fbpx
Duitsland winter camperreis

Met de camper naar Duitsland in de winter: alles wat je moet weten

Trek je in de wintermaanden met de camper richting onze oosterburen? Bij deze locaties in Duitsland ligt een camperplaats op loopafstand van de skipiste, een kerstmarkt of een prachtig natuurgebied. Zo kun je als eerste op de skipiste staan, schaf je de mooiste kerstaccessoires aan op de kerstmarkt en bewonder je prachtige winterse natuur en kun je na je bezoek snel weer opwarmen in de camper.

De mooiste locaties om te skiën in Duitsland vanaf de camper

Winterberg

Winterberg is het bekendste en grootste skigebied in het Duitse Sauerland. Hier zijn veelal pistes voor beginnende skiërs en skiërs die al een aantal keer op de latten hebben gestaan.  Er is zo’n 27 kilometer aan piste verdeeld over 34 afdalingen op 7 bergen. De 27 kilometer piste bestaat uit 14 kilometer aan blauwe piste, 12 kilometer rode piste en 1 kilometer zwarte piste. In het gebied zijn tal van verhuurbedrijven voor ski’s, dus meenemen in de camper is niet nodig. Ook is het met zijn vele skischolen een goed gebied voor een skivakantie met kinderen.

Vanaf camperplaats Parkplatz Stadshalle in Winterberg ben je binnen mum van tijd op de skipiste.

Feldberg

De naam van het skigebied Feldberg komt van de Feldberg, de hoogste berg in het Zwarte Woud. Dit skigebied is met name geschikt voor gevorderde skiërs, maar ook beginners kunnen er veel skiplezier beleven. In totaal is er 30 kilometer aan piste, waarvan 11 kilometer blauwe piste, 14 kilometer rode piste en 5 kilometer zwarte piste. De Feldberg staat bekend als een fantastische omgeving om te skiën, want de omliggende bossen zijn in de winter prachtig besneeuwd en de watervallen bevroren. Dit kun je direct bewonderen vanaf de piste!

Overnachten kan in Feldberg bij camperplaats Altglashütten.

Berchtesgaden

In het zogenoemde Berchtesgadener Land kun je tijdens je winterse camperreis naar Duitsland verschillende skigebieden betreden met dezelfde skipas. Hier zijn skipistes voor elk niveau, wat het een fijn skigebied maakt voor gezinnen. Er is in totaal 43 kilometer aan piste, waarvan 22 kilometer blauw is, 16 kilometer rood en 5 kilometer zwart. De Obersalzberg is het bekendste gebied vanwege de historische waarde. Hitler had namelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog een huis in zijn bezit dat je vanaf de piste kunt zien.

Je overnacht in Berchtesgaden met de camper bij Reisemobilstellplätze Allweglehen.

Garmisch-Partenkirchen

Garmisch-Partenkirchen ken je wellicht van het schansspringen op 1 januari, maar het is ook een perfect skigebied om te bezoeken met de camper! De pistes zijn met name geschikt voor (ver)gevorderde skiërs. Zo is er 18 kilometer aan rode piste en 10 kilometer aan zwarte piste, tegenover 12 kilometer aan blauwe piste. Ben je op zoek naar een uitdaging terwijl je op de latten staat, dan is de Kandahar-Abfahrt een aanrader. Deze afdaling behoort tot de moeilijkste van de Worldcupafdalingen. Bij Garmisch-Partenkirchen vind je de hoogste berg van Duitsland, de Zugspitze.

Overnacht met de camper in Garmisch-Partenkirchen bij Alpencamp am Wank.

Ontdek meer van Duitsland tijdens een magische camperroute, namelijk de Sprookjesroute! Tijdens deze route komen sprookjes echt tot leven. Zo komt in Hameln het sprookje van de Rattenvanger van Hameln tot leven en spot je in Marburg een levensgroot muiltje van Assepoester. Dit zijn de hoogtepunten van de route.
Duitsland camperreis winter
- De Zugspitze is de hoogste berg van Duitsland. 

Houd hier rekening mee wanneer je in de winter naar Duitsland reist met de camper

Winterbanden zijn verplicht bij winters weer in Duitsland. Onder winters weer valt ijzel, gladheid door sneeuw en ijs- of rijpvorming en sneeuwmodder. Houd daarom het weerbericht in de gaten voordat je vertrekt met een camper die voorzien is van zomerbanden. En staat er aangegeven op een bord dat sneeuwkettingen nodig zijn, dan is dit verplicht.

De leukste kerstmarkten in Duitsland om te bezoeken met de camper

Aachen 19 november – 23 december
Aachen wordt in de winter van 19 november tot en met 23 december omgetoverd tot een stad in prachtige kerstsferen met sfeervolle kerstlichtjes- en bomen. De kerstmarkt vindt plaats rondom de dom van Aachen en het stadhuis. Naast de lekkere glühwein en warme chocolademelk, zijn de Aachense Printen een aanrader om te proeven. Deze lekkernij heeft wat weg van peperkoek, maar wil hier zeker niet mee vergeleken worden. In iedere bakkerij in Aachen kun je deze ‘koekjes’ vinden.

In Aachen overnacht je met de camper bij Stellplatz Bad Aachen.


