fbpx
Kust Kroatië camperroute

Camperroute: Bezoek 6 locaties aan de Kroatische kust

De Kroatische kust barst van de idyllische stadjes en dorpjes. Tijd dus voor een camperreis naar Kroatië! Ieder stadje heeft zijn eigen charme. De ene stad barst van de vrolijk gekleurde huisjes en de ander heeft een druk handelsleven in de haven. Deze locaties behoren tot de leukste plekken aan de kust van Kroatië en zijn allemaal te bezoeken met de camper. Ze staan op volgorde van West- naar Oost-Kroatië en zijn dus ook een goede leidraad voor een camperroute langs de Kroatische kust!

Het vroegere eiland

Rovinj was vroeger een eiland bij Kroatië en groeide door de eeuwen heen aan het vasteland. Maar dat eilandsfeertje, dat is er nog steeds! Je kunt op verschillende locaties het water in. Er is vaak een trap aanwezig bij de rotsen vanaf waar je het water inplonst. Op de rotsen kun je je handdoek neerleggen, maar kies je liever voor een iets zachter kiezelstrand, dan heb je ook genoeg keus.

Ontdek je Rovinj tijdens je camperreis door Kroatië, dan zullen vooral de vele kleuren je opvallen. De gebouwen zijn namelijk één groot kleurenspektakel en nodigen je uit om uren door de vele straatjes te slenteren. In het centrum vind je ook de Sint-Eufemiakerk die je kunt beklimmen voor een mooi uitzicht op de stad. Echter kun je voor de meest fotogenieke locaties beter naar de haven, want hier heb je de mooiste doorkijkjes naar de stad en het water!

In Rovinj overnacht je bij camperplaats Rovinj.

Kroatië heeft naast een prachtige kustlijn ook indrukwekkende natuurgebieden. Deze steden zijn perfect te combineren met een fijne wandeling of fietstocht tijdens je camperreis door Kroatië.

camperroute kust Kroatië
- Vroeger was Rovinj een eiland. 

Altijd een strand tot je beschikking tijdens je bezoek met de camper

In het Kroatische Pula vind je tal van prachtige stranden. Het grootste deel van deze stranden ligt aan de boulevard van Pula, de Lungomare. De boulevard is 4 kilometer lang, dus er is altijd wel een fijn plekje op het strand te vinden! Wil je graag even de stad uit met de camper, dan kun je naar het nabijgelegen natuurgebied Kamenjak. Hier vind je langs de kliffen vaak de mooiste ongerepte plekjes waar je de zee induikt.

Behalve een prachtig strand, heeft de stad Pula ook veel mooie bezienswaardigheden die je kunt bewonderen tijdens je camperreis. De bekendste bezienswaardigheid is het amfitheater. Het theater is erg goed bewaard gebleven door de eeuwen heen, en dat zijn er maar weinig op de wereld. Je kunt het amfitheater aan de binnenkant bezichtigen. Kom je in de zomer, dan zijn er ook regelmatig concerten en festivals. Een andere mooie bezienswaardigheid is de tempel van Augustus op het centrale plein. In de gereconstrueerde tempel huist vandaag de dag een museum met historische schilderijen en sculpturen. Tot slot is ook het fort van Pula een aanrader. Het werd gebouwd door het Oostenrijks-Hongaarse rijk om de marinehaven te beschermen. Zowel van de binnen-  als buitenkant is dit fort een aanrader.

Vlak buiten Pula overnacht je bij camperplaats Puntižela.

Image
- Het amfitheater in Pula is opvallend goed bewaard gebleven. 

De industriestad

Rijeka betekent rivier in het Kroatisch. Het is dan ook geen verrassing dat water een grote rol speelt voor de stad. Rijeka is vandaag de dag een echte industriestad, maar dat maakt de stad niet minder sfeervol voor een bezoek met de camper! Je vindt er onder andere de Gradski Toran, een klokkentoren op de plek waar vroeger de stadspoort was. Wellicht herken je de keizers Karel VI en Leopold I op de toren. Hoewel dit Oostenrijkse leiders waren, staan ze op de toren omdat deze uit de tijd stamt dat het land onderdeel was van het Habsburgse Rijk. Wil je graag alles te weten komen over Rijeka en zijn geschiedenis, dan kun je terecht in het historisch museum. Hier krijg je ook meer te weten over het verleden van de haven.

De lokale markt van Rijeka is tevens een aanrader. Hier kun je verse streekproducten inslaan om een lekkere maaltijd te maken bij de camperplaats. Wil je even de stad uit, dan kun je een bezoek brengen aan het Nationaal Park Risnjak. Vanaf het bezoekerscentrum starten verschillende wandelroutes door de groene, bergrijke omgeving.

