fbpx
De meest romantische camperbestemmingen van Europa!

Camperroute: de Romantische Strasse

De Romantische Strasse doet zijn naam volledig eer aan: romantiek kom je onderweg geheid tegen! Denk aan sprookjesachtige kastelen zoals het befaamde Schloss Neuschwanstein, middeleeuwse stadjes als Rothenburg ob der Tauber en prachtige, wilde beekjes die door het wijde landschap stromen. De met kunst, cultuur en geschiedenis gevulde route is perfect te rijden met de camper! Neem ook zeker de fietsen en wandelschoenen mee, want de route staat ook bekend als een goede fiets- en wandelroute. In 460 kilometer reis je van Würzburg naar Füssen. Je kunt zo lang doen over je reis als je wil, maar 14 dagen is een goed uitgangspunt om alle bezienswaardigheden te kunnen bewonderen. Natuurlijk kun je de route ook in etappes rijden, dus in bijvoorbeeld 3 camperreizen van 5 dagen. Wij wensen je een sprookjesachtige en bovenal romantische camperreis toe!

Peak District camper

De start: Würzburg

Je romantische reis start in de stad Würzburg. Würzburg is een echte universiteitsstad, wat je zeker op zal vallen wanneer je een van de vele wijnbarren in de stad bezoekt. De stad staat echt bekend om zijn heerlijke wijnen. Kom je in de juiste periode, dan kun je ook de welbekende wijnfeesten meemaken, deze worden in de lente en zomer gehouden. Eén van de bekendste bezienswaardigheden van de stad is Residentie Würzburg, dat pronkt op de UNESCO werelderfgoedlijst. In het paleis kun je de prachtige rococo- en barokstijl bewonderen, in het trappenhuis kun je zelfs de grootste fresco ter wereld zien! Daarna kun je een fijne wandeling maken door de prachtige kasteeltuinen, welke ook mee opgenomen zijn in de UNESCO werelderfgoedlijst – niet gek met zulke mooie, groene wandelpaden vol met decoratie! Natuurlijk kun je hier ook een drankje nuttigen in de biertuin. Andere bezienswaardigheden zijn het Falkenhaus met zijn prachtige met ornamenten versierde gevel, waar vandaag de dag de stadsbibliotheek en het toeristencentrum in huizen. Een bezoekje aan één van de vele wijngaarden in de buurt is ook de moeite waard, je bent immers in een echte wijnstad!

Overnacht aan de Main dichtbij het centrum van Würzburg.

Wurzburg camper

Bewonder de prachtige rococo- en barokstijl van het paleis!

Weikersheim

Na tussenstops in Tauberbischofsheim, waar het barst van de prachtige vakwerkhuizen, Lauda-Köningshofen en het kuuroord Bad Mergentheim kom je aan in Weikersheim. Het kasteel van Weikersheim wordt vaak vergeleken met Versailles, wat ook niet gek is met de prachtige barokke stijl van het kasteel! Het kasteel staat naast de prachtige ridderzaal vooral bekend om zijn tuinen, omdat alle beelden in deze groene oase zo goed bewaard gebleven zijn door de eeuwen heen! Ook de rest van het kasteel is verrassend goed bewaard gebleven. In het geweerhuis van de tuin zit vandaag de dag de muziekacademie gevestigd. Met een beetje geluk pak je dus een concert mee van beginnende muzikanten in de kasteeltuin! Vanaf het kasteel zit je zo op de Marktplatz waar je vele gezellige restaurantjes, cafeetjes en vele prachtige gebouwen in barokstijl vindt!

Vanaf camperplaats Schwabenmühle zit je zo in Weikersheim!

