fbpx
Vuurtorenroute Bretagne camper

Camperroute: de Vuurtorenroute in de Bretagne!

Het Franse schiereiland Bretagne ligt in het westen van Frankrijk en staat met name bekend om zijn uitgestrekte kustlijn, historische stadscentra en gezellige badplaatsjes. Maar wist je ook dat vuurtorens tot het Bretons erfgoed behoren? In Bretagne vind je de grootste concentratie aan vuurtorens van heel Frankrijk! Met wel 52 vuurtorens zijn de Bretonse “phares” goed voor zo’n 75% van het totaal aantal vuurtorens in heel Frankrijk. Ga met ons mee op camperreis en ontdek deze prachtige bouwwerken aan de Bretonse kust!

Route des Phares

De vuurtorenroute in de Bretagne staat ook wel bekend als de ‘Route des Phares’. Deze route loopt langs het gebied aan de Bretonse kust dat de hoogste concentratie aan vuurtorens heeft. Tijdens deze route kun je 20 vuurtorens zien, naast dat je op deze route ook veel andere leuke ervaringen en activiteiten tegen zult komen. Deze route is ook prima te rijden met de camper en zal ongeveer 5 dagen in beslag nemen! Lees snel verder en ontdek op welke camperplaatsen je kunt overnachten tijdens het rijden van de ‘Route des Phares’!

Dag 1: Lannion

De camperreis begint in Lannion. Toegegeven, deze plek ligt nét niet op de officiële vuurtorenroute, maar het is toch de moeite waard om deze plek te benoemen in deze camperroute. Parkeer je camper bij de gelijknamige camperplaats Lannion en je bent helemaal klaar om het centrum van deze historische stad te ontdekken!

In het centrum van Lannion vind je een grote verscheidenheid aan architectuur: van middeleeuwse huizen tot aan een oud klooster. Maar de architectuur is niet de grootste trekpleister van deze bestemming, dat is namelijk de nabijgelegen Roze Granietkust. Deze prachtige kustlijn ligt ten noorden van Lannion en staat bekend om zijn kleurige rotsen in de meest prachtige vormen. Als je van wandelen houdt moet je hier zeker heen om even langs de rotsen af te struinen! Vergeet je camera niet, want je zult ongetwijfeld foto’s willen maken op deze mooie plek.

Lannion

- Neem je camera zeker mee en leg de Roze Granietkust vast! © VERNEUIL Teddy – Lezbroz, Tourisme Bretagne

Dag 2: Lannion – Kerlouan (90 km)

Op de tweede dag begin je officieel aan de vuurtorenroute. Na 90 kilometer rijden met de camper kom je aan in Kerlouan, waar je de vuurtoren van Pontusval tegen zult komen. Deze vuurtoren is gebouwd in de 19de eeuw en is één van de meest gefotografeerde vuurtorens van Europa! Helaas is de vuurtoren niet meer open voor bezoekers, maar dat betekent niet dat je er niet meer van kan genieten.

Ben je op zoek naar een bijzondere ervaring? Dan kun je met Barrachou Paddle mee om te gaan suppen rondom de vuurtoren van Pontusval. Zo heb je echt de mooiste uitzichten op de vuurtoren én de omgeving! Aan het einde van de dag kun je je camper parkeren bij Aire de Camping-Car de Ménéham.

Vuurtoren Pontusval

- De vuurtoren van Pontusval doet het uitzonderlijk goed op foto’s!

Dag 3: Kerlouan – Plouguerneau (13 km)

Een stukje ten zuidwesten van Kerlouan ligt Plouguerneau, een plaatsje waar vanuit je gemakkelijk naar l’Île de Vierge kunt. Op dit eiland vind je misschien wel het mooiste strand van de Bretagne en een indrukwekkende vuurtoren die, gelukkig, nog open is voor bezoekers! De vuurtoren leent zijn naam aan het eiland: Phares de l’Île Vierge. Tevens is dit ook één van de grootste vuurtorens van Bretagne! Ook hier kun je gaan suppen rondom de vuurtoren en het strand, met Glaz Évasion. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om met een kayak te water te gaan.

