fbpx
Nederland camperreis voorbereiding

De ultieme voorbereiding voor je camperreis door Nederland

Nederland heeft volop mooie plekjes die je kunt bezoeken tijdens je volgende camperreis. Denk bijvoorbeeld aan prachtige Hanzesteden zoals Doesburg en de hunebedden in Drenthe. Er zijn ook tal van fijne camperplaatsen waar je (soms letterlijk) kunt proeven van het boerenleven. Hieronder lees je alles over de mooiste bestemmingen, onmisbare campergidsen en de leukste camperplaatsen om je optimaal voor te bereiden op een camperreis door Nederland!

Bestemmingen om te bezoeken met de camper in Nederland

Maastricht
Maastricht is de perfecte stad voor wie een combinatie van stad en natuur opzoekt tijdens een camperreis door Nederland. Op loopafstand van het centrum vind je namelijk verschillende prachtige locaties in de natuur. Zo is de ENCI-groeve een fijne wandellocatie. Hier werd tot een aantal jaar geleden mergel gewonnen. Nu kun je er heerlijk wandelen via het aangelegde wandelpad van 7 kilometer waarbij je de mooiste plekjes van de groeve ontdekt! Daarnaast vind je onder de Sint Pietersberg prachtige grotten waar je tijdens een rondleiding bijzondere muurschilderingen ontdekt.

Ga je de stad in vanaf de camperplaats dan vind je hier ook verschillende mooie locaties, bijvoorbeeld de vestingwerken. Door de ligging van Maastricht deed de stad eeuwenlang dienst als een belangrijke vestingstad in Nederland. De stadsmuur werd vanaf de 13e eeuw gebouwd en er werd in totaal 1500 jaar over de bouw gedaan. Daarnaast is het Bonnefantenmuseum een bekende bezienswaardigheid, hier bewonder je zowel historische als moderne kunst. Het gebouw is vanwege zijn bijzondere koepeltoren ook een bezoekje waard!

De hunebedden
Denk je aan de Nederlandse hunebedden, dan denk je aan Drenthe. De hunebedden dienden in de prehistorie als grafkamer. Vandaag de dag zijn de hunebedden volledig zichtbaar, maar in het verleden werden deze bedekt door een laag zand en gras. Rijd je met de camper over de N34 van Zuidlaren naar Coevorden, ook wel de ‘Hunebedhighway’ genoemd, dan vind je langs deze weg wel 47 van de 52 hunebedden in Drenthe! Wil je meer leren over de hunebedden en de prehistorie, dan kan dat bij het Hunebedcentrum. Het museum ligt naast het grootste hunebed van het land in Borger, een hunebed van wel 23 meter lang!  

Het Friese merengebied
Het Friese merengebied is de perfecte bestemming voor wie graag van de waterrijke Nederlandse natuur geniet tijdens zijn of haar camperreis. Al deze meren, het zijn er officieel 24, zijn onderling met elkaar verbonden. Het is dus leuk om een bootje te huren om zelf het water op te gaan, een dag uit te trekken om te vissen of een dag door te brengen bij één van de vele strandjes op een warme zomerdag. De omgeving leent zich ook perfect om te wandelen en fietsen. Het kleinste meer is het Idskenhuistermeer en het grootste het Tjeukemeer. Je kunt behalve genieten van de natuur ook de verschillende dorpen en stadjes in het gebied ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan Makkum, wat vroeger de Poort naar de Zuiderzee genoemd werd, en Lemmer, één van de bekendste watersportlocaties in het gebied. In het verleden was het ook één van de belangrijkste vissersdorpen van het land.

Bezoek nog meer mooie natuur in Nederland tijdens je camperreis. Deze natuurgebieden, waaronder de Loonse en Drunense Duinen, behoren tot de mooiste van het land.

De Hanzesteden van Nederland
Nederland telt in totaal 23 Hanzesteden. Deze steden werkten vroeger samen zodat ze goedkoper konden handelen én beter beschermd waren tegen bijvoorbeeld piraten. Onder andere de Hanzesteden Doesburg en Stavoren zijn een bezoek waard met de camper. Doesburg staat bekend om zijn mosterd. Je leert hier dan ook alles over bij de Doesburgse Mosterdfabriek. En probeer ook de Doesburgse mosterdsoep die bij veel restaurants geserveerd wordt! Daarnaast is een wandeling door het prachtige historische centrum van de stad aan te raden. Hier vind je ook de oudste horecagelegenheid van Nederland, namelijk Stadsbierhuys de Waag. Het café staat om die reden ook in het Guinness Book of Records.

De Hanzestad Stavoren wordt ook wel het ‘Kopenhagen van Friesland’ genoemd vanwege de vrolijke, gekleurde huisjes die je er tegenkomt. Daarnaast staat Stavoren bekend om de legende van het Vrouwtje van Stavoren. De rijke vrouw wilde het kostbaarste bezit hebben dat er was, maar was niet tevreden toen een schipper met ‘armoedig’ goudgeel graan aan kwam zetten. Ze gooide haar gouden ring in de zee en zei: ‘’Net zomin dat ik deze gouden ring ooit terug zal zien, zal ik in de bedelstand vervallen.’’ Dat had ze geweten, want in toen ze op een later moment vis op tafel had staan, vond ze daarin haar gouden ring terug. Uiteindelijk eindigde het Vrouwtje van Stavoren bedelend om graan. In Stavoren bewonder je een beeld van het Vrouwtje.

