fbpx
Overwinteren portugal spanje

Overwinteren in het zonnige zuiden!

Terwijl het grauw en grijs kijkt in Nederland, schijnt het zonnetje in het zuiden van Europa nog even door. Zo kun je jezelf wanen in de prachtige berglandschappen van de Costa del Sol of de rotsachtige stranden van de Algarve; genoeg plekken om met de camper naar toe te gaan. Eén voordeel neem je sowieso mee: het massatoerisme is in de zomer al geweest! Zo proef je nog meer van de cultuur en dagelijkse bezigheden van de locals.

Met de camper naar Zuid-Spanje

Met een gemiddelde temperatuur van tussen de 15 en 20 graden aan de kust is Spanje perfect om deze winter met de camper te staan. Nu is het aan te raden om door te rijden naar het zuiden, in het noorden is er veel kans op neerslag. Een goed voorbeeld om de wintermaanden in door te brengen is Andalusië. De Spaanse provincie staat bekend om haar idyllische witte dorpjes met fantastisch uitzicht op en over de gigantische bergen. Liever naar de kust? Dan kom je al snel uit op een van de Costa’s. Zo kun je naar Benidorm in Costa Blanca, wat wordt omschreven als ‘het Manhattan van Spanje’. Met haar hoge gebouwen en mooie zandstrand bruist Benidorm het hele jaar door. Voor een wat rustigere omgeving is Zahara de los Atunes een perfecte verblijfplaats. Het verstopte kustdorpje, liggend aan de Costa de la Luz, staat bekend om haar fijne zandstranden, heldere water en de heerlijke tonijn.

Ronda Spanje

- Ronda: een van de prachtige dorpjes in Andalusië.

Ontdek de natuur van Portugal

De meeste overwinterraars zijn in Portugal bij de Algarve te vinden, maar daar is een goede reden voor: hier is het namelijk het warmst met een gemiddelde temperatuur van 18 graden. De kustlijn van de Algarve is bijna 200 kilometer lang met gevarieerde bezienswaardigheden. Denk aan kleine baaitjes, prachtige zandstranden en imponerende kliffen. Hoewel het een aangename temperatuur is voor een T-shirt, houd er rekening mee dat de zee afkoelt naar ongeveer 12 graden. Een activiteit dat populair is om te doen in de wintermaanden is wandelen door de bergen; ook dit kan in de Algarve. Je kunt het overigens zo koud maken als dat je zelf wilt: trek je winterjas en sneeuwschoenen aan en bezoek de besneeuwde bergtoppen van Serra da Estrela. Het gebergte staat bekend om de enorme rotsformaties in verschillende vormen en kleuren. Deze bergen liggen echter wel meer landinwaarts, dus je moet er wel even voor reizen.

Sao Rafael Algarve

- Sao Rafael Beach: Een van de zandstranden in de Algarve.

Combineer het beste van beide landen

Je kunt er voor kiezen om Portugal en Spanje samen te voegen in één reis. Maar wat is dan een handige route? Een voorbeeld is om te beginnen bij Benidorm en zo langs de kust naar het zuidelijkste puntje van Spanje te gaan. Daar ligt het dorp Tarifa; vanuit daar kun je zelfs Marokko al zien liggen. Vanuit hier ga je weer terug naar boven en langzaam richting Portugal, waar je meteen de Algarve inrijdt. Als je dan de kust volgt, kom je op ten duur uit bij Lissabon. Dit is dan het laatste punt van je reis; alles hierboven heeft namelijk meer kans op regen en lagere temperaturen. 

Tarifa Cadiz Spanje

- Tarifa: Het zuidelijkste puntje van Spanje

Wil je meer weten over routes in Spanje en Portugal? Dan zijn CamperRoutes Portugal en CamperRoutes Spanje iets voor jou. In deze routegidsen kun je honderden routes, de beste camperplaatsen en handige tips vinden.

Image
Image

Locaties

Gerelateerde producten

Camperstops onderweg - overwinteren in de zon

Camperstops onderweg - Overwinteren in de zon

Selectie van camperplaatsen om te overwinteren in Spanje en Portugal!

ANWB camperboek Spanje

ANWB Camperboek Spanje

Reis met deze ANWB campergids gemakkelijk met je camper door heel Spanje!