Rothenburg ob der Tauber

Na Weikersheim volgen Röttingen en Creglingen. Hierna reis je met de camper door naar échte middeleeuwse sferen in Rothenburg ob der Tauber. Wanneer je door het oude centrum loopt, lijkt de tijd volledig stil gestaan te hebben: letterlijk overal zie je de middeleeuwen terugkomen in de kleurrijke vakwerkhuizen en bij de onderdelen van de allereerste stadsmuur van de stad. Dat laatste is ook waarom de stad door de regio zelf de stad van de 42 kostbaarheden genoemd wordt, want de schaduw van de stad zou bestaan uit 42 poort- en weertorens! In de stad zit ook het bekendste kerstmuseum van Duitsland waarin je alles leert over het kerstfeest in Duitsland, natuurlijk kun je hier ook al je kerstinkopen doen. Met zo’n bekend museum is het ook niet gek dat de kerstmarkt hier erg beroemd is! De kerstmarkt wordt hier ook wel ‘Reiterlesmarkt’ genoemd vanwege een legende over een ruiter die mensen over de hele wereld cadeaus schonk. Met een start in de 15e eeuw is dit één van de oudste kerstmarkten van Duitsland!

In Rothenburg ob der Tauber overnacht je bij Parkplatz R2 of R3, beiden in de buurt van het centrum.

Rothenburg ob der Tauber camper
- Het is net alsof je terug in de tijd gaat in Rothenburg ob der Tauber!

Dinkelsbühl

Na de egel-bonbons van Schillingsfürst -de lekkernijen van het kasteelcafé- en de Frankische bruidswagen, dé bezienswaardigheid van Feuchtwangen in het Fränkische Museum, is het tijd voor Dinkelsbühl. Ook in Dinkelsbühl houden de middeleeuwse sferen nog niet op. Sterker nog, het stadje is onbeschadigd gebleven tijdens de Tweede Wereldoorlog en staat daarom bekend als één van de best bewaarde laatmiddeleeuwse stadskernen van Duitsland! Een echte aandachtstrekker is de oude verdedigingsmuur, deze is nog erg goed intact. Met zijn 2,5 kilometer kan je hier een fijne stadswandeling langs maken. Wanneer je verder het centrum inloopt, kom je overal langs prachtig historisch erfgoed: herenhuizen met indrukwekkende gevels, het tuighuis en het in rococostijl gebouwde kasteel van de Duitse Orde, een ridderorde die voor de gewonde kruisvaarders zorgde.

In de buurt van Dinkelsbühl zitten verschillende camperplaatsen. Wohnmobilstellplatz P2a ligt het dichtst in de buurt van het centrum.

Harburg

Vanaf Dinkelsbühl rijd je door naar Harburg. Onderweg kom je langs Wallerstein – met in de buurt het midden in het groen gelegen Schloss Baldern - en Nördlingen. Harburg ligt in een bijzondere omgeving: niet ver hier vandaan ligt namelijk het Ries Geopark. Bijna 15 miljoen jaar geleden is hier een asteroïde ingeslagen en deze heeft een enorme krater achtergelaten. Bij het informatiecentrum kun je alles leren over dit gebied. Je kunt ook op pad met een gids, die je alles kan vertellen over de aarde terwijl je door deze krater heenloopt! Weer terug in Harburg wacht daar het volgende indrukwekkende op je: hier vind je namelijk een prachtig middeleeuws kasteel. Al in de 11e eeuw werd dit kasteel gebouwd. Zoals je het kasteel vandaag de dag kunt bewonderen, bestaat het al sinds de 18e eeuw. Omdat langs Harburg veel lange afstandswandelingen lopen – onder andere de Frankische Weg en de Via Romea – kun je ook de omgeving intrekken voor een prachtige wandeling langs de oever van de Wörnitz, de rivier die rustig door het stadje heenstroomt.

Voor Harburg kun je het best overnachten bij de volgende stop van de Romantische Strasse: Donauwörth.

Harburg

Bezoek het middeleeuws kasteel van Harburg!

