fbpx
noorwegen camper fjord

6x de mooiste fjorden van Noorwegen met de camper

Noorwegen staat bekend als een perfect land voor outdoorliefhebbers. En hoe ontdek je de indrukwekkende Noorse natuur nou beter dan bij de vele fjorden die het land rijk is? Dit zijn de mooiste fjorden van het land om te bezoeken tijdens je camperreis. De suggesties voor officiële camperplaatsen uit dit artikel liggen niet altijd dicht in de buurt van het fjord. Het is daarom goed om te weten dat je in Noorwegen mag wildkamperen met de camper. Houd je wel altijd aan de plaatselijke regels, waarvoor je onder andere de website van Visit Noorwegen kunt raadplegen.

Geirangerfjord

Het Geirangerfjord heeft het allemaal: witte bergtoppen, met groen begroeide hellingen en verschillende prachtige watervallen. De bekendste zijn de Zeven Zusters, Syv Søstrene in het Noors. Pin je bij deze watervallen niet vast op ‘zeven watervallen’, want hoeveel watervallen je er spot, hangt enorm van het weer af. Heeft het net geregend dan zijn het er vaak veel meer dan zeven en is het al een paar dagen droog, dan zijn er misschien maar een paar.

Een mooie camperroute die je kunt rijden in de buurt van het Fjord is de Trollstigen, een prachtige bergweg waarbij je naast de indrukwekkende watervallen ook met sneeuw bedekte bergtoppen bewondert – zelfs in de zomermaanden! In de wintermaanden is deze route gesloten. Ontdek je de omgeving liever te voet dan gaan er verschillende wandelingen door het gebied naar uitzichtpunten waar je geniet van de mooiste bergpanorama’s.

Je kunt voor een bezoek aan dit natuurschoon het best overnachten bij Helset Hytter og Camping in Folkestad.

noorwegen camper fjord
- In het Geirangerfjord vind je witte bergtoppen, groene hellingen en prachtige watervallen!

Hardangerfjord

Dit fjord is met zijn 180 kilometer het op vijf na grootste fjord van de wereld. Het natuurgebied staat bekend om de zalmvangst, dus in de omliggende dorpen kun je genieten van de lekkerste verse vis!

Het bekendste punt van het fjord is zonder twijfel de Trollentong, Trolltunga in het Noors. Deze rots steekt 700 meter boven het water van het Ringedalsvatnet uit. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de groene vallei en het immens blauwe water. De wandeling naar dit punt duurt ongeveer vier uur, maar eventuele pijn in de kuiten ben je al vergeten zodra je getrakteerd wordt op het indrukwekkende uitzicht!

Voor een bezoek aan het fjord kun je het best overnachten op de camperplaats bij Norheimsund.

camper Noorwegen fjord
- De Trollentong is de bekendste locatie in het Hardangerfjord. 

Lysefjord

Het 42 kilometer lange Lysefjord ken je wellicht van de befaamde Preikestolen, vertaald de Preekstoel. Na een wandeling naar dit punt word je op 600 meter hoogte getrakteerd op een prachtig uitzicht. De wandeling neemt je mee door een bosrijk gebied en later langs blauwe bergmeren. Een ander bekend punt is de langste houten trap van de wereld, de trappen van Flørli. Je beklimt dan 4444 traptreden waarin je 750 meter omhoog klimt. Vanaf boven word je getrakteerd op een prachtig uitzicht op het fjord. De klim duurt ongeveer twee uur. Wil je het fjord liever ontdekken vanaf het water, dan kan dat tijdens en boottocht. Onderweg kom je onder andere zeehondenkolonies tegen die in het gebied leven!

Voor een bezoek aan het fjord overnacht je bij Jørpeland Bobilparkering in Jørpeland.

Ben je op zoek naar nog meer indrukwekkende locaties om te bezoeken tijdens je camperreis door Noorwegen? In dit artikel lees je alles over de mooiste bestemmingen van het land. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de op één na grootste stad van het land, Bergen, of rijd de prachtige Atlantic Road waarbij je ook verschillende eilandjes bewondert.
camper Noorwegen fjord
- In de Lysefjord vind je de befaamde Preikestolen. 

