fbpx
Spanje camperreis tips

Met de camper naar Spanje – Alles wat je moet weten!

Staat je volgende camperreis naar Spanje op de planning? Om je goed voor te bereiden op je reis met de camper naar Spanje, vind je hieronder alle onmisbare tips. Je leest alles over de hoogtepunten van het land, behulpzame reisgidsen, bijzondere verkeersregels en de leukste camperplaatsen.

Hoogtepunten tijdens een camperreis naar Spanje

El Caminito del Rey

Vlak buiten het zuidelijk gelegen Málaga vind je de Caminito del Rey. Vroeger was dit het gevaarlijkste wandelpad van het land, maar tegenwoordig kun je hier veilig wandelen in een prachtige kloof! Het pad ontstond voor arbeiders van hydraulische energiecentrales in de plaatsen Gaintanejo en El Chorro. Via dit pad konden zij gemakkelijk van de ene naar de andere centrale. Sinds 2015 is het goed begaanbaar. Het stuk dat je echt op de Caminito wandelt is 2,9 kilometer, maar met de aanlooproutes is dit 7,7 kilometer. Op sommige delen van de route zie je het oude pad nog en kun je je goed voorstellen waarom dit vroeger één van de gevaarlijkste routes van de wereld was! Vanaf de Caminito del Rey ben je ook binnen mum van tijd op het strand van Málaga.

Bezoek nog meer mooie stranden tijdens je camperreis door Spanje. In dit artikel staan de mooiste stranden voor je op een rij, zoals de indrukwekkende kustlijn van Ribadeo en het zuidelijkste strand van het land, Tarifa.

camperreis Spanje tips

- Vroeger één van de gevaarlijkste wegen van de wereld, nu goed begaanbaar: de Caminito del Rey!

Pamplona

Pamplona is de hoofdstad van de Spaanse autonome regio Navarra. Eén van de meest indrukwekkende locaties van de stad is de verdedigingslinie Ciudadela de Pamplona, die in de 16e eeuw gebouwd werd. Vandaag de dag is dit een park waar je doorheen kunt slenteren tussen de verdedigingswerken door. Daarnaast is het stadshuis een bekende bezienswaardigheid vanwege de mooie barokke gevel. Je vindt in Pamplona ook een stierenvechtersarena. Niet gek ook, want Pamplona is de stad waar het San Fermín festival gehouden wordt. Hierbij rennen stieren door de straten van Pamplona terwijl er een menigte van mensen achter hen aanrent. Op dit festival komt steeds meer kritiek vanwege de dieronvriendelijkheid, maar tot vandaag de dag kun je het nog bezoeken tijdens je camperreis en vindt het plaats van 6 tot en met 14 juli.

Torcal de Antequera

Torcal de Antequera is een natuurgebied in het zuiden van Spanje met prachtige kalksteenformaties die je kunt bezoeken tijdens je camperreis. Door het natuurgebied gaan drie verschillende wandelingen die allemaal goed te doen zijn voor alle niveaus. Het gebied staat erom bekend dat je er makkelijk kunt verdwalen wanneer je van de route afwijkt, dus het is aan te raden om niet zelf een route uit te stippelen. Het startpunt voor de verschillende wandelingen ligt bij het bezoekerscentrum Centro de Recepción. Tijdens je wandeling kun je volop dieren tegenkomen, waaronder Iberische steenbokken en wezels. Doordat het zo’n 150 miljoen jaar nog onder zee lag, vind je hier ook volop fossielen.

Ronda

Ronda is één van de mooiste steden in Andalusië en staat bij menig camperaar op de bucketlist. De stad staat vooral bekend om de Tajo de Ronda, een diepe kloof die ontstaan is door de rivier Guadalevín. Over deze kloof lopen verschillende bruggen, waarvan de Puente Nuevo de meest bekende is. Vanaf verschillende locaties heb je een prachtig uitzicht op de kloof. In de rest van Ronda vind je prachtige gebouwen, waaronder de Baños Arabes -de Arabische baden- uit de Almohaden-dynastie van de 13e eeuw. Daarnaast is het Plaza de Torros een aanrader omdat dit de oudste stierenvechtersarena is in Spanje die uit steen gemaakt is. In het museum in de arena leer je alles over het stiervechten.

camperreis Spanje tips

- Vanaf verschillende locaties heb je een prachtig uitzicht op de Tajo de Ronda. 

Salamanca

Het centrum van Salamanca staat geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst, en met een goede reden! Zo wordt het Plaza Mayor vaak genoemd als het mooiste plein van Spanje. In de avond is het misschien nóg wel mooier, want dan wordt het gehele plein mooi verlicht. Daarnaast is de kathedraal een aanrader, want hier staan de oude en nieuwe kathedraal tegen elkaar aan. Iets dat niet vaak gebeurt, want de oude wordt vaak gesloopt. De nieuwe kathedraal is de op één na grootste van Spanje. En kun jij de astronaut spotten? Deze zit ergens verstopt op de kerk en staat symbool voor de 20e eeuw. In de rest van het centrum vind je nog meer indrukwekkende bezienswaardigheden, zoals de Romeinse brug en het bijzondere Museo de Art Nouveau y Art Déco, dat prachtige glas-in-loodramen heeft. Genoeg redenen dus voor een bezoek met de camper!

Camperplaatsen in Spanje

Paraiso Camper, Calpe
Aan de Costa Blanca vind je Calpe, met daar camperplaats Paraiso Camper. De bekendste bezienswaardigheid van Calpe is de Peñol de Ifach, de ‘rots van het noorden’. Vanaf boven heb je een prachtig uitzicht op Calpe en de immens blauwe zee. Daarnaast wordt het zoutmeer vaak bezocht, want hier spot je flamingo’s! Op de camperplaats zijn vrijwel alle voorzieningen aanwezig, zoals sanitaire voorzieningen en stroom.

