fbpx
Overwinteren portugal spanje

Roadtrip door Schotland: South West Coastal 300!

Ben je op zoek naar een mooie route door het schitterende Schotland? Stap dan in je camper en rijd de South West Coastal 300-route! Hoewel de North Coast 500-route veel populairder is, moet je de SWC 300 niet onderschatten. Het is een reis vol met imposante bergen, fantastische uitzichten en rijke cultuur.

Bereid je voor op het seizoen

Reis je in de winter? Vergeet dan niet om de sneeuwkettingen mee te nemen. Deze kunnen nog wel eens nodig zijn in Schotland. Daarnaast is de kans op regen ook behoorlijk, dus wat regenlaarzen in de camper zetten is geen verkeerd idee. Mocht je onverhoopt in een regenbui zitten die de hele dag duurt, zorg ervoor dat je een goed boek of wat leuke gezelschapsspelletjes bij je hebt. Het fijne aan Schotland is dat je vrij mag camperen, dit komt door het Right To Roam.

Eerste stop: Ayr

We beginnen onze camperroute in Ayr. Dit is geen must want de SWC 300 is een ronde route, waardoor je op elke plek kunt beginnen met het Schotse avontuur. Ayr heeft veel bezienswaardigheden en is ook nationaal erfgoed van Schotland. Denk aan de Burns Cottage, het familiehuis van de Schotse dichter Robert Burns. Van deze zelfde dichter is ook een monument te vinden. Het is ook de moeite waard om even een bezoekje te brengen aan de kust.

Omweg naar eiland Arran

Maak je roadtrip iets langer en pak de ferry naar het eiland Arran. Het prachtige eiland heeft alles wat je van een Schots eiland verwacht: een wilde kust, schilderachtige bergen, groene wouden en heel veel smakelijke gerechten. Je laat het drukke bestaan van een stad achter en kunt hier volledig tot rust komen. Een tip is om een verrekijker mee te nemen, er zijn hier vele soorten dieren te vinden zoals herten, zeehonden, reuzenhaaien en arenden.

Arran

- Geniet van de mooie uitzichten die het eiland Arran te bieden heeft!

Mijnersdorp Sanquhar

Onze volgende stop is het pittoreske Sanquhar. Dit dorp ligt ongeveer negentig minuten rijden van Ayr vandaan. Het Tolbooth museum is de trekpleister voor toeristen, je leert alles over de geschiedenis van het dorp. Zo had het vroeger een gevangenis en was het een mijnersdorp. Wat ook bijzonder is, is dat het postkantoor dat al sinds 1712 geopened is, het oudste postkantoor van de wereld is. Bezoek daarnaast het 13e eeuwse Sanquhar Castle, plak daar meteen Crawick Multiverse aan vast. Laatstgenoemde is een indrukwekkend project van landschaparchitect en ontwerper Charles Jencks.

Naar Wanlockhead en Dumfries

Tussen Sanquhar en Dumfries ligt het hoge dorpje Wanlockhead. Dit is het hoogst gelegen dorp van Schotland, maar liefst 450 meter boven zeelevel. Het staat bekend om de mijnbouwergoed en heeft dan ook het Museum of Lead Mining. Zoals de naam al zegt, kun je er alles leren over mijnen. Vervolgens rijd je met de camper door naar Dumfries. Daar ligt de rivier Nith met de hele mooie Old Bridge. Wil je overnachten in Dumfries, dan kun je de camper plaatsen op camperplaats P Long Stay.

Dumfries

- De rivier Nith met Old Bridge op de achtergrond.

Op naar het historische New Abbey

Twintig minuutjes van Dumfries vandaan ligt New Abbey. Reis je met kinderen? Dan kan je zelfs nog een tussenstop maken bij Mabie Farm Park. In New Abbey is er vooral veel mooie historie te zien. Een molen uit achttienhonderd en ruïnes van een dertiende-eeuwse kathedraal, bijvoorbeeld. Ook de culinaire versnaperingen zijn hier te vinden bij de Abbey Cottage Tearoom, met onder andere zelfgebakken brood en een heerlijke kom soep om weer even op te warmen. Overnachten in New Abbey kan bij Parking Sweetheart Abbey.