In Rijeka ligt geen camperplaats. Voor een bezoek kun je het best overnachten bij Camping Oštro in Kraljevica.

camperroute Kroatië camper
- Rijeka is -mede dankzij zijn gunstige ligging aan het water- uitgegroeid tot een echte industriestad. 

Bezoek het historische Zadar met de camper

Zadar is een prachtige oude stad. In het oude centrum spot je dan ook volop oude gebouwen. Zo vind je bij het Forum Romanum nog een aantal restanten uit de Romeinse tijd, bijvoorbeeld ornamenten die zijn overgebleven van de gebouwen die hier vroeger stonden. De Sint-Anastasiakerk is tevens een mooi bouwwerk en stamt al uit de twaalfde eeuw. In de kathedraal vind je onder andere verschillende fresco’s.

Rondom Zadar vind je verschillende stranden. Bij het centrum is een klein strand, maar omdat je hier zo dicht bij het toeristische centrum zit, kan het er erg druk zijn. Wie een uitgebreide stranddag wil tijdens zijn camperreis door Kroatië kan dan ook beter in de omgeving rondom Zadar kijken. Hier vind je verschillende grotere stranden die minder druk bezocht worden, zoals het Borik Strand.

In de buurt van Zadar overnacht je bij Falkensteiner Premium Camping Zadar.

Een camperreis naar Kroatië is goed te combineren met een bezoek aan Slovenië. Je leest hier alles over de mooiste bezienswaardigheden van het land.

camperroute Kroatië camper
- In het historische centrum van Zadar bewonder je verschillende prachtige, oude gebouwen.

De tweede stad van Kroatië

Split is de tweede stad van Kroatië en staat bekend als één van de mooiste locaties om te bezoeken tijdens een camperreis door het land. Het Paleis van Diocletianus is één van de bekendste bezienswaardigheden. Het is een bijzonder paleis, want waar je bij een paleis misschien de meest chique zalen zou verwachten, vind je hier juist tal van winkeltjes en restaurantjes! Het is een prachtig gebouw dat ook vanwege zijn uiterlijk een onmisbare bezienswaardigheid is. In de kelders van het paleis kun je de mooiste souvenirs kopen voor thuis. De Bell Tower is onderdeel van het paleis en is zeker de moeite waard om te beklimmen. Je hebt vanaf boven een prachtig uitzicht op de stad en de zee.

Wil je een dagje naar het strand tijdens je camperreis, dan vind je op loopafstand van het centrum volop stranden voor een fijne stranddag. Zoek je graag de rust op, dan kun je de Marjan Berg beklimmen. Vanaf de top van de berg heb je een prachtig uitzicht over Split. Wil je helemaal naar boven toe wandelen, dan wordt het pad alsmaar steiler naarmate je dichter bij de top komt. Hiervoor zijn goede wandelschoenen en een goede conditie dus aan te raden!

Vlak buiten Split overnacht je met de camper aan het strand bij camperplaats Stobreč.

camperroute Kroatië camper
- In de buurt van Split heb je genoeg opties voor een fijne stranddag. 

Kom in mediterrane sferen

Makarska voelt met zijn helderblauwe zee en palmbomen aan als een echte mediterrane bestemming tijdens je camperreis door Kroatië. Hier vind je ellenlange rijen palmbomen, een immens blauwe zee en het prachtige Bikovo gebergte ligt op de achtergrond van het stadje. Bij de stad vind je een fijn kiezelstrand vanaf waar je een fijne duik in de zee kunt nemen.

Wil je graag het gebergte ontdekken, dan kun je er hier heerlijk op uit om te wandelen en fietsen. De paden zijn duidelijk gemarkeerd dus je oriënteert je gemakkelijk tussen de bergen door. Er worden ook verschillende georganiseerde excursies gehouden in het natuurgebied waarbij je alles te weten komt over de flora en fauna van het gebergte.

Op steenworp afstand van Makarska overnacht je bij Autocamp Kravavica in Kravavica.

camperroute Kroatië kust
- Makarska is een echte mediterrane bestemming. 

Zoek gemakkelijk camperplaatsen tijdens je camperreis door Kroatië met de Camperstop-App. Hierin vind je informatie over ruim 12.000 camperplaatsen verdeeld over 30 Europese landen, waaronder Kroatië. Je kunt de app ook offline gebruiken en je navigeert met de navigatieapp op je telefoon eenvoudig vanuit de app naar je volgende overnachtingslocatie. 

Camperstop-App compleet vernieuwd
Image
Image

Locaties

Gerelateerde producten

Facile-en-Route campergids Europa

Facile-en-Route campergids Europa

(Detail-) informatie over honderden camperplaatsen door heel Europa, incl. reis- & routetips!

Gerelateerde artikelen

No item found!