Sognefjord

Het Sognefjord is het langste én diepste fjord van Noorwegen. Wereldwijd staat het fjord zelfs op de derde plek van de langste fjorden. Het fjord is zo’n 200 kilometer lang. Het fjord zelf is al prachtig, maar het staat er ook om bekend dat de zijarmen misschien wel nóg mooier zijn. Je vindt ook de grootste gletsjer van het Europese vasteland, de Jostedalsbreen. Vanaf verschillende punten kun je de gletsjer bewonderen.

Het Sognefjord staat ook bekend om de hoogste berg van het land, namelijk de Galdhøppigen van 2469 meter hoog. In de rest van het gebied liggen ook meerdere van de hoogste bergtoppen van Noorwegen. Ben je op zoek naar een uitdagende klim, dan is dit fjord the place to be! Daarnaast vind je bij het fjord verschillende bijzondere staafkerken waarvan er veel op de UNESCO Werelderfgoedlijst pronken. Staafkerken zijn gemaakt van hout en hebben een aparte bouwstijl. De staafkerk in Borgund is de best bewaarde staafkerk van het westen van het land.

Je bezoekt het Sognefjord onder andere vanaf camperplaats Vikum bobilparkering in Viksdalen.

Noorwegen camper fjord
- Bij de Sognefjord vind je tal van bijzondere UNESCO-genoteerde staafkerken! 

Oslofjord

Zoals de naam van het Oslofjord al doet vermoeden, ligt dit fjord niet ver van de Noorse hoofdstad vandaan. Het fjord is 100 kilometer lang er liggen verschillende eilandjes in. Gedurende de zomermaanden is het fjord een populaire recreatieplek: je kunt er in deze tijd een frisse duik nemen in het water of een kano of kajak huren om het water op te gaan. Er zijn ook volop zeilers en vissers.

Er zijn verschillende dorpjes en stadjes langs het fjord die de moeite waard zijn om te bezoeken. Onder andere Vollen is een aanrader. Bij deze oude handelspost leer je alles over het fjord in het Oslofjord Museum. Ben je op zoek naar een bestemming waar je uitgebreid kunt zwemmen, dan is Holmsbu een aanrader. Hier kun je op verschillende locaties het water inspringen om vervolgens op te drogen in de zon. Het Oslofjord is met name voor liefhebbers van een combinatie tussen stad en natuur een echte aanrader! De natuur is hier iets minder ‘ruig’ dan in de noordelijker gelegen fjorden.

Voor het Oslofjord kun je natuurlijk overnachten in Oslo, maar veel leuker is het om te overnachten aan het water van het fjord. Dat kan onder andere in Horten bij Horten Gjestehavn.

Hjørundfjord

Het Hjørundfjord is met zijn 35 kilometer één van de kleinere fjorden van Noorwegen, maar aan schoonheid ontbreekt het zeker niet! Bekende wandelingen in het gebied zijn de klim naar de top van de Slogen en de top van de Saksa vanaf waar je een geweldig uitzicht hebt op de omgeving. Je kunt het fjord en de ruig ogende bergen ook vanaf het water ontdekken met een kajak. Daarnaast staat het gebied bekend om de goede skimogelijkheden. Terwijl je naar beneden roetsjt, kijk je uit op het fjord. Een bijzondere ski-ervaring!  

Je overnacht op korte afstand van het fjord bij Ørsta Småbåthamn in Ørsta. 

Noorwegen camper fjord
- Het Hjørundfjord is één van de kleinere fjorden van Noorwegen. 
Ben je onderweg op zoek naar een camperplaats tijdens je camperreis door Noorwegen en heb je geen internetverbinding? Geen probleem! Met de Camperstop-App zoek je ook offline eenvoudig naar één van de bijna 300 camperplaatsen in Noorwegen. Je leest hier alles over de app.

Facile-en-Route Campergids Europa
Image
Image

Locaties

Gerelateerde producten

Facile-en-Route Campergids Europa

Facile-en-Route campergids Europa

(Detail-) informatie over duizenden camperplaatsen door heel Europa, incl. reis- & routetips!

Gerelateerde artikelen

No item found!