fbpx
Nederland Hanzesteden camper

Camperroute: langs de Nederlandse Hanzesteden

Omslagfoto: © Deventer Marketing

In de middeleeuwen werd de Hanze opgericht, een samenwerkingsverband tussen handelaren van verschillende steden. De samenwerking zorgde ervoor dat de handel beter beschermd was en dat handelaren de handel gemakkelijk uit konden breiden. Je vindt Hanzesteden in onder andere Duitsland, Denemarken, Zweden en Nederland. In Nederland vind je wel tweeëntwintig Hanzesteden. Tijd voor een bezoek met de camper aan deze prachtige, historische steden!

De Hanzesteden uit deze camperroute behoren tot de mooiste van Nederland. Je kunt de route volledig in je eigen tempo rijden, maar wil je alle steden op je gemak bezichtigen, dan is een reisduur van tien dagen een goed uitgangspunt.

Venlo

Venlo is de eerste Hanzestad die je aandoet tijdens deze camperroute. Het is de perfecte Hanzestad voor wie van een mix van stad en natuur houdt. In het historische centrum vind je tal van winkels – van zelfstandigen tot de grote ketens. Daarnaast bewonder je er prachtige gebouwen, waaronder de Martinuskerk en het Romerhuis. Laatstgenoemde is het op één na oudste gebouw van Venlo en stamt uit 1492. Vandaag de dag kun je hier genieten van de lekkerste chocolade en een warme kop koffie of thee. Wil je alles leren over de provincie, dan kun je terecht bij het Limburgs Museum. In het museum ga je op een reis door de tijd en leer je alles over de geschiedenis – van de eerste boeren en de Romeinen tot het heden. Wil je de natuur opzoeken, dan gaan er verschillende wandelroutes op steenworp afstand van het centrum langs de Maas of de Groote Heide.

In Venlo overnacht je met de camper bij WSV De Maas.

Tiel

Tiel is één van de oudste steden van Nederland en staat bekend als een echte fruitstad. In de omgeving vind je namelijk tal van fruitboomgaarden! Flipje is dan ook hét symbool van Tiel. Hij is een frambozenmannetje dat ook bekend is van de stripboeken ‘De avonturen van Flipje’. In het Streekmuseum Tiel leer je alles over Flipje en krijg je een kijkje in het maakproces van de jam. Daarnaast kom je alles te weten over het verleden van Tiel. Rondom Tiel kun je een fijne fiets- of wandeltocht maken, bijvoorbeeld langs de Waal of rondom de fruitboomgaarden. Daarnaast kun je in de warmere maanden van het jaar een fijne dag op het water doorbrengen in een kano of fluisterboot.

In Tiel overnacht je met de camper aan de Waal bij Parking Waalkade.
camperroute Nederland Hanzesteden
- © Raphaël Drent 

Doesburg

Het centrum van Doesburg is klein en overzichtelijk, wat ervoor zorgt dat je de verschillende bezienswaardigheden gemakkelijk te voet ontdekt. Zo heb je na het beklimmen van de 220 traptreden van de vijftiende-eeuwse Martinikerk een prachtig uitzicht op het centrum en de groene omgeving van Doesburg. Doesburg staat daarnaast bekend om zijn mosterd. Hier staat nog één van de weinig overgebleven mosterdfabrieken van Nederland. Je kunt er een kijkje krijgen in het maakproces.

Wil je echte Doesburgse mosterdsoep proeven, dan kan dat bij één van de vele restaurantjes in Doesburg. Vooral De Waag is een bekende kroeg, dit is namelijk de oudste kroeg van Nederland! Voorheen werden hier de goederen gewogen om te kijken hoeveel belasting men erover moest betalen. In Doesburg kun je overnachten met de camper in de jachthaven.

