fbpx
Normandië Bretagne camper Frankrijk

Camperroute: Normandië & Bretagne

Normandië en Bretagne zijn beide streken  in Frankrijk vol met historierijke steden en stranden, prachtige natuur en natuurlijk de Franse cultuur. De streken zijn perfect te ontdekken tijdens een camperreis door Noord-Frankrijk! Zo kom je onder andere langs plaatsen als Giverny waar verschillende kunstenaars gewoond hebben, bezoek je het Venetië van Normandië en ga je terug naar de middeleeuwen in Dinan. Neem onderweg ook zeker wat Franse lekkernijen mee om te bereiden in de camper en je waant je écht even helemaal in Franse sferen. 

Peak District camper

Je camperroute start in Normandië, het noorden van Frankrijk. Maak je borst maar nat voor veel kunst (Monet!), stranden vol geschiedenis en bewonderenswaardige natuur.

- Zie jij ook een olifant? 

Giverny

De route start in het kleurrijke dorp Giverny, dat je misschien wel kent van de befaamde schilder Monet. Hij woonde hier van 1883 tot 1926, het jaar waarin hij overleed. De tuinen en het woonhuis van de kunstenaar zijn nog steeds te bewonderen tijdens je camperreis door Normandië. De tuinen zitten vol met kleurrijke bloemen maar ook het huis heeft veel kleur: iets wat je natuurlijk ook terugziet in zijn schilderijen. Dat Japan een grote inspiratie was is ook goed te zien: in zijn huis hangen vele prenten uit Japan, maar ook in de tuin zul je niet om de Japanse brug en waterlelies heen kunnen! Geheel toepasselijk zit in Giverny ook het Museum van het Impressionisme met wisselende tentoonstellingen. 

Bij camperplaats Giverny zit je binnen en paar minuten bij alle bezienswaardigheden in Giverny vanaf de camper.

Monet Giverny Frankrijk camper
- De waterlelies in de tuin van Monet maken Giverny nóg kleurrijker! 

Giverny - Lyons la Fôret (50 kilometer)

Vanaf Giverny vervolg je je camperreis naar Lyons la Fôret, wat zo’n 50 kilometer is. Midden in het sprookjesachtige beukenbos vind je het prachtige dorp Lyons la Fôret. Wanneer je aankomt, zul je begrijpen waarom hier verschillende kunstenaars het dorp gekozen hebben als creatieve broedplaats! Onder andere componist Maurice Ravel en dichter Isaac de Benserade hebben hier gewoond. Wanneer je door het dorp heen loopt komt de typisch Normandische sfeer je al tegemoet met de prachtige oude vakwerkhuizen en achttiende-eeuwse houten hallen.

Naast het prachtige dorp kun je in de omgeving natuurlijk ook heerlijk wandelen door het beukenbos. Onderweg kom je zeker nog langs een aantal bezienswaardigheden die hier verscholen liggen, zoals prachtige oude kastelen of de abdij van Mortemer. Over de abdij zijn vele spannende legendes bekend, zo zouden er nog verschillende geesten rondzwerven… Over deze legendes kom je alles te weten tijdens je bezoek aan de abdij, die tijdens het hoogseizoen dagelijks geopend is. Daarbuiten is het aan te raden de openingsdagen- en tijden te bekijken op de website.

Overnacht met de camper kan bij Parking de Besguay.

Lyons la Fôret – Rouen (35 kilometer)

De volgende stop van deze camperroute is Rouen, waar je vooral veel kunst en geschiedenis tegen zult komen. Eén van de hoogtepunten in de stad is het Gros-Horloge, dat zoals de Franse naam al verklapt inderdaad een groot horloge is, op de poort bij de Rue de Gros Horloge. Deze klok doet bijna denken aan het befaamde astronomische uurwerk in Praag! Ook valt de kathedraal van Rouen, de Notre Dame, onder één van de mooiste van de streek vanwege de vele rijke versieringen. De kathedraal wordt dan ook wel eens een kantwerk in steen genoemd. Monet, waar je tijdens deze camperreis al meer van hebt gezien, heeft hier verschillende schilderijen voor geschilderd. Daarnaast zijn er in de stad verschillende musea te bezoeken, waaronder het Musée des beaux-arts de Rouen. Natuurlijk zijn er nog veel meer musea te bezoeken hier, want de stad wordt niet voor niks weleens ‘Ville Musée’ genoemd! Zo vind je hier onder andere nog het Museum van Natuurwetenschappen en het Museum voor Schone Kunsten.