Valencia Camper Park, Valencia
Valencia Camper Park ligt op steenworp afstand van de stad Valencia. In Valencia bewonder je onder andere het indrukwekkende Ciudad de las Artes y Ciencias, vertaald ‘de Stad van Kunst en Wetenschap’. Hier vind je onder andere een aquarium en planetarium. Daarnaast zijn de Jardines de Turia een aanrader. Dit stadspark was vroeger een rivier! Op de camperplaats zijn volop voorzieningen aanwezig zoals stroom en sanitair.


EmpordArea, Palamos
Bij camperplaats EmpordArea in Palamos overnacht je op steenworp afstand van Palamos en het strand. Je neemt hier een frisse duik in zee of eet de lekkerste vers gevangen vis. In de buurt van de camperplaats kun je ook zelf vissen. Er is ter plekke sanitair aanwezig, net als wifi en de mogelijkheid om water te tanken en te lozen.

camperreis Spanje tips

- Camperplaats EmpordArea ligt op steenworp afstand van het strand.

Speciale verkeersregels tijdens je camperreis door Spanje

  • Geef voorrang op stijgend verkeer bij hellingen van minstens 7%. Dit geldt niet wanneer het stijgende verkeer een uitwijkplaats kan gebruiken.
  • In Spanje wordt een dikke onderbroken streep gebruikt in plaats van haaientanden. Bij deze streep zie je vaak, maar niet altijd, een verkeersbord staan met Ceda el paso, dat voorrang verlenen betekent, of een omgedraaide driehoek op de weg.
  • In sommige grote Spaanse steden mag je met een vervuilend voertuig niet parkeren in bepaalde zones. Check dit voordat je gaat.
  • In Spanje bestaat ook de Autovía. Dit lijkt op een autosnelweg, maar er mogen ook landbouwvoertuigen en fietsers op de vluchtstrook rijden.
  • In Catalonië mag men voortaan nog maar 48 uur verblijven op een camperplaats om de concurrentie met campings eerlijker te laten verlopen.
camperreis Spanje tips

- Spanje zit vol met mooie locaties, waaronder het Plaza de España in Sevilla. 

Campergidsen voor je camperreis door Spanje

Camperstops onderweg – Comfortabel op reis
In de editie Camperstops onderweg – Comfortabel op reis vind je een selectie van 1500 camperplaatsen verdeeld over 7 landen. Al deze camperplaatsen zijn voorzien van sanitaire voorzieningen zoals een toilet en douche. Door middel van handige detailinformatie zoals de tarieven, de geboden servicefaciliteiten en een sfeerimpressie selecteer je gemakkelijk jouw volgende overnachtingslocatie, onderweg of tijdens de voorpret! 

España Discovery
Met España Discovery beleef je een unieke ervaring met de camper in Spanje. Je overnacht hiermee namelijk bij ruim 200 aangesloten (wijn)boeren en bodega’s in Spanje! Daardoor krijg je een uniek kijkje in het echte Spaanse leven. Een ervaring om nooit te vergeten! 


Facile-en-Route campergidsen
Met de verschillende Facile-en-Route campergidsen vind je binnen één oogopslag jouw volgende overnachtingslocatie. Zo vind je in het combipakket drie delen met in ieder deel een selectie aan landen. Deze delen zijn ook apart verkrijgbaar. Of ga voor de uitgebreide Facile-en-Route campergids Europa met daarin 8.950 geselecteerde camperplaatsen in wel 27 Europese landen! 

CamperRoutes – Met de camper door Spanje
In de gids CamperRoutes – Met de camper door Spanje vind je drie bijzondere camperroutes door dit zonnige land. Je reist bijvoorbeeld langs de befaamde Costa’s van het land en ziet de mooiste plekjes van Andalusië. De totale route is zo’n 3700 kilometer lang. Dé must-have voor wie al het moois wil zien van Spanje!  

Michelin Spanje & Portugal Toeristische Wegenatlas

Met de Michelin Spanje & Portugal Toeristische Wegenatlas heb je een duidelijk overzicht van het complete wegennetwerk van Spanje en Portugal in je bezit. Behalve de kilometerafstanden en reistijden staan er ook onmisbare bezienswaardigheden in deze wegenatlas. De wegenatlas bevat ook 64 stadsplattegronden.

Ontdek ook het groene noorden van Spanje. Hier vind je een complete camperroute langs de mooiste locaties, bijvoorbeeld Los Picos de Europa en Santiago de Compostella. Bij Los Picos de Europa halen wandelaars hun hart op, want dit is een echt wandelparadijs! Naast prachtige gebieden vind je hier ook de Calabreskaas, een leuk souvenir voor thuis! Bezoek je Santiago de Compostella, dan bevind je je op het eindpunt van de Camino de Santiago. Verwacht dus volop voorbijtrekkende pelgrims!

Facile-en-Route Campergids Europa
Image
Image

Locaties

Gerelateerde producten

Facile-en-Route Campergids

Facile-en-Route campergids Europa

(Detail-) informatie over honderden camperplaatsen door heel Europa, incl. reis- & routetips!

ANWB Camperboek Europa

ANWB Camperboek Europa

Reis dwars door Europa en leer dit fascinerende werelddeel kennen aan de hand van de 24 complete routes!
Espana discovery

España Discovery 2021-2022

Overnacht gratis met de camper bij honderden bodega’s & wijnboeren door heel Spanje.

Gerelateerde artikelen

No item found!