Augsburg

Na Harburg kom je langs Donauwörth, dat zoals de naam al doet vermoeden aan de Donau ligt, en Rain – de stad met zoveel groen dat hij ook wel de stad van de tuinen genoemd wordt-. Met recht wordt Augsburg ook wel de noordelijkste stad van Italië genoemd: het lijkt namelijk net alsof je hier in Italië bent belandt wanneer je op een warme zomeravond neerstrijkt met een ijsje! De stad heeft altijd veel rijkdom gekend, al in de middeleeuwen was dit een belangrijk financieel centrum in Europa. Door die rijkdom kon de stad tijdens de Renaissance volop bloeien en daar komt dan ook alle prachtige architectuur vandaan. Hoewel er in de Tweede Wereldoorlog veel beschadigd geraakt was, is er veel weer in zijn oude glorie hersteld! In de stad prijken dan ook de Augsburgse Dom, dat al in de 11e eeuw gebouwd werd, en het Köpfhaus, dat bestaat uit meerdere huizen, maar omgebouwd is tot één huis. Dit is vooral een opvallend bouwwerk omdat de huizen allemaal uit een andere eeuw stammen. De stad staat ook bekend als de stad met de meeste feestdagen van Duitsland, niet zo gek ook met een eigen feestdag! Op 8 augustus wordt jaarlijks het Augsburger Hohens Friedensfest gevierd, waarop de vrede wordt gevierd. Het feest vindt zijn oorsprong door het eind van de Dertigjarige Oorlog, die aan de eerste helft van de 17e eeuw plaatsvond. Elk jaar zijn er verschillende evenementen rondom deze datum.

In Augsburg kun je overnachten bij Wohnmibilstellplatz Wertach of camperstop Augsburg.

Rottenbuch

Je zit bijna op het eind van de route, maar ook hier kom je nog echte pareltjes tegen! Vanaf Augsburg ben je nog langs Friedberg, Landsberg am Lech, Hohenfurch, Schongai en Peiting gekomen. De omgeving van Rottenbuch, de Ammervallei, is een prachtig natuurgebied! Hier kun je je te voet of met de fiets helemaal uitleven. De Echelsbacher brug is een bekend punt in de vallei. Een prachtig punt om de bezoeken – mits je geen last hebt van hoogtevrees, want de brug loopt op 76 meter hoogte over het ravijn heen! In Rottenbuch is het klooster de bekendste bezienswaardigheid. Na een tijd onbewoond te zijn geweest, wonen hier sinds 1963 de Dochters van Maria Hulp der Christenen. De kerk die bij het klooster hoort is prachtig, ook hier vind je weer vele barok en rococostijlen terug! Waar je ook kijkt, aan decoratie ontbreekt het hier niet.

Overnacht in het nabijgelegen Peiting bij Wellenfreibad.

Rottenbuch camper
- De kerk in Rottenbuch zit vol met decoratie. 

Schwangau

Het is tijd voor de volgende stop. Onderweg kom je langs Wildsteig, Steingaden en Halblech. Tussen Steingaden en Halblech vind je op een stukje van de route af de Wieskirche, in het plaatsje Wies. Vanwege de prachtige rococo muurschilderingen is dit een echte aanrader! Na Halblech kom je aan bij Schwangau. Houd je van kastelen, dan moet je hier zijn tijdens je camperreis door Duitsland! Hier vind je namelijk twee bekende kastelen: Slot Hohenschwangau en Slot Neuschwanstein. Op de plaats van Slot Hohenschwangau stond eerst de burcht Schwanstein. Nadat het in verval raakte doordat al zijn bewoners uitstierven, werd het in de 19e eeuw verbouwd. Het kasteel zoals je het nu ziet, komt uit 1837. Wellicht ken je het kasteel vanwege Lodewijk II, die hier een deel van zijn jeugd heeft gewoond! Slot Neuschwanstein doet je misschien denken aan het Disneykasteel, en dat is ook niet zo gek: dit slot heeft namelijk als inspiratie gediend voor Disney! Lodewijk II liet het kasteel bouwen, maar helaas overleed hij tegen het eind van de bouw. Niet lang daarna werd het geopend voor publiek. Wil je een spectaculair uitzicht hebben op het slot, dan moet je zeker naar de Marienbrücke! Vanaf hier kun je het slot in al zijn pracht en praal bewonderen. Een prachtige op één na laatste stop tijdens je camperreis door Duitsland!

Overnacht aan de Bannwaldsee bij Wohnmobilpark Schwangau.