Bij camperplaats Rouen overnacht je – ideaal – in de buurt van het centrum.

Rouen - Pont-Audemer (55 kilometer)

Pont-Audemer wordt ook wel het Venetië van Normandië genoemd, en met recht! De grachten stromen hier tussen de vele typische vakwerkhuizen door en zorgen daarmee voor een romantische sfeer in het dorp. In het midden van het dorp vind je de grootse kerk Saint-Ouen, die eigenlijk voor de stad Évreux bestemd was. Vandaar dat deze grote kerk in zo’n klein dorp staat! Évreux is ook de moeite waard om te bezoeken tijdens je camperreis door Normandië, dit is namelijk één van de oudste steden van Normandië en is met zijn Gallisch-Romeinse geschiedenis en bezienswaardigheden zeker de moeite waard!

Camperstop Campigny ligt op 10 minuten rijden van Pont-Audemer dus is de perfecte plek om te overnachten tijdens je camperreis!

Audemer - De krijtrotsen van Étretat (60 kilometer)

Op zoek naar het natuurschoon van Normandië tijdens je camperreis door deze streek? Dan zijn de krijtrotsen van Étretat zeker het hoogtepunt! Een van de bekendste punten van deze rotspartijen is Manneporte, een deel van de rots waar je een olifant in kunt zien! Ook de l’Aiguille is een bekende rots, dit is een rotspunt die 70 meter boven de oceaan uitsteekt. Beide rotsen zijn tijdens dezelfde stop te bezoeken. (GPS 49.704302, 0.189045) Ga na je bezoek nog even langs het nabijgelegen Étretat. Hier kun je met name veel heerlijke vis eten, niet zo gek ook in een vroeger vissersdorp! Daarnaast zijn de overdekte markthallen perfect om wat lekkernijen in te slaan voor wanneer je onderweg bent met de camper. 

Overnacht iets buiten het centrum bij Aire de stationnement Maupassant.

Étretat krijtrotsen camper Normandië

Extra tips voor je camperreis door Normandië

Buiten de route om zijn deze plaatsen ook nog zeker de moeite waard om te bezoeken met de camper in Normandië!
 
Ouistreham
Door de naam Ouistreham zul je misschien al doorhebben waar je in deze badplaats met name van kunt genieten: oesters! Wellicht komt de naam je ook bekend voor door D-Day, Sword Beach, één van de vijf landingszones, ligt namelijk dichtbij! Rijd hier dus ook zeker even langs met de camper. Daarnaast is Ouistreham een fijne plek voor een dagje strand tijdens je camperreis door Normandië met prachtige villa’s op de achtergrond.
In Ouistreham ligt een camperplaats om te overnachten. 


De rest van de kust van Calvados
Ouistreham is één van de hoogtepunten langs de kust van Calvados, maar de rest van deze kust is ook de moeite waard! Veel van deze stranden waren tijdens de Slag van Normandië namelijk een groot slagveld waar vandaag de dag nog veel van te zien is. Rijd langs de kust om verschillende militaire begraafplaatsen te bezoeken en bezoek ook zeker een van de vele musea die hier liggen. De bekendste is het Overlord Museum, waar je alles kunt leren over de Slag om Normandië. Naast geschiedenis vind je hier nog verschillende (chique) badplaatsen zoals Deauville.
Parc de l’Edit ligt aan de kust van Calvados, maar natuurlijk kun je ook in Ouistreham overnachten!