Zutphen

Zutphen is een kleinschalige stad, wat maakt dat je gemakkelijk van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid wandelt. Zo is de Walburgiskerk één van de grootste kerken van het land. Je vindt er onder andere een kettingbibliotheek van een paar eeuwen oud. De boeken liggen dan ook letterlijk aan kettingen. Erg bijzonder om te zien voor boekenliefhebbers! Er is maar één andere bibliotheek in Europa in eenzelfde soort vorm, namelijk in Italië. Je kunt de kerktoren ook beklimmen voor een prachtige uitzicht op Zutphen! Daarnaast vind je in de binnenstad verschillende idyllische hofjes waar je overheen kunt slenteren, waaronder het Luthers Hofje en het Agnietenhofje. De hofjes zijn heerlijk groen en voorzien van mooie beelden!

In Zutphen overnacht je op steenworp afstand van het centrum bij Camperplaats Zutphen

Ben je op zoek naar prachtige natuur om te bezoeken tijdens je camperreis door Nederland? Dit zijn de mooiste natuurgebieden voor een wandeling of fietstocht: van de Brabantse Sahara tot het Nationaal Park Oosterschelde.

Deventer

Ook Hanzestad Deventer is een echt pareltje. De stad barst van de prachtige, historische gebouwen. Bij VVV Deventer kun je een stadswandeling halen om de mooiste plekjes van de stad te ontdekken. Wil je ook alle ins en outs te weten komen, dan gaan er ook dagelijks georganiseerde wandelingen door het centrum waarbij de gids je alles kan vertellen over de geschiedenis en al het moois dat je tegenkomt. Eén van de hoogtepunten die je tegenkomt, is het Museum de Waag. Dit is het oudste waaggebouw van Nederland – een gebouw waar vroeger de goederen gewogen werden. In het museum leer je alles over de geschiedenis van de Hanzestad. Daarnaast is de Walstraat een leuke straat om even doorheen te slenteren, dit is één van de oudste straten van de stad.

Wil je bijkomen na je stadswandeling, dan kan dat op één van de vele locaties met een typische Deventer Koek, een koek die ook wel te vergelijken is met ontbijtkoek. Er zijn verschillende verkooppunten waar je deze lekkernij kunt aanschaffen, waaronder de Deventer Koekwinkel. Breng je een bezoek aan Deventer in december, dan kun je het Dickens Festijn bezoeken. Tijdens dit evenement barst de stad van bezoekers die gekleed gaan in de typische stijl uit de boeken van de beroemde schrijver.

Vlak buiten Deventer kun je bij de boer overnachten bij Camperplaats de Brandkoele.

Nederland Hanzesteden camper
- © Deventer Marketing

Harderwijk

Harderwijk is de volgende bijzondere Hanzestad die je aandoet tijdens deze camperroute. Tijdens de Hanzewandelroute kom je langs de mooiste plekjes van het centrum van Harderwijk: van het marktplein de Smeepoortenbrink tot scheepswerf Veluvia. Je kunt bij laatstgenoemde niet alleen zien hoe de werf er vroeger uitzag, maar je kunt er ook een sloep huren om Deventer vanaf het water te bewonderen op een zonnige dag! Aangezien Harderwijk in het verleden een echt visserijstadje was, mag ook een bezoek aan het Palingmuseum niet ontbreken. Je leert hier onder andere alles over de rooktechnieken en over de visserijgeschiedenis van Harderwijk. Wil je graag de natuur opzoeken tijdens je bezoek met de  camper aan Harderwijk, dan ben je binnen mum van tijd op de Veluwe voor een fijne wandeling of fietstocht.

In en rondom Harderwijk liggen verschillende camperplaatsen, waaronder gratis camperplaats P Parkweg.

Elburg

Welkom in Elburg, de stad die gezien wordt als één van de best bewaarde Hanzesteden van Nederland! Net als Harderwijk heeft Elburg een rijk visserijverleden. Wanneer je door de straten slentert, valt dit op meerdere vlakken op. Zo hangen er op verschillende plekken visnetten en kun je de oude vissershuisjes nog goed bewonderen! Daarnaast is de stadspoort, de Vischpoort, een echte aanrader voor een bezoekje. Dit is de enige toegangspoort van Elburg die nog te bewonderen is. Ook het Gruithuis is een bezoekje waard. Hier werd vroeger gruit verhandeld, een kruidenmengsel dat gebruikt werd om bier te brouwen.

