fbpx
Italië camper tips

5 tips voor je camperreis door Italië

Italië is het land van de pizza, pasta, Limoncello en gnocchi. Maar dat is lang niet alles waarvan je geniet tijdens je camperreis door Italië. Het land barst van de historische bezienswaardigheden. Alleen al in Florence vind je tal van onmisbare plekjes. En de ruige natuur van de Dolomieten roept erom om ontdekt te worden. Deze vijf locaties zijn onmisbaar tijdens jouw volgende camperreis door Italië.

Dolomieten

Zomer of winter: de Dolomieten zijn altijd een prachtbestemming met de camper. Sinds 2009 pronkt het gebergte dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In de zomer kun je eropuit voor een heerlijke wandeling of fietstocht, en in de winter is het een bekend skigebied. Immens blauwe meren wisselen af met hoge (besneeuwde) bergtoppen en langgerekte weiden.

Tijd om dit natuurpracht verder te ontdekken! Bezoek bijvoorbeeld de Tre Cime, drie impressieve bergtoppen. Je maakt hier een heerlijke wandeling door het gebergte waarbij goed opvalt hoe ruig het gebergte is. Ook de Val di Fassa is een bekend gebied onder wandelaars en wintersporters.

In de Dolomieten overnacht je bij P camper Rifugio Auronzo.

Dolomieten Italië camper
- De Dolomieten pronken al sinds 2009 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. 

Amalfikust met de camper

De Amalfikust is zó mooi, dat deze sinds 1996 opgenomen is in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Eén van de hoogtepunten van de kustlijn is Sorrento, dat bekend staat om zijn citroenen. Tijdens een wandeling rondom het dorp kom je dan ook tal van citroenboomgaarden tegen. En in Sorrento zelf vind je zeker de lekkerste limoncello.

Misschien wel de bekendste plaats aan de Amalfikust is Positano. Verwacht hier een zandstrand waar je U tegen zegt en tal van smalle straatjes die erom roepen om ontdekt te worden. Ook Ravello is een aanrader, want hier huizen niet voor niets verschillende schilderateliers. Het dorpje ligt bovenaan een klif, wat het zo in trek maakt bij de kunstenaars. Je bewondert er ook verschillende prachtige villa’s, bijvoorbeeld Villa Cimbrone.

Overnacht in de buurt van de Amalfikust bij camperplaats Agriturismo Costiera Amalfitana

Amalfikust camper
- De Amalfikust barst van de pittoreske plekjes. 

Sardinië

Wil je een camperreis maken naar Sardinië, dan bereik je het eiland met de veerpont. Op dit eiland vind je tal van gezellige stadjes, indrukwekkende natuur en fijne zandstranden! Ook vind je het bijzondere UNESCO-genoteerde Su Nuraxi di Barumini op het eiland. Dit is een erg bijzonder stenen bouwwerk dat diende als verdedigingswerk in de bronstijd. Nergens anders ter wereld is een bouwwerk gevonden zoals deze.

Wil je de natuur in, dan kun je onder andere naar de prachtige Gola di Gorropu, één van de diepste kloven van Europa. Je ontdekt deze kloof tijdens een wandeling. De druipsteengrotten van Neptunus zijn ook een aanrader. Je kunt een klein deel van deze indrukwekkende grotten bezoeken en vindt er ook een ondergronds meer. Voor het strand kun je onder andere terecht bij Porto Pino waar je flamingo’s spot in het water. En wil je de stad in, dan is onder andere de hoofdstad van het eiland Cagliari een aanrader. Je vindt hier bijvoorbeeld een Romeins amfitheater.

Op Sardinië zijn verschillende camperplaatsen, waaronder Nautisub Club S. Teodoro en San Teodoro.

Sardinië camper
- Op Sardinië vind je tal van stranden voor een fijne stranddag tijdens je camperreis. 

Nationaal Park Abruzzo

Dit nationale park staat naast de prachtige bergen, beekjes en meren bekend om zijn saffraan. Je zult deze specerij vast en zeker zien groeien tijdens een wandeling door het nationale park. Daarnaast is dit ook nog eens het oudste nationale park van Italië - in 1922 werd het opgericht- én wordt het weleens het groene hart van Italië genoemd. Tijd dus voor een bezoekje tijdens je camperreis!

Tijdens je bezoek kom je wellicht de Apennijnse wolf, Abruzzense gems of een beer tegen. Er leven ook tal van vogels in het gebied. Je vindt er bijvoorbeeld de witrugspecht, een zeldzame soort. Het gebied leent zich perfect voor een wandeling door het groene en bergachtige gebied. Bij het lokale toeristenkantoor kun je een wandeling aanschaffen, bijvoorbeeld in Pescasseroli.  

Bezoek je het nationale park, dan kun je in de buurt overnachten bij Bioagriturismo La Porta dei Parchi

Florence

Florence is één van de bekendste steden voor een citytrip in Italië. En met al het moois dat je er vindt, is dat ook niet gek! Breng dus een bezoek met de camper wanneer je door Italië reist. Tot de hoogtepunten van de stad behoren onder andere Ponte Vecchio en Palazzo Vecchio. In laatstgenoemde zit tegenwoordig een museum met de kunstcollectie van de befaamde Italiaanse familie de’ Medici.

De Ponte Vecchio is een prachtige brug in Florence waar je tal van goudsmeden vindt. Een leuk weetje: de’ Medici familie stak de brug over via de gang die erboven loopt, en niet via de ‘normale’ brug. Zo hoefden zij niet langs de normale burgers te lopen. Ook de Duomo is een prachtig bouwwerk dat een bezoekje waard is vanwege de enorme koepel. Wil je even het groen in, dan kan dat bij de Boboli tuinen waar je onder andere een amfitheater vindt.

In de buurt van Florence overnacht je onder andere in Poggibonsi

Florence Italië camper
- In Florence zijn volop mooie bezienswaardigheden, zoals de Duomo. 

Wil je alle hoogtepunten van Italië afvinken, dan kan dat tijdens deze Grand Tour. De route is 1400 kilometer lang en voert je onder andere langs de prachtige omgeving van Umbrië, middeleeuwse steden die je naar Rome leiden en Verona. Start maar met het afstrepen van die Italiaanse bucketlist!

Ontdek meer...

Image
Image

Locaties

Gerelateerde producten

Camperstops onderweg - Comfortabel op reis

Camperstops onderweg - Comfortabel op reis

1500 camperplaatsen met sanitaire voorzieningen verdeeld over 7 Europese landen!
Facile-en-Route Campergids

Facile-en-Route Campergids

(Detail-) informatie over honderden camperplaatsen door heel Europa, incl. reis- & routetips!

ANWB Camperboek Europa

ANWB Camperboek Europa

Reis dwars door Europa en leer dit fascinerende werelddeel kennen aan de hand van de 24 complete routes!

Gerelateerde artikelen

No item found!