Düsseldorf 18 november – 30 december
In Düsseldorf, de hoofdstad van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, zijn er verschillende kerstmarkten die je kunt bezoeken. De kerstmarkten liggen verspreid over verschillende pleinen van de stad. Alle winkelstraten zijn in deze periode vrolijk aangekleed met de leukste winterse versieringen, dus het is zeker geen straf om van kerstmarkt naar kerstmarkt te wandelen! Iedere kerstmarkt heeft een ander thema. Op de Heinrich-Heine-Platz vind je bijvoorbeeld een Engeltjesmarkt in Jugendstilstijl. En bij het stadshuis vind je een kerstmarkt vol met nostalgie, want hier worden verschillende oude ambachten uitgevoerd.

Overnachten kan in Düsseldorf bij camperplaats P Rheinterasse.


Bonn 17 november – 23 december
De kerstmarkt van Bonn ligt in het centrum van de stad. Hier zijn vier pleinen vol met kraampjes waar je de lekkerste producten en leukste kerstversiering koopt. De kerstmarkt staat bekend als één van de grotere van Duitsland. Toch kun je alles bezoeken omdat je gemakkelijk van plein naar plein wandelt. Behalve de kraampjes vind je er ook een schaatsbaan voor jong en oud om éxtra te genieten van de winterse sferen.

In Bonn overnacht je bij camperplaats An der Rheinaue.


München 22 november – 24 december
In München, de hoofdstad van de deelstaat Beieren, zijn er verschillende kerstmarkten die je kunt bezoeken tijdens je reis met de camper naar Duitsland. De Christkindlmarkt, die je op de Marienplatz vindt, is hiervan de grootste. Deze kerstmarkt staat met name bekend om de houten kerststallen die er verkocht worden. Tot de 19e eeuw werd de Christkindlmarkt gehouden tijdens Sinterklaas. Kijk er dan ook niet raar van op als je Sinterklaas over de kerstmarkt ziet lopen. Naast hem loopt Krampus, een angstaanjagende mythische figuur uit de Alpenregio die de metgezel is van de Goedheiligman. De Christkindlmarkt werd tot de 19e eeuw gehouden tijdens Sinterklaas, vandaar dat Sinterklaas er rondloopt. Je kunt er dan ook Pfeffernüsse snoepen – ook wel pepernoten!

In München overnacht je met de camper bij Allianz-Arena Wohnmobilstellplätze.

Duitsland barst van de prachtige bezienswaardigheden. Zo is de Geierlay een spannende voetgangersbrug op het Rijnlands Leisteenplateau en is Bremen een prachtige oude Hanzestad. Dit zijn 6 hoogtepunten die je niet mag overslaan tijdens je camperreis naar Duitsland.
Duitsland camperreis winter
- Op één van de vele kerstmarkten in Duitsland schaf je de mooiste kerstaccessoires aan. 

De mooiste winterse natuur in Duitsland met de camper

De Hintersee
De omgeving rondom de Duitse Hintersee is prachtig in de winter: het meer is bevroren, de bergtoppen zijn bedekt onder een dikke laag sneeuw en de immens witte bossen maken een camperreis in de winter helemaal compleet. Je kunt er een fijne winterwandeling maken, bijvoorbeeld de Prinzregent Lutipold Weg. Tijdens deze wandelroute wandel je in 2,5 kilometer rondom het meer. Tijdens een camperreis naar de Hintersee kun je ook goed langlaufen of skiën. De Duitse Alpenroute komt bijna langs de Hintersee. Het is dus een aanrader om (een deel van) deze 450 kilometer lange camperroute mee te pakken! Je komt onderweg langs de mooiste plekjes van de Duitse Alpen.


Nationaal park Harz
In het Nationaal park Harz kun je natuurlijk heerlijke wandelingen maken door het besneeuwde bos, maar je kunt er nog veel meer beleven in de winterse natuur! Neem bijvoorbeeld de schaatsen mee en bezoek één van de vele schaatslocaties. Onder andere in Hohegeiß kun je bij winterse temperaturen schaatsen op natuurijs. In de verschillende vakwerkstadjes van de omgeving vind je ook verschillende kerstmarkten. Er zijn ongeveer 50 stadjes in de omgeving, dus er is er altijd wel een in de buurt die je kunt bezoeken tijdens je camperreis door Duitsland!

Duitsland camperreis winter
- © Michael Neumann
De Camperstop-App bevat ruim 12.000 camperplaatsen verdeeld over 30 Europese landen, waaronder Duitsland. Vanuit de app kun je eenvoudig navigeren met bijvoorbeeld Google Maps, je leest en deelt talloze reviews over camperplaatsen en je kunt de app ook offline gebruiken. Lees hier alles over de Camperstop-App.

Image
Image

Locaties

Gerelateerde producten

Facile-en-Route Campergids

Facile-en-Route campergids Europa

(Detail-) informatie over honderden camperplaatsen door heel Europa, incl. reis- & routetips!

Camperboek Duitsland

ANWB Camperboek Duitsland

Reis dwars door Duitsland en leer dit fascinerende land kennen aan de hand van de 20 complete routes!

Gerelateerde artikelen

No item found!