fbpx
Elzas camper

Camperreis naar de Elzas: de beste reistips

De Franse Elzas is een prachtige streek om met de camper te ontdekken! Onderweg kom je prachtige natuur tegen met tussenstops bij één van de vele wijnhuizen, authentieke dorpen of een prachtig kasteel. Daarmee is de Elzas een echte aanrader voor je volgende camperreis!

Natuur

In de Elzas vind je volop prachtige natuur, te beginnen met de Vogezen. De bergketen ligt richting Zwitserland. De hoogste top is de Grand Ballon, deze is zo’n 1.424 meter hoog. Ballon is Frans voor ‘bolvormig’, dus de top is dan ook bolvormig. Het is geen lastige klim en de wandeling naar de top is dan ook voor alle niveaus te doen. Bovenop de top vind je het Diables Bleus Monument, dat er geplaatst is ter nagedachtenis van de slachtoffers die hier in de Eerste Wereldoorlog vielen, en een radar die ontworpen is voor de burgerluchtvaart. Vanuit de koepel van de radar heb je een prachtig uitzicht! Ook vind je het prachtige Lac Blanc in het natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen. Hier vind je ook een rots, ‘château Hans’, vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt op het meer. De rots dankt zijn naam aan een oude legende van een man die in een kasteel woonde dat uitzicht had op de rots.

Ben je op zoek naar verschillende andere mooie wandelingen, dan loopt ook de bekende wandelroute GR5 – die van de Hoek van Holland naar Nice loopt – door de Elzas. Hiervan kun je dus verschillende mooie etappes meepakken! Ontdek je de Elzas liever met de fiets, dan hebben we goed nieuws! Het gebied staat er namelijk om bekend dat het de meeste fietsroutes van Frankrijk heeft. Met de fiets kun je dus ook zeker genieten van tal van prachtige groene vergezichten in de Elzas.

Wijn

De Elzas is een goed gebied voor wijnliefhebbers, want hier loopt de befaamde Route des Vins door! Dit is de oudste en misschien wel bekendste wijnroute van Frankrijk. Deze 170 kilometer lange route gaat van Marlenheim naar Thann. Omdat de route van noord naar zuid door de Elzas loopt, betekent dit dat je genoeg heerlijke wijnen kunt proeven tijdens je camperreis door de Elzas. Je komt langs vele wijndorpen en wijnhuizen, waar je bewoners of eigenaren je graag alles vertellen over hun wijnen! Na het oogsten van de druiven kleuren de wijngaarden prachtig goudgeel, dat is dus ook een goed moment om je camperreis naar de Elzas te maken! Volg je (een deel van) de Route des Vins, dan kun je deze herkennen aan de borden waarmee de route staat aangegeven. Reis je in september of oktober door de Elzas met de camper en wil je een wijnproeverij doen, dan is het aan te raden om een afspraak te maken gedurende deze maanden! Dit is namelijk één van de drukste periodes van het jaar. 

Benieuwd naar andere prachtige streken in Frankrijk voor je volgende camperreis? Deze gratis route door Normandië en Bretagne leidt je langs prachtige middeleeuwse dorpjes, imposante kustlijnen en volop geschiedenis!

Frankrijk Elzas camper
- Tijdens je camperreis door de Elzas kom je zeker prachtige wijngaarden tegen zoals deze!

Steden

In de Elzas vind je verschillende bruisende en karakteristieke steden, waaronder Strasbourg. Hier kun je genieten van de vele prachtige vakwerkhuizen, de kathedraal (één van de grootste van Frankrijk) en verschillende musea. Een stad die wel wat weg heeft van Strasbourg met zijn vakwerkhuizen en ook in de Elzas ligt, is Colmar. Dit wordt ook wel de hoofdstad van de Elzaswijnen genoemd! Het bemachtigen van een heerlijke lokale fles wijn mag dus ook hier zeker niet ontbreken! Behalve de vakwerkhuizen vind je nog meer prachtige gebouwen in de stad, waaronder het Maison Pfister met binnen prachtige fresco’s uit de 16e eeuw en Maison Adolph, het oudste gebouw van de stad. Ook Mulhouse is een mooie stad in de Elzas, hier vind je vanwege het industriële verleden van de stad vele musea, onder andere het Automobielmuseum, Spoorwegmuseum en Stoffendrukmuseum.

camper Elzas
- In Colmar vind je verschillende mooie vakwerkhuizen!

Kastelen

In de eerdergenoemde bergketen de Vogezen heb je naast prachtige natuur nóg iets wat zeker niet mag ontbreken op je to-do lijstje, namelijk de vele kastelen! Het bekendste kasteel in dit gebied is het Château du Haut-Koenigsbourg. Dit kasteel werd rond het jaar 1147 gebouwd op de 750 meter hoge berg en heeft door de eeuwen heel wat meegemaakt, waaronder een grote brand tijdens de Dertienjarige Oorlog. Wanneer je vandaag de dag door de deuren van het kasteel stapt, kom je gelijk in middeleeuwse sferen terecht. Zowel de buiten- als de binnenkant zijn erg indrukwekkend! In de rest van het gebied liggen nog  tal van prachtige kastelen die een bezoek waard zijn, waaronder Château de Kaysersberg dat midden in de wijngaarden ligt, en de ruïnes van het Château de Wangenborug dat in de prachtige groene bossen ligt.

Overige tips voor je camperreis door de Elzas

  • Bezoek één van de vele kerstmarkten in december. Deze vind je zowel in de steden als in de dorpen en hier kun je genieten van heerlijke lokale lekkernijen, zoals choucroute garnie, een typisch recept uit de Elzas met zuurkool, worst, aardappels en vaak nog verschillende andere gezouten vleeswaren.
  • In het noorden van het gebied vind je verschillende pottenbakkers die je graag hun bedrijf laten zien. Hier kun je vaak prachtige souvenirs inslaan voor thuis!
  • Het openluchtmuseum Ecomusée van de Elzas leer je alles over het lokale leven op het vroegere platteland. In het museum staan verschillende oude boerderijen waar je oude ambachten ontdekt en alles leert over de legendes en gewoontes van vroeger.

Ben je op zoek naar een unieke camperervaring in Frankrijk? Met France Passion heb je een onvergetelijke ervaring bij boeren in Frankrijk! Met een lidmaatschap kun je ruim een jaar gratis overnachten bij (wijn)boeren door heel Frankrijk, waardoor je een kijkje krijgt in het boerenleven en de lekkerste producten aan kunt schaffen vanaf het land. 

Facile-en-Route Campergids Europa
Image
Image

Gerelateerde producten

Facile-en-Route Campergids

Facile-en-Route campergids Europa

(Detail-) informatie over honderden camperplaatsen door heel Europa, incl. reis- & routetips!

France Passion

France Passion 2021

Overnacht in heel Frankijk gratis bij duizenden (wijn)boeren op hun privé-locatie!

Gerelateerde artikelen

No item found!