Le Havre
Le Havre is een prachtige stad op de UNESCO werelderfgoedlijst vanwege de vele moderne architectuur. Zoals de naam al doet vermoeden was dit vroeger een havenstad, al heeft deze niet altijd even goed bekend gestaan, het werd altijd gezien als een wat grauwe havenstad. Vandaag de dag is er van dat grauwe niks meer over en is het een hippe bestemming geworden. Ook hier komt Monet weer terug, want hij schilderde zijn schilderij ‘Impressie van de Rijzende Zon’ in Le Havre! Een groot werk in de kunstwereld, want hier is de impressionistische kunststroming uiteindelijk naar vernoemd.
Overnachten kan bij Camperstop Le Havre, net buiten het centrum.

We laten Normandië achter ons, op naar Bretagne met de camper!

Vanaf Normandië gaat je camperreis door naar Bretagne. Ook in deze streek zul je veel oude werken vinden en overweldigd worden door het heerlijke eten en de prachtige natuur. Bon voyage!

Étretat - Côte de Granit Rose (420 kilometer)

Vanaf Étretat rijd je door naar het volgende natuurpareltje. De Côte de Granit Rose is onderdeel van de 350 kilometer lange Côtes d’Armor. De Côte de Granit Rose doet zijn naam goed eer aan, want deze kust is letterlijk roze! Door honderden en misschien wel duizenden jaren heen zijn de rotsblokken van gestold magma zo geërodeerd dat je nu deze prachtige vormen en kleuren kunt bewonderen. Naast de Côte de Granit Rose is het zeker aan te raden om nog een stuk verder te rijden met de camper langs de Côtes d’Armor, want hier zijn nog genoeg pareltjes te ontdekken! Onder andere de stranden – ook roze – bij Trégastel zijn een echte aanrader. Kleurrijk is deze kustlijn dus zeker te noemen!

Camperstop Trégastel is een goede stop om vanaf daar de Côte de Granit Rose te bezoeken.

Côte de Granit Rose – Dinan (140 kilometer)

Een stad die een en al middeleeuwse sfeer ademt: dat is Dinan, de volgende stop tijdens je camperreis door Bretagne. Met name in de Rue de Jerzual valt dit op vanwege de vele vakwerkhuizen in deze straat. Iedere twee jaar kun je al helemaal in de middeleeuwse sferen terecht komen, want dan vinden de Fêtes des Ramparts plaats. Hierin wordt heel de stad omgebouwd in Middeleeuwse sferen waarbij ook verschillende toernooien zijn, waaronder riddertoernooien. Kom je verkleed, dan is de toegang gratis. Nog meer prachtige oude werken zijn de dertiende-eeuwse vestingwerken en het kasteel van Dinan, dat in het midden van de middeleeuwse stadsmuur staat.

In Dinan ligt een camperstop om te overnachten.

Dinan Bretagne camper
- Waan je in de middeleeuwen tijdens je camperreis wanneer je in Dinan bent. 

Dinan – Rennes (55 kilometer)

Rennes is de bruisende hoofdstad van Bretagne. Een goede tegenhanger na de middeleeuwse sferen in Dinan. Met name de vele studenten in de stad zorgen voor een bruisende sfeer in de hoofdstad: terrassen zitten vol, en dat is ook niet gek met een straat die in de volksmond ook wel ‘Rue de la Soif’ genoemd wordt, wat ‘Straat van de Dorst’ betekent. Deze straat heet oorspronkelijk ‘Rue Saint-Michel’. In het centrum komt het ene na het andere geschiedkundige bouwwerk naar voren: de prachtige vakwerkhuizen in het oude centrum en de Romaanse kathedraal, welke vooral bijzonder is vanwege het marmer, zijn nog maar het begin. De vakwerkhuizen zijn met name op de Place du Champ-Jacquet prachtig om te bewonderen. Heb je trek, dan is de Marché des Lices een ideale plek. Dit is de op drie na grootste markt van Frankrijk. Ook hier kun je weer verschillende lekkernijen halen voor onderweg, maar je kunt ze ook hier oppeuzelen terwijl je langs de vele kraampjes slentert!

Vlak buiten Rennes kun je overnachten bij camperstop Rennes.