Daarnaast kun je de Leeuwen van Elburg bewonderen, die je vindt bij de Goorpoort. Vroeger waren er 22, vandaag de dag zijn alleen deze twee nog over. De één houdt het wapen van Elburg vast, de ander het wapen van Gelre. Tot slot is een excursie op een botter, een traditionele vissersboot, aan te raden. Je bewondert niet alleen de mooiste plekjes vanaf het water maar komt ook alles te weten over het visserijverleden.

Met de camper kun je vlak buiten Elburg overnachten bij boomgaard De Camper Tuinn

Nederland Hanzesteden camper
- © VVV Elburg

Zwolle

De op één na laatste stop van deze camperroute is Zwolle. Ook in deze Hanzestad ontbreekt het niet aan indrukwekkende bezienswaardigheden. Eén van de bekendste locaties is misschien wel de Sassenpoort. De poort maakte vroeger deel uit van de verdedigingswerken. Vandaag de dag kun je tijdens een bezoek alles leren over de geschiedenis van de poort en Zwolle, bijvoorbeeld over de Hertog van Gelre en het rijksarchief. Ook de Waalse kerk is een aanrader. Hier worden vandaag de dag nog steeds kerkdiensten in het Frans gehouden.

Wil je prachtige werken bewonderen van onder andere Mondriaan, Picasso en Van Gogh, dan kun je terecht bij Museum de Fundatie. Niet alleen de werken die je binnen vindt zijn bezienswaardig, ook de buitenkant mag er zeker zijn! Op het gebouw pronkt namelijk een bijzondere bol. Daarnaast is het Dominicanenklooster een aanrader. Behalve dit mooie klooster, ontdek je hier namelijk ook de bijbehorende kerk. De kerk is van binnen te bewonderen. 

Met de camper kun je overnachten in hartje Zwolle bij Camperplaats Zwolle.

Groningen

Zeg je Groningen, dan is het Groninger Museum één van de eerste bezienswaardigheden waar je aan denkt. In het museum bewonder je prachtige kunstwerken, maar dat is niet alles: het gebouw is ook erg bijzonder! Dit is namelijk erg kleurrijk en heeft bijzondere vormen. Daarnaast is de Martinitoren een aanrader. Beklim je de toren, dan word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over het centrum. Je vindt de toren op de gezellige Grote Markt.

Een ander bijzonder gebouw in Groningen is het Forum. In dit gebouw vind je niet alleen een bibliotheek, maar ook een bioscoop, stripmuseum en tentjes waar je lekker wat kunt eten en drinken. Vanaf het dakterras heb je een wijds uitzicht over heel de stad! Wil je tijdens je bezoek aan Groningen met de camper even terug naar de historische sferen van de Hanzesteden, dan slenter je over de Hoge der A en de Lage der A. Langs deze kades liggen namelijk verschillende historische pakhuizen! Tussen de prachtige gebouwen zitten maar liefst 29 rijksmonumenten.

In Groningen overnacht je in de haven bij No Limit Ships.

Nederland Hanzesteden camper
- © Johan Bosma
Bereid je optimaal voor op je camperreis door Nederland met deze tips. Je leest er alles over de mooiste camperplaatsen, beste campergidsen en leukste bezienswaardigheden.

Consulentenweb
Image
Image

Locaties

Gerelateerde producten

Facile-en-Route Campergids

Facile-en-Route campergids Europa

(Detail-) informatie over honderden camperplaatsen door heel Europa, incl. reis- & routetips!

Camperboek Europa

ANWB Camperboek Europa

Reis dwars door Europa en leer dit fascinerende werelddeel kennen aan de hand van de 24 complete routes!

Gerelateerde artikelen

No item found!