In Plouguerneau kun je met je camper overnachten bij Lilia. Plouguerneau zelf heeft een klein centrum met weinig aanbod aan restaurants en winkels, maar het natuurschoon in de omgeving doet je dit al snel weer vergeten.

l’Île de Vierge

- Bezoek zeker Phares de l’Île Vierge op dit prachtige eiland! © PORIEL Thibault, Tourisme Bretagne

Dag 4: Plouguerneau – Lampaul-Plouarzel (33 km)

Op dag 4 kom je aan bij misschien wel het hoogtepunt van de vuurtorenroute, namelijk bij Lampaul-Plouarzel. De kustplaats zelf is misschien niet zó interessant, maar dit is wel het perfecte uitgangspunt om naar Île d’Ouessant te gaan! Op en rondom dit eiland voor de Bretonse kust vind je maar liefst 5 vuurtorens, waarvan er ééntje open is voor bezoekers, namelijk de Phare du Stiff.

Naast vuurtorens vind je op dit eiland ook het Musée des Phares et Balises, oftewel het museum van de vuurtorens! Hier moet je heen als je alles wilt leren over de geschiedenis van de Bretonse vuurtoren. Eenmaal terug in Lampaul-Plouarzel kun je nog een kijkje nemen bij een laatste vuurtoren: de Phare de Trézien. Ook deze vuurtoren is nog open voor bezoekers. Aan het einde van de dag kun je met je camper terecht bij Aire de Porspaul.

Île d’Ouessant

- Ook 's avonds zijn de vuurtorens indrukwekkend om te zien! © BERTHIER Emmanuel, Tourisme Bretagne

Dag 5: Lampaul-Plouarzel – Brest (24 km)

De laatste dag van deze camperroute brengt je naar de Franse stad Brest. Echter is dit niet de enige bestemming van deze dag, want onderweg naar Brest kom je nog langs enkele vuurtorens die open zijn voor bezoekers! Op volgorde kom je langs de Phare de Kermorvan, Phare de St Mathieu en uiteindelijk de Phare du Petit Minou. Na een bezoekje aan deze prachtige vuurtorens kom je aan in het gezellige Brest. Een prachtige havenstad met een groot aanbod aan historische architectuur en bezienswaardigheden.

Eén van de grootste toeristische trekpleisters van de stad is het Oceanopolis. Hier wordt het leven in de verschillende oceanen ter wereld tentoongesteld. De camperplaats waar je zult verblijven, Parking Oceanopolis, ligt bijna voor de deur van de bezienswaardigheid. Wil je nog wat meemaken van de haven van Brest? Neem dan een kijkje bij Compagnie Maritieme Brest Ouest. Je kunt hier niet alleen naar mooie boten en schepen kijken, je kunt er ook nog zelf op eentje meevaren!

Havenstad Brest

- Overal in Brest zie je dat dit een havenstad is! © PORIEL Thibault, Tourisme Bretagne

Nog meer ontdekken van Frankrijk? De mooiste plekken van Frankrijk kun je het beste op de fiets verkennen! In onze blog “5x fietsen vanaf de camperplaats in Frankrijk!” lees je alles over de mooiste plekken om te fietsen in het land van de baguettes en barets. Houd je van de bergen? Rijd dan met je camper naar het zuiden van Frankrijk en bedwing de ‘Route des Cols’. On y va !

Ontdek meer...

Camperstop-App compleet vernieuwd
Image
Image

Locaties

Gerelateerde producten

Facile-en-Route Campergids

Facile-en-Route Campergids Europa

(Detail-) informatie over honderden camperplaatsen door heel Europa, incl. reis- & routetips!

Camperstops onderweg - Comfortabel op reis

Camperstops onderweg - Comfortabel op reis

Praktische campergids met een selectie van camperplaatsen met sanitaire voorzieningen.

ANWB Camperboek Frankrijk

ANWB Camperboek Frankrijk

Met deze gids reis je gemakkelijk met de camper door heel Frankrijk.

Gerelateerde artikelen