fbpx
Noorwegen camperreis

De 5 mooiste bestemmingen met de camper in Noorwegen

Waar je ook kijkt in Noorwegen: natuur vind je overal. Rondom de steden en wanneer je onderweg bent van A naar B met de camper: de majestueuze landschappen vliegen je om de oren. Maar ook geschiedenis- en cultuurfanaten kunnen hun hart ophalen tijdens een camperreis door Noorwegen, want steden als Bergen en Trondheim stelen je Scandinavische hart. Al overtuigd voor een volgende camperreis naar Noorwegen? Dit zijn de vijf mooiste bestemmingen.  

Trotseer de fjorden

Denk je aan Noorwegen, dan is de kans groot dat de je denkt aan fjorden. De fjorden zijn ontstaan doordat gletsjers het dal uitsleten. Een fjord staat altijd in verbinding met de zee. Een aanrader voor een bezoek is de derde langste fjord van de wereld: Sognefjord in West-Noorwegen. Deze fjord is 204 kilometer lang en is afwisselend begroeid met volop groen of heeft juist besneeuwde bergtoppen. Stop dus met de camper bij één van de vele omliggende dorpjes of stadjes en ontdek het immense natuurschoon. Of ga naar de Preekstoel (Preikestolen) bij de Lysefjord. Vanaf dit punt heb je een geweldig uitzicht op de ruige omgeving en het blauwe water.

Ook de UNESCO-genoteerde Naeroyfjord, welke een aftakking is van de Sognefjord, is de moeite waard. Het landschap van deze fjord kenmerkt zich door de typisch Noorse rode huisjes en watervallen. Maar dit zijn nog lang niet alle fjorden die een bezoekje waard zijn tijdens je camperreis door Noorwegen: het land barst van de plaatsen waar je dit natuurwonder bekijkt. 

Je bezoekt de Lysefjord onder andere vanaf de camperplaats in Jørpeland

Bergen

Bergen staat bekend als de op één na grootste stad van Noorwegen. Maar ondanks zijn grootte, heb je toch niet het idee in een grote stad te zijn. De gekleurde huisjes die je vind in het oude centrum van Bergen staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst en zijn één van de hoogtepunten van de stad. Deze huisjes zijn Hanze-gebouwen en zijn misschien wel de meest gefotografeerde locatie van de stad. Wil je alles leren over het leven van de Hanzekooplieden, dan kan dat bij het Hanzemuseum. Je kunt vanaf hier ook met een shuttlebus naar het Noorse Visserijmuseum om alles over de Noorse viscultuur te leren. Vervolgens blijf je bij het aquarium van Bergen in zeesferen. Ben je tijdens je camperreis door Noorwegen toe aan een actieve wandeling, dan kun je de Ulriken beklimmen, de hoogste berg bij Bergen. Je kunt ook met een kabelbaan naar boven toe.  

In Bergen overnacht je onder andere bij camperplaats Bergenshallen.

Maak je een citytrip met de camper naar Bergen, dan zijn er tal van onmisbare locaties om te bezoeken. Lees alles over de hoogtepunten van Bergen.

camper Noorwegen
- De Hanze-gebouwen in Bergen zijn één van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. 

Trondheim

Trondheim was tot het jaar 1217 de Noorse hoofdstad. Wil je kennismaken met de oude Noorse cultuur, dan kan dat bij het openluchtmuseum Trondelag Folk. Je vindt er bijvoorbeeld 12e-eeuwse boerderijen en huizen. Voor nog meer geschiedenis ga je naar het Fort Kristiansten, een 17e-eeuws fort dat de stad beschermde tegen Zweden. In het fort zit een klein museum dat je gratis kunt bezoeken. Tussen september en maart vindt het noorderlicht plaats in Noorwegen. Wil je dit natuurschoon ontdekken in Trondheim tijdens je camperreis, dan heb je in deze periode dus wellicht geluk! Bij het VVV in Trondheim kun je een tocht boeken met een gids die je meeneemt naar het immense natuurspektakel dat je hopelijk gaat bewonderen.  

Bij Trondheim overnacht je onder andere bij camperplaats Nyhavna.

Scandinavië is het perfecte gebied om stad en natuur met elkaar te combineren. Want in welke stad je ook bent, de natuur ligt altijd om de hoek! Deze locaties in Noorwegen, Zweden en Finland zijn perfect om stad en natuur te combineren tijdens je volgende camperreis door Scandinavië.

Jotunheimen National Park

De naam Jotunheimen betekent ook wel ‘het huis van de reuzen’. Volgens de Noorse dichter Aasmund Olavsson Vinje zouden er namelijk reusachtige mythische wezens leven in dit natuurgebied, ook wel Jotnene genoemd. Hoewel je deze wezens – hopelijk ? – niet tegenkomt tijdens je bezoek aan het natuurgebied, klopt de naam nog steeds. Het immense gebergte kan namelijk goed door als reus! In de zomer maak je hier tal van prachtige wandelingen. Er zijn 50 gemarkeerde routes in het nationale park waardoor er zowel voor beginners en gezinnen als geoefende wandelaars wat wils is. En in de winter staat het bekend als een goed skigebied. Ligt er sneeuw, dan kun je op sommige plekken ook een hondensleetocht maken.

Voor een bezoek aan het nationale park overnacht je onder andere bij de camperplaats in Lom.

Noorwegen camperreis
- Maak je borst maar nat voor een wandeling door het 'huis van de reuzen'!

The Atlantic Road

The Atlantic Road is een prachtige weg in Noorwegen. Deze weg verbindt het vasteland met verschillende eilandjes. De woeste omliggende zee maakt dat deze natuur ruig oogt. Vanaf de weg kun je verschillende afslagen nemen naar de alle eilandjes. Op sommige eilanden kun je een heerlijke wandeling maken in dit ruige landschap. Daarnaast halen visliefhebbers hier hun hart op vanwege de vele goede visstekken. Je spot er verder ook veel wilde dieren, zoals zeehonden en vogels als de zeearend. Je kunt er ook voor kiezen om te Atlantic Road te fietsen vanaf Averøy of Eide. Er ligt geen apart fietspad, maar de route staat erom bekend dat er rustig gereden wordt en dat je het prima kunt fietsen. Je kunt in één dag heen en weer fietsen, want de brug is 8,3 kilometer lang.

Overnachten kan onder andere in Averøy

Noorwegen camperreis
- Op The Atlantic Road heb je een prachtig zicht op het water vanaf je camper. 

De Michelin Wegenkaart Scandinavië en Finland is onmisbaar tijdens je camperreis door Noorwegen. Je hebt hiermee altijd een compleet overzicht van het hele wegennetwerk en kunt daardoor makkelijk van route wijzigen indien gewenst of noodzakelijk. Zo kun jij volop genieten van al het moois dat Noorwegen biedt.

Camperstop-App compleet vernieuwd
Image
Image

Locaties

Gerelateerde producten

Facile-en-Route Campergids Europa

Facile-en-Route campergids Europa

(Detail-) informatie over duizenden camperplaatsen door heel Europa, incl. reis- & routetips!
ANWB Camperboek Europa

ANWB Camperboek Europa

Reis dwars door Europa en leer dit fascinerende werelddeel kennen aan de hand van de 24 complete routes!

Gerelateerde artikelen

No item found!