Nederland camperreis voorbereiding

- In Doesburg vind je het oudste café van Nederland!

Producten om mee te nemen tijdens je camperreis door Nederland

Beleef een comfortabele camperreis
Met de editie Camperstops onderweg – Comfortabel op reis heb je 1500 camperplaatsen op zak die beschikken over sanitaire voorzieningen. De camperplaatsen zijn verdeeld over 7 landen, waaronder Nederland. Handig wanneer je zelf geen camperplaatsen aan boord hebt in de camper of als je liever gebruik maakt van de faciliteiten op locatie.


Zoek gemakkelijk je volgende camperplaats uit
Met de Facile-en-Route campergids deel 1 heb je 3.838 camperplaatsen op zak, verdeeld over Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk. Door middel van handige symbolen selecteer je onderweg of voor vertrek gemakkelijk een volgende overnachtingslocatie die aan je wensen voldoet. Daarnaast staat er een foto bij de camperplaats waardoor je een goede sfeerimpressie krijgt


Gelijk de fietsroute op vanaf de camperplaats
In de uitgave ’50 camperplaatsen & fietsroutes in Nederland’ vind je 50 camperplaatsen die allemaal aan een fietsroute liggen. Handig, want zo schiet je gelijk de natuur in vanaf de camper! De fietsroutes staan duidelijk beschreven met gedetailleerde routekaarten incl. de fietsknooppunten.
Nederland camperreis voorbereiding
- Welke gids gaat mee tijdens jouw camperreis door Nederland? 

Een selectie van de mooiste camperplaatsen om te overnachten in Nederland

Camperplaats Maastricht, Maastricht
Camperplaats Maastricht ligt vlak buiten het centrum van de stad. Vanaf de camperplaats heb je een prachtig uitzicht op de rivier! Dat betekent dat je er ook goed kunt vissen. Wil je naar Maastricht, dan kan dat via de wandel- en fietsroutes die ter plaatse liggen. Op de camperplaats zijn voorzieningen als sanitair, stroom en wifi aanwezig


Camperplaats Waterloo, Ypecolsga
In Ypecolsga overnacht je bij de boer op het Friese platteland, midden in het Friese Merengebied. In de zomermaanden kun je in de omgeving dan ook heerlijk een dag op, in of aan het water beleven en in de winter is het misschien wel koud genoeg om de schaatsen te pakken en het landschap te bewonderen vanaf het ijs! Voorzieningen als de mogelijkheid om water te tanken en te lozen, wifi en stroom zijn aanwezig.

Farm Nescio, Bleskensgraaf
Bij Camperplaats Farm Nescio in Bleskensgraaf overnacht je bij de boer in een landelijke omgeving. In de omgeving kun je heerlijk wandelen en fietsen, want de routes komen langs de camperplaats! Wil je een kijkje krijgen in het boerenleven, dan is het mogelijk om een rondleiding te krijgen over de boerderij. De camperplaats is onder andere voorzien van sanitair, stroom en wifi.


Camperplaats Europakade, Tolkamer
In Tolkamer overnacht je op steenworp afstand van de Duitse grens. Je kijkt dan ook uit over de Rijn en het achterliggende Duitse vasteland. De omgeving leent zich goed voor een wandeling of fietstocht door het groene landschap langs de Nederlandse en Duitse grens. Op de camperplaats is stroom en wifi aanwezig.


Jachthaven Biesbosch, Drimmelen
Vanaf camperplaats Jachthaven Biesbosch in Drimmelen ben je binnen mum van tijd in het prachtige landschap van de Biesbosch. Huur bijvoorbeeld een bootje en trek het waterrijke gebied in of ontdek de omgeving te voet of met de fiets. In de zomer kun je barbecueën op de barbecueplaats van de camperplaats en er is onder andere stroom, sanitair en wifi aanwezig.

Nederland camper voorbereiding
- Vanaf de camperplaats in Drimmelen ontdek je gemakkelijk de Biesbosch. 
Overnacht je graag op gratis camperplaatsen tijdens je camperreis door Nederland? In deze lijst vind je verschillende gratis camperplaatsen, verspreid door heel het land!

Facile-en-Route Campergids Europa
Image
Image

Locaties

Gerelateerde producten

Facile-en-Route Campergids

Facile-en-Route campergids Europa

(Detail-) informatie over honderden camperplaatsen door heel Europa, incl. reis- & routetips!

Facile-en-Route Campergids

150 mooiste camperplaatsen in Nederland

Een selectie van de 150 mooiste camperplaatsen door heel Nederland!

Gerelateerde artikelen

No item found!