fbpx
wijnroute Frankrijk

Camperroute: de Route des Vins d’Alsace in Frankrijk met de camper

De Route des Vins d’Alsace is een prachtige én lekkere camperroute in Frankrijk. Onderweg passeer je met de camper de mooiste wijngaarden en het uitgestrekte groene landschap van de Elzas. De route werd in 1953 opgericht en is in totaal 170 kilometer lang. Je rijdt van Marlenheim naar Thann en doet onderweg verschillende wijndorpen- en stadjes aan.

De locaties op de route liggen niet ver van elkaar af. Je bezoekt dus gemakkelijk meerdere locaties op één dag! Wil je regelmatig stoppen bij een wijngaard, een lekkere proeverij doen en de dorpjes en stadjes op de route uitgebreid bezichtigen, dan kun je al meerdere dagen uittrekken voor de camperroute. Je kunt de route volledig op het tempo rijden dat jij fijn vindt! Onderstaande locaties behoren tot de hoogtepunten van de Route des Vins.

Obernai

Obernai ligt aan het begin van de camperroute Route des Vins d’Alsace. Je vindt hier tal van vakwerkhuizen die fraai versierd zijn met bloemen en bloembakken. Wandel je door het plaatsje, dan pronkt de belfort boven het dorp uit. Op hetzelfde marktplein als waar de belfort staat, vind je ook de graanbeurs die stamt uit 1554, een prachtig gebouw. Wil je een fijne wandeling maken in Obernai, dan kan dat onder andere langs de groene strook aan de buitenkant van de stadsmuren.

Vlak buiten Obernai kun je onder andere bij HUMMEL Bernard terecht voor een wijnproeverij. Wil je overnachten bij Obernai, dan kan dat onder andere bij Parking des Remparts.

wijnroute Frankrijk camper

Langs de Route des Vins d'Alsace kom je volop locaties tegen waar je de lekkerste wijnen proeft. 

Ribeauvillé

Je vervolgt je reis naar één van de oudste middeleeuwse plaatsen in de Elzas: Ribeauvillé. De stad heeft zijn middeleeuwse karakter dan ook goed weten te behouden. Niet alleen in de stad, maar ook buiten de stad kunnen geschiedenisfanaten terecht. Hier vind je de ruïnes van de kastelen Girsberg (gebouwd in de 13e eeuw), Sint-Ulrich (gebouwd in de 11e eeuw) en Haut-Ribeaupierre (tevens gebouwd in de 11e eeuw). In de stad vind je ook tal van prachtige gebouwen, waaronder de toren Tour des Bouchers.

In Ribeauvillé overnacht je bij camperplaats Cave de Ribeauvillé. De lekkerste wijnen proef je onder andere bij het familielandgoed Bott Frères.

camper wijnroute Frankrijk

Ribeauvillé is één van de oudste plaatsen in de Elzas. 

In de Elzas vind je met name witte wijnen. Toch zijn er ook enkele locaties waar je het druivenras Pinot Noir vindt. Hier wordt een rode of rosé wijn van gemaakt. Vergeet zeker niet om een goede fles wijn in te slaan bij één van de vele wijngaarden om ’s avonds van te genieten bij de camper!

Riquewihr

Riquewihr behoort tot één van de mooiste dorpen van Frankrijk, het dorp staat namelijk op de lijst ‘Le Plus Beaux Villages de France’, wat het een mooie volgende stop op de Route des Vins d’Alsace maakt. Je bewondert er tal van historische gebouwen zoals vrolijk gekleurde vestinghuizen en wachttorens. Verschillende woningen zijn ook volop versierd met bloemen. In Riquewihr vertrekt le Sentier viticole, een wandeling waarbij je langs verschillende prachtige wijnvelden in de omgeving komt. De perfecte manier voor een afwisseling tussen uitleg krijgen over de vele wijnen, de lekkerste wijnen proeven en genieten van het mooie landschap! De route is 4,5 kilometer lang. Een kaart kun je onder andere bij de lokale VVV verkrijgen.

Er zijn tal van mogelijkheden om kennis te maken met de wijnen uit de Elzas tijdens je camperreis door Riquewihr. Je kunt onder andere terecht bij de wijnkelder van Daniel Jung. In Riquewihr vind je Camperstop Riquewihr.

De uitgestrekte wijngaarden die je tijdens je camperreis langs de Route des Vins tegenkomt zijn prachtig. Ben je op zoek naar nog meer indrukwekkende Franse natuur? Dit zijn een aantal pareltjes voor natuurliefhebbers.

camper wijnroute Frankrijk

Riquewihr pronkt met recht op de lijst van de mooiste dorpen van Frankrijk.

Kaysersberg

Welkom bij één van de favoriete dorpen van de Franse inwoners: Kaysersberg! In 2017 werd het dorp uitgeroepen als favoriet van het land, namelijk als ‘Village préféré des Français’. En dat is ook niet zo gek, want de historische vakwerkhuizen met op de achtergrond de groene bossen zijn net een levend schilderij! Voor een prachtig uitzicht op het dorp maak je een klim naar de ruïne van het kasteel ‘Château du Schlossberg’ dat boven het dorp uittorent. Aangezien Kaysersberg één van de bekendste dorpen in de Elzas is, is het aan te raden om vroeg op de dag te komen om drukte te vermijden.