New Abby

- Bezoek de ruïnes van de eeuwenoude kathedraal.

Rijd langs de mooiste stranden!

Naast New Abbey ligt ook nog het pittoreske dorpje Kippford, waar je een vier kilometer lange strandwandeling kan maken. Vervolgens kun je door naar Sandyhills, een dorp wat een fantastisch mooie kust heeft. Zeker de moeite waard om met de camper naar toe te rijden! We rijden een stukje verder naar het dorpje Dundrennan, dat bekend staat om haar abdij. Deze is gebouwd in de twaalfde eeuw en staat bekend als de schuilplaats voor Mary, Queen of Scots laatste uren in Schotland. Houd je van kunst? Rijd dan ook even naar Kirkcudbright, de kunstenaarsstad van Schotland met talloze gallerijen. Dit klinkt als een drukke dag, dus rijd daarna door naar Galloway Forest Park om daar te overnachten.

Ga de bergen in bij Galloway Forest Park

Of je nu wilt wandelen, fietsen of rijden, voor iedereen is er wel wat te doen in Galloway Forest Park. Fantastische berguitzichten zijn er genoeg. Er zijn drie bezoekerscentra waar je vervolgens zelf kunt kiezen welk pad je graag wilt verkennen. Rijd bijvoorbeeld met de camper tussen de rode herten en wilde geiten, met een mooie picknickplaats naast een mooie rivier. 

Galloway Forest

- Begeef jezelf midden in de natuur van Galloway Forest Park.

Wigtown en Whithorn

Vanuit het park ga je naar beneden, waar je verschillende dorpjes tegenkomt die de moeite waard zijn om even te stoppen. Zo kom je langs Wigtown, dat bekend staat om de boekwinkels en vele diverse cafés. Ook kun je naar Wigtown Bay voor een prachtig uitzicht. Vervolg je weg daarna naar Whithorn, waar je aan de schilderachtige kust kunt lunchen. Om meer te weten te komen over de christelijke gemeenschap, moet je een bezoek brengen aan Whithorn Visitor Centre and Museum. Een klein stukje van Whithorn af is ook nog de St. Ninian’s Cave, durf jij de afdaling te maken in de grot?

Laatste stop: Stranraer

Ongeveer 40 minuten rijden van Whithorn zit Sandhead Bay, hier ligt een prachtige route langs de kust. Perfect natuurlijk om met de camper het laatste stukje van je route af te leggen. Nog verder zuidwaarts ligt de Mull of Galloway, dit is het meest zuidelijke puntje van Schotland. Het uitzicht dat je vanuit hier krijgt, mag je echt niet overslaan. Rijd vervolgens verder naar Dunskey Castle, een prachtige ruïne met uitzicht over de baai. Vanuit hier kun je verder rijden naar onze laatste routestop: Stranraer. Trek je wandelschoenen aan en ga heerlijk wandelen in de Castle Kennedy Gardens, een van de toeristentrekkers van de stad. Het is één van de historische landschaptuinen van Schotland, met veel verschillende en zeldzame soorten bomen, bloemen en planten. Kastelen zijn er ook genoeg: Castle Kennedy en Castle of St. John zijn in deze stad ook te bezoeken. Wil je nog één keer genieten van een mooi stranduitzicht? Dan is Loch Ryan een aanrader.

Mull of Galloway

- Bezoek het zuidelijkste puntje van Schotland!

Dit is natuurlijk één van de vele manieren om de South West Coast 300 af te leggen. Wil je andere routes van Schotland bekijken? Dan is Camperroutes Schotland iets voor jou! Deze campergids staat boordevol routes, tips en andere handigheden.

Image
Image

Locaties

Gerelateerde producten

Facile-en-Route Campergids

Facile-en-Route Campergids

(Detail-) informatie over duizenden camperplaatsen door heel Europa!

ANWB camperboek Europa

ANWB Camperboek Europa

Reis met deze ANWB campergids gemakkelijk met je camper door heel Europa!

Gerelateerde artikelen