegen in de Schotse Hooglanden. Verblijf bij The Cabin at Loch Lubnaig, gelegen op 40km afstand van de stokerij.

Whisky schotland food

- Échte Schotse whisky mag niet ontbreken tijdens je camperreis!

‘’La dolce vita’’ in Italië!

Pasta, pizza, kaas en wijn… De Italiaanse keuken is beroemd en geliefd over de hele wereld. Elke regio heeft zijn unieke specialiteiten, en er zijn overal mogelijkheden om de rijke voedselcultuur te ontdekken en, niet onbelangrijk, te proeven!

Wie houdt er nou niet van pizza? De herkomst van dit wereldberoemde gerecht ligt in de Campanië-regio, om precies te zijn; de stad Napels. In Napels is pizza maken een kunst. Het is dan ook niet gek dat de traditie in 2017 een plek heeft weten te bemachtigen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Wil je verblijven in Campanië en de echte ‘’Napolitaanse pizza’’ proberen? Overnacht dan op Castagnaro Parking Pozzuoli, wat zich een halfuurtje rijden van het stadscentrum bevindt.

Campanië is niet de enige regio met wereldberoemde gerechten. De specialiteiten van de Emilia-Romagna regio zijn alom bekend; vooral de heerlijke balsamico-azijn. ‘L’aceta balsamico di Modena’ wordt gemaakt van druiven en vaak geserveerd met een stukje parmezaanse kaas, vlees of salades. Probeer het zelf tijdens je camperreis! Overnachten kun je bij Agriturismo Macin.

Italiaanse pizza food

- Proef de echte Napolitaanse pizza!

Veelzijdig Montenegro!

Bereid je voor om betoverd te worden door de smaken van Montenegro! De voedselcultuur van het Balkan-land is alles behalve saai. Bezoek de kust van Montenegro om mediterrane smaken te proeven, denk aan; vis, zeevruchten en olijfolie. Van de vissoep en de zeevruchten risotto loopt het water in je mond! Je kunt je camper direct naast het zeewater parkeren bij Auto Kamp Utjeha.

Besluit je toch om meer landinwaarts te trekken? Dan zullen de rijke smaken van een grote selectie aan ham, kazen en honing je opwachten… maar vergeet ook zeker de wijn niet! Net onder de hoofdstad Podgorica ligt de Crmnica regio, waar de populaire Vranac wijn vandaan komt. Een fles van deze wijn is zo ongeveer het beste souvenir dat je uit Montenegro mee zou kunnen nemen. Haal je eigen fles en verblijf met je camper bij camperstop Maslina.

Ook in de bergen van Montenegro zul je nog enkele originele, traditionele gerechten tegenkomen. Wat dacht je van lamsvlees met versgebakken brood. Kortom; er is voor ieder wat wils in Montenegro!

Wijngaard montenegro

- Bezoek één van de vele wijngaarden in Montenegro!

Écht genieten in België!

Niet zo’n zin om ver van huis te gaan? Gelukkig valt er dichtbij Nederland ook genoeg culinairs te ontdekken! Wat dacht je van België? Het land van frieten en wafels heeft genoeg te bieden voor een lekkere culinaire camperreis.

Het Belgische smaakpalet is ruim en heel gevarieerd! Enkele traditionele gerechten zijn; konijn met geuze of ‘’paling in ’t groen’’, een gerecht uit de Scheldestreek bestaande uit een paling in een kruidige groene saus. Daarnaast heeft België ook heel veel verschillende kazen! Denk bijvoorbeeld aan de Brugge Blomme, een heerlijk kaasje met een pittige nasmaak uit, je raadt het al, Brugge! Verblijf met je camper bij Het Kanaaleiland gelegen dichtbij Brugge, en proef de kaas zelf! Voor de zoetekauwen is er genoeg keuze aan Belgische pralinés of Luikse wafels.

Wat zeker niet mag ontbreken op deze lijst, is misschien wel het bekendste product uit België: bier! Er zijn honderden brouwerijen te vinden in België. Een van deze brouwerijen bezoeken is een prachtige activiteit voor tijdens je camperreis. Lees ons artikel over de brouwerijen van België om meer inspiratie op te doen!

België food wafels

- Geniet van de echte Luikse wafels!

Loopt het water je al in de mond? Trek er dan snel op uit met je camper voor een mooie culinaire reis door Europa! Schrijf tijdens je camperreis je mooiste verhalen en eet-ervaringen op in het Camper Reisdagboek. Zo zul je de smaak van dat heerlijke glas whisky in Schotland nooit meer vergeten!

Image
Image

Locaties

Gerelateerde producten

Facile en Route Campergids

Facile-en-Route Campergids

(Detail-) informatie over duizenden camperplaatsen door heel Europa!

Caravanity Camping Kookboek

Caravanity Camping Kookboek

Hét camping kookboek, ''bordenvol'' lekkere, eenvoudige recepten voor op de camperplaats/camping!

Gerelateerde artikelen