Bij het familiedomein Dietrich Jean et fils, vlak buiten Kaysersberg, kun je terecht voor een bezoek. In Kaysersberg overnacht je bij camperplaats Aire de camping-car P1.

camper wijnroute Frankrijk

In 2017 werd Kaysersberg uitgeroepen tot het favoriete dorp van de Fransen. 

Colmar

Colmar barst van de gekleurde vakwerkhuizen en de grachten die hun weg door de stad banen. Vrijwel alle gebouwen stammen nog uit de 15e of 16e eeuw. In één van de meer toeristische delen van de stad, de wijk La Petite Venice, zie je deze vakwerkhuizen en grachten op zijn best. Hier zijn tal van terrassen en bij sommige huizen zie je nog de originele uithangborden waarop bijvoorbeeld het beroep van de vroegere bewoners staat. Een andere bekende bezienswaardigheid in de stad is het Maison Pfister, dat bekend staat om zijn bijzondere wenteltrap en de vele schilderingen die je op de buitenkant van het gebouw vindt.  

In en rondom Colmar zijn volop mogelijkheden om wijnen te proeven. Bij Domaine Martin Jund schaf je de lekkerste wijnen aan, maar natuurlijk niet zonder ze eerst geproefd te hebben. In Colmar zijn verschillende camperplaatsen, waaronder in de haven.

camper wijnroute Frankrijk

Kleurrijke huizen: je ontkomt er niet aan in Colmar!

De fietsroute Véloroute du Vignoble d’Alsace loopt parallel aan de Route des Vins. Het is dan ook aan te raden om de fietsen mee te nemen tijdens je camperreis en hier een stukje van mee te pakken! De fietsroute is in totaal 131,5 kilometer lang en voert je over oude spoorwegen en delen van de oude Romeinse weg die hier liep.

Eguisheim

Voordat je richting Thann reist, het eind van de route, kom je nog langs Eguisheim. Ook hier vind je weer volop gekleurde vakwerkhuizen. Maar dat is niet alles: in Eguisheim zijn misschien wel de meeste bloemen te vinden van heel de Elzas! De vakwerkhuizen zijn hier namelijk stuk voor stuk prachtig mee versierd om de al vrolijke uitstraling nóg vrolijker te maken. Het dorp is een paar jaar eerder dan Kaysersberg uitgeroepen tot Village préféré des Français, namelijk in 2013. Op het hoogste punt van het dorp liggen drie kasteelruïnes, Les Trois Châteaux d’Eguisheim. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op het dorp en de omliggende wijngaarden. Verder spot je in het vogelpark van Eguisheim de mooiste ooievaars.

Bij SORG Léon kun je terecht om de lekkerste wijnen te proeven en de wijnkelder te bezoeken. Je kunt in Eguisheim overnachten bij Camperstop Eguisheim.

Reis je nog verder door Frankrijk met de camper? Neem dan zeker een kijkje bij deze gratis camperroute door Normandië en Bretagne. Je ontdekt de mooiste locaties van de streken, zoals de bijzondere krijtrotsen van Étretat en Rennes, de bruisende hoofdstad van Bretagne.

camper wijnroute Frankrijk

- De vakwerkhuizen in Eguisheim zijn stuk voor stuk versierd met de mooiste bloemen. 

Thann

Thann is een drukte van jewelste vanwege de populaire wandelroutes die er naast de Route des Vins langs komen. Je komt vermoedelijk wandelaars tegen die de Route des Crêtes lopen – waarbij je het mooiste van de Vogezen te voet ontdekt -  en de langeafstandswandelroute GR5 die van Hoek van Holland naar Nice gaat. In Thann zijn onder andere de kerk Saint-Thiébaut en de ruïnes van het 13e-eeuwse Château de l’Engelbourg bekende bezienswaardigheden. In het museum van Thann leer je alles over de lokale geschiedenis, waaronder over het kasteel en de heksenvervolgingen die er vroeger plaatsvonden. Een mooie laatste stop tijdens je camperreis langs de Route des Vins!

Bij Vins Eugène Schnebelen kun je terecht voor een wijnproeverij of bezoek aan de wijngaard. In Thann kun je onder andere overnachten bij camperplaats Thann aan de rivier La Thur.

camper wijnroute Frankrijk

Welkom bij het eindpunt van de Route des Vins d'Alsace: Thann!

In dit artikel worden verschillende opties aangeboden voor een bezoek aan een wijngaard, wijnkelder of wijnhuis. Natuurlijk zijn er nog veel meer locaties te bezoeken langs de route om de lekkerste wijnen te proeven, te kopen of om alles te leren over het maakproces. Op de website van Routes des Vins Alsace vind je een compleet overzicht van alle locaties langs de camperroute.

In de gids van Michelin, ‘Met de camper door Frankrijk’, staan 101 mooie camperroutes door Frankrijk. Hiermee ontdek je de mooiste plekjes van het land terwijl er prachtige landschappen en authentieke dorpen aan je voorbij trekken. De duur van de routes varieert van enkele dagen tot enkele weken.

Camperstop-App compleet vernieuwd
Image
Image

Locaties

Gerelateerde producten

Facile-en-Route Campergids

Facile-en-Route campergids Europa

(Detail-) informatie over honderden camperplaatsen door heel Europa, incl. reis- & routetips!

France Passion

France Passion

Overnacht in heel Frankijk gratis bij duizenden (wijn)boeren op hun privé-locatie!
ANWB Camperboek Europa

ANWB Camperboek Europa

Reis dwars door Europa en leer dit fascinerende werelddeel kennen aan de hand van de 24 complete routes!

Gerelateerde artikelen

No item found!