fbpx
camper bollenstreek route molens

Met de camper langs de molens van de Bollenstreek!

Nederland, molenland! Het is niet gek dat Nederland zo wordt genoemd, want nergens ter wereld zijn er zoveel molens te vinden. Wanneer je met de camper door Nederland rijdt, kom je ze in alle soorten en maten tegen. Van poldermolens tot aan koren-en watermolens. Je ziet ze allemaal tijdens je camperreis. Ieder jaar openen honderden molens dan ook hun deuren op de Nationale Molendagen. Dit jaar vinden deze dagen plaats op 14 en 15 mei 2022. Door heel het land kun je een kijkje nemen in de molens en zijn er leuke activiteiten waaraan je kunt deelnemen. Een leuke reden om eropuit te gaan met de camper. Reis je mee?

Leiden: de museumstad van Nederland

We starten de camperroute in Leiden! Deze stad in de provincie Zuid-Holland staat ook wel bekend als de museumstad van Nederland. Dit komt door het culturele aanbod, de vele theaters, monumenten, museums en de historische binnenstad. Het is dan ook niet gek dat juist hier een Molenmuseum gevestigd is, namelijk Molenmuseum ‘De Valk’. In deze oude stellingmolen uit 1743 kom je alles te weten over de molens in Nederland! Naast het malen van graan, was dit ook het thuis van twee gezinnen. Op de begane grond waren dan ook keukens, woonkamers en een paardenstal te vinden. Boven waren de slaapkamers en pas op de vierde verdieping begon het molenbedrijf. Inmiddels is de molen omgetoverd tot een museum met expositieruimtes. Laat je rondleiden door het museum of ontdek op je eigen tempo de geschiedenis en werking van deze bijzondere molen.

Vlakbij het centrum van Leiden overnacht je met de camper bij Parking Haagweg. Vanaf hier gaat er ook een shuttlebus naar het centrum!

camper bollenstreek route molens

- Langs het water in Leiden vind je vele molens!

Combineer strand en cultuur in Noordwijk!

Voor de volgende camperstop gaan we richting de kust. Hier ligt namelijk Noordwijk, de bloemenbadplaats van Nederland! Het lange zandstrand, de duinen en de uitgestrekte bloemenvelden zorgen ervoor dat deze plek geliefd is bij vele camperaars. Bij goed weer is het natuurlijk heerlijk om een strandwandeling te maken, maar een bezoekje aan de Hoogewegse Molen is ook zeker de moeite waard. Deze poldermolen komt oorspronkelijk uit 1652! Na een grote stormschade is deze grotendeels vernieuwd! Neem een kijkje in deze molen, maar vergeet ook vooral niet te genieten van de prachtige omgeving.

In Noordwijk overnacht je met de camper bij de Guldenroede en sta je binnen 20 minuten op het strand.

camperroute Noordwijk zee molens

- Kom even tot rust op het strand van Noordwijk!

Stop ook zeker even met de camper in het bloemrijke Lisse

Tijd voor de volgende stop! Dit doen we in het plaatsje Lisse. Dit kleurenrijke dorp wordt ook wel het bloemendorp genoemd. Wanneer je met de camper door Lisse rijdt, snap je meteen waarom. Overal waar je kijkt zie je namelijk uitgestrekte bloemenvelden met de meest mooie bloemsoorten. Het zal je dan ook niet verbazen, dat hier de mooiste bloementuin van de wereld te vinden is. In dit prachtige dorpje doen twee molens mee met de Nationale Molendagen. Een van deze molens is de Lisserpoelmolen. Deze poldermolen uit het jaar 1676 is alleen op zaterdag 14 mei te bezoeken. Een gedeelte van de molen is een privé woongedeelte, maar de molenaar laat je met alle plezier de rest van de molen zien! Ook de Lageveensemolen kun je bezichtigen tijdens je camperreis langs de molens van de Bollenstreek.

Met de camper kun je overnachten op camperplaats De Hof van Eeden in Warmond.

camperreis Lisse bollenstreek

- Overal waar je kijkt in Lisse zie je prachtige bloemvelden.

Neem een kijkje in de molens van Haarlem

In Haarlem zijn er niet een, niet twee, maar zelfs drie molens die deelnemen aan de Nationale Molendagen. Het is dus zeker de moeite waard om een camperstop te maken in deze stad! Bij de Schoterveense molen zijn allerlei activiteiten waaraan je kunt deelnemen. Neem je de kinderen mee op je campertour door Nederland? Dan is dit zeker een aanrader! Kinderen kunnen hier namelijk pannenkoeken bakken tijdens de Nationale Molendagen. In Molen De Veer kun je een expositie bewonderen en vertelt molenaar Henk je maar al te graag alles over de geschiedenis van deze molen. Ook houtzaagmolen ‘De Eenhoorn’ opent zijn deuren tijdens deze feestelijke dagen. Deze molen dient al sinds 1776 als zaagmolen!

In Vijfhuizen, vlakbij Haarlem overnacht je heerlijk met de camper aan het Haarlemmermeer bij Camperpark N205.

camperreis haarlem molens bollenstreek

- Bezoek een van de drie molens in het historische Haarlem!

Zaanse Schans: hier is het iedere dag molendag!

Op de Zaanse Schans is het altijd molendag! Hier ga je even terug in de tijd en krijg je een goede indruk van het leven in de 17e en 18e-eeuw. In de 17e eeuw werden hier meer dan 600 molens gebouwd. Ze werden voor heel veel verschillende doeleinde gebruikt. Arbeiders maalden hier hun specerijen, produceerde verf, olie en houtenplanken werden op deze manier op maat gezaagd! Helaas staan er tegenwoordig hier geen 600 molens meer, maar een aantal van deze molens zijn goed bewaard gebleven. Neem een kijkje in deze molens en beeld je in hoe de arbeiders hier vroeger te werk gingen. Doordat de Zaanse Schans aan het water ligt, kun je de molens ook vanaf het water bekijken. Stap in een ouderwetse koeienboot en luister naar de mooie verhalen van de gids. Natuurlijk is er nog veel meer te zien en te beleven op de Zaanse schans. Als je hier toch even stopt met de camper, kun je net zo goed ook een kijkje nemen in de authentieke huisjes, de kaas-en zuivelboerderij en andere ambachten.

Met de camper kun je overnachten op camperplaats Wormerveer.

campertrip Duitsland Nürnberg

- Op de Zaanse Schans zijn er vele mooie wandelroutes!

Wil je nog meer zien van Nederland? Dan is onze camperroute langs de Nederlandse Hanzesteden wellicht iets voor jou. Deze route brengt je naar steden die vroeger waren aangesloten bij het Hanzeverbond. Je komt onder andere in de kleinschalige stad Zutphen en het goed bewaard gebleven Elburg wordt ook niet overgeslagen.

Image
Image

Locaties

Gerelateerde producten

Facile-en-Route campergids Europa

Facile-en-Route campergids Europa

(Detail-) informatie over honderden camperplaatsen door heel Europa, incl. reis- & routetips!

Gerelateerde artikelen

No item found!