Rennes - Carnac (145 kilomter)

Na het bruisende Rennes is het tijd voor de laatste stop van je camperreis door Normandië en Bretagne: Carnac. Hier vind je imposante menhirs, grote stenen uit de Bronstijd. De menhirs zijn hier al erg lang geleden neergezet, nog voor onze jaartelling! Er wordt gedacht dat ze stammen uit ongeveer 4500 voor Christus, maar helemaal zeker weten kunnen we het niet doordat er maar weinig materiaal is. De stenen zijn vermoedelijk neergezet om voorouders te vereren of als een soort kalender, zoals wel meer stenencirkels gebruikt werden op de rest van de wereld. Omdat de stenen los kunnen raken wanneer er veel toeristen over het gras lopen, kun je tussen oktober en maart tussen de stenen doorlopen. De andere maanden zijn de stenen te bewonderen vanaf een afstandje.

Overnachten kan bij camperstop Carnac, vlak buiten Carnac.

Bretagne Carnac camper Frankrijk
- De imposante menhirs in Carnac staan hier al vele duizenden jaren!

Extra tips voor je camperreis door Bretagne

Château de Kerjean

Het Château de Kerjean is een prachtig kasteel in renaissancestijl, waar je alle elementen die je zou verwachten bij een kasteel terugvindt. Denk aan een binnenplein met een waterput erop, immense gangen en natuurlijk ook een gigantische kasteeltuin eromheen. Door het kasteel heen lopen verschillende acteurs die je graag vertellen over het vroegere leven hier in het kasteel!

Vanaf Camperstop Landerneau zit je zo bij het kasteel!

Fort la Latte

Het Fort la Latte ligt aan de kust bij Cap Fréhel en kent een roerige geschiedenis van de afgelopen eeuwen. Zo was het een strategisch punt tijdens de honderdjarige oorlog, waarin het zowel in Franse als in Engelse handen geweest is, maar ook in de Franse Revolutie werd het fort in gebruik genomen als gevangenis. Wie nog een wandeling wil maken langs de ruige kust, kan wandelen vanaf Cap Fréhel. Vanaf daar ben je in 1,5 à 2 uur bij het fort.

Camperstop Aire de la Roche aux Cygrons ligt in de buurt van het fort.

Oesters eten (Cancale)

De echte oesterliefhebber kan zijn hart ophalen in Cancale, dit kustplaatsje staat al een groot deel van de geschiedenis bekend om de zilte schelpdieren! Zelfs de Romeinen schenen de lekkernijen al ontdekt te hebben. Aan de haven kun je bij de oestermarkt genieten van de oesters terwijl je de boten in en uit ziet varen. Het is nog geen uur rijden naar het befaamde Mont Saint-Michel, dus breng hier na het verorberen van de oesters ook zeker een bezoekje aan! De abdij La Merveille is hier letterlijk een hoogtepunt, maar ook het wadlopen mag je hier niet overslaan!

Aire camping-car Ville Ballet ligt vlak buiten Cancale en is dus perfect om te overnachten na je bezoek.

Cap Fréhel Bretagne camper
- Cap Fréhel leent zich perfect om even de benen te strekken tijdens je camperreis door Normandië en Bretagne.

Op zoek naar nog meer reisinspiratie voor Normandië en Bretagne? Dan is de kustroute van CamperRoutes door deze streken perfect! Hierin komen alle elementen naar voren die je verwacht van een reis door deze streken: ruige kliffen, monumenten en charmante havenstadjes.

Camperstop-App compleet vernieuwd
Image
Image

Gerelateerde producten

Camperstops onderweg - overnachten aan het water

Camperstops onderweg - Overnachten aan het water

Ontdek de 200 mooiste camperplaatsen aan het water in Nederland, België en Frankrijk!

Facile-en-Route Campergids Europa

Facile-en-Route campergids Europa

(Detail-) informatie over honderden camperplaatsen door heel Europa, incl. reis- & routetips!
Lidmaatschap France Passion

France Passion

Overnacht in heel Frankijk gratis bij duizenden (wijn)boeren op hun privé-locatie!
CamperRoutes Frankrijk - Normandië en Bretagne

CamperRoutes Frankrijk - Normandië en Bretagne

Met de kustroute door Normandië & Bretagne zie je Frankrijk op z'n mooist!

Gerelateerde artikelen

No item found!