Neuschwanstein camper
- Slot Neuschwanstein is duidelijk de inspiratie geweest voor Disney!

Füssen

Füssen is de eindstop van deze camperreis langs de Romantische Strasse. Hoewel Füssen vaak overgeslagen wordt omdat Slot Neuschwanstein als een echt hoogtepunt gezien wordt, is het stadje zeker een bezoek waard. Aan de Lech vind je namelijk nog een prachtig kasteel! Hier zit het Hohe Sloss, dat boven de binnenstad van Füssen pronkt. Vandaag de dag zit hier de gemeentelijke fotogalerij. Geniet hier in de zomer heerlijk van de zon op de binnenplaats, en in de winter is het een prachtig gezicht wanneer het kasteel volledig bedekt is met sneeuw. In Füssen is nog een museum in een bijzonder gebouw gevestigd: het Benedictijns klooster St. Mang. Hier is het Museum van Füssen gevestigd. Het museum staat vooral bekend om zijn violen. Natuurlijk kun je vanuit Füssen ook gemakkelijk de natuur in trekken. Voor wie de natuur eens vanuit een ander perspectief wil bewonderen, is er het spectaculaire, 480-meter lange boomkroonpad. Vanaf 20 meter hoogte heb je een prachtig uitzicht op de groene omgeving én natuurlijk op de kastelen! In de buurt van Füssen liggen volop meren, waaronder de Alpsee en Weißensee. Deze meren worden prachtig omgeven door bossen en hier kun je dan ook heerlijk wandelen, fietsen of zwemmen in de zee! Een fijn en met name relaxt eind van je camperreis langs de Romantische Strasse in Duitsland.

In Füssen zijn er meerdere camperstops, waaronder Camper’s Stop, waar je heerlijk in het groen overnacht!

Gaat je camperreis binnenkort naar Duitsland en wil je niet al te veel geld kwijt zijn aan een camperplaats om te overnachten? In dit artikel vind je 6 camperplaatsen in Duitsland waar je gratis kunt overnachten!

Facile-en-Route Campergids Europa
Image
Image

De volledige Romantische Strasse

Start: Würzburg

Würzburg – Wertheim (43 km)

Wertheim – Tauberbischofsheim (27 km)

Tauberbischofsheim – Lauda-Köningshofen (10 km)

Lauda-Köningshofen – Bad Mergentheim (12 km)

Bad Mergentheim – Weikersheim (13,5 km)

Weikersheim – Röttingen (10 km)

Röttingen – Creglingen (10 km)

Creglingen – Rothenburg ob der Tauber (20 km)

Rothenburg ob der Tauber – Schillingsfürst (22 km)

Schillingsfürst – Feuchtwangen (17 km)

Feuchtwangen – Dinkelsbühl (15 km)

Dinkelsbühl – Wallerstein (25 km)

Wallerstein – Nördlingen (7 km)

Nördlingen – Harburg (23 km)

Harburg – Donauwörth (12 km)

Donauwörth – Rain (15 km)

Rain – Augsburg (40 km)

Augsburg – Friedberg (10 km)

Friedberg – Landsberg am Lech (50 km)

Landsberg am Lech – Hohenfurch (25 km)

Hohenfurch – Schongau (5 km)

Schongau – Peiting (5 km)

Peiting – Rottenbuch (10 km)

Rottenbuch – Wildsteig (6 km)

Wildsteig – Steingaden (6,5 km)

Steingaden – Halblech (9 km)

Halblech – Schwangau (9 km)

Schwangau – Füssen (3,5 km)

Gerelateerde producten

Camperboek Duitsland

ANWB Camperboek Duitsland

Reis dwars door Duitsland en leer dit fascinerende land kennen aan de hand van de 20 complete routes!
Landvernugen

Landvergnügen

Overnacht gratis bij boerenbedrijven&wijnhuizen door heel Duitsland!

Facile-en-Route campergids Europa

Facile-en-Route campergids Europa

(Detail-) informatie over duizenden camperplaatsen over heel Europa!

Gerelateerde artikelen

No item found!