fbpx
Duitsland camperreis natuur

Bezoek de mooiste natuur tijdens je camperreis door Duitsland

Trek jij ook graag de natuur in wanneer je naar Duitsland reist met de camper? Dan lees je hier alles over de mooiste natuurgebieden die je kunt bezoeken met de camper! Van het wandelparadijs het Zwarte Woud tot de magische rotsformaties in het Nationaal Park Saksisch Zwitserland: verspreid door heel het land liggen verschillende natuurpareltjes. Vanaf de camperplaats maak je hier gemakkelijk een heerlijke wandeling of fietstocht door de natuur!

Hét paradijs voor wandelaars

Wandelliefhebbers opgelet: het Zwarte Woud is een waar paradijs! Er ligt in totaal zo’n 30.000 kilometer aan wandelpaden in het gebied. Tijdens een wandeling kom je prachtige watervallen tegen. De bekendste in het gebied zijn de Triberg watervallen in de buurt van het gelijknamige stadje Triberg. Hier kun je ook de hoogste top van het natuurgebied beklimmen, de Triberg. De top ligt op zo’n 1493 meter hoogte. In de wintermaanden is dit een geweldig skigebied. Daarnaast is de Titisee een bekende bestemming om te bezoeken met de camper in het Zwarte Woud. Dit is het grootste natuurlijke meer van het Zwarte Woud. Er valt volop te beleven: je kunt een frisse duik nemen in het water, een waterfiets huren om het water op te gaan of een fijne wandeling maken rondom het meer. Deze rondwandeling is ongeveer 8 kilometer lang.

Het Zwarte Woud staat naast een goed wandelgebied ook bekend om zijn koekoeksklokken en de befaamde kersentaarten met kersenlikeur erin. Beiden zul je dus in de kleine bergdorpjes- en stadjes regelmatig tegenkomen! En zeg nou zelf, bijkomen van de wandeling met een stuk Schwarzwalder Kirsch klinkt goed, toch?!

Er zijn tal van camperplaatsen in het Zwarte Woud, waaronder in Feldberg.

Ontdek de meest sprookjesachtige plekjes van Duitsland tijdens de Sprookjesroute. Tijdens deze camperroute komen sprookjes letterlijk tot leven! Daarnaast leer je alles over het leven van de Gebroeders Grimm. Een betoverende camperroute kun je het dan ook zeker noemen!
Duitsland camperreis natuur
- Het Zwarte Woud is een waar paradijs voor wandelaars om te bezoeken met de camper. 

Bezoek het eerste nationale park van Duitsland met de camper

Welkom in het eerste nationale park van Duitsland: het Beierse Woud! Sinds 1970 mag dit natuurgebied zich een nationaal park noemen. In Neuschönau zijn verschillende dingen te doen tijdens je bezoek met de camper, je kunt er bijvoorbeeld prachtige wandelingen maken met een gids om alles te leren over het nationale park. Of bewandel het boomkroonpad. Wanneer je bovenaan het pad bent, word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over de boomtoppen!

Daarnaast is een klim naar de hoogste top van het gebied – de Großer Arber – een aanrader. De top ligt op 1.456 meter hoogte en ook vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het bos. In de buurt van de berg ligt ook de Großer Arbersee waar je een waterfiets kunt huren om het woud vanaf het water te bewonderen. In het Beierse Woud kun je ook tal van wilde dieren tegenkomen tijdens je wandeling: onder andere de wolf, bruine beer en Europese lynx huizen hier.

Voor een camperreis naar het Beierse Woud kun je onder andere overnachten in Steinach.
Duitsland camperreis natuur
- Onder andere de Europese Lynx huist in het Beierse Woud. 

Kom op een buitenaardse wereld terecht tijdens je camperreis

Het Nationaal Park Saksisch Zwitserland is een bijzonder natuurgebied in Duitsland: je vindt hier namelijk prachtige rotsformaties! Het natuurgebied mag dan wat minder bekend zijn, maar is zeker de moeite waard. De omgeving bestaat uit een golvend landschap waarin je verschillende zandstenen rotsformaties ziet opdoemen. Het gebied leent zich met 1200 kilometer aan wandelpaden perfect voor een fijne wandeling. Ook kun je heerlijk fietsen langs de Elbe die door het natuurgebied stroomt. De rotsen zijn daarnaast favoriet bij bergbeklimmers.

De bekendste locatie in het natuurgebied is de Bastei. Vanaf de Basteibrug heb je een prachtig uitzicht op de omliggende rotsformaties. Het lijkt bijna alsof je op een buitenaardse wereld terecht bent gekomen, zo mooi dat deze zijn! De Schwedenlöcher is ook een mooi punt in het nationale park. Van 1618 tot 1648 vond de dertigjarige oorlog plaats tussen het Habsburgse Rijk en de Fransen. In deze kloof stelden boeren hun bezittingen veilig voor de plunderingen die toentertijd plaatsvonden. Gedurende de eeuwen die daarna volgden is de kloof vaker gebruikt als een plek waar men naartoe kon vluchten bij gevaar. Een bezoek aan het nationale park is goed te combineren met een stedentrip naar Dresden. Het is vanaf de stad ongeveer 40 kilometer rijden met de camper om bij de rand van het nationale park te komen.

Overnachten met de camper kan vlak buiten het nationale park – maar al wel midden in het groen -  in Königstein.

Ontdek nog meer mooie locaties in Duitsland vanaf waar je gelijk de wandelroute op kunt, zoals Sauerland. Hier vind je verschillende dorpen die barsten van de historische vakwerkhuizen!
Duitsland camperreis natuur
- In het Nationaal Park Saksisch Zwitserland kom je terecht in een totaal andere wereld. 

Ontdek het vulkanische landschap van de Eifel

Het landschap van Nationaal Park Eifel kenmerkt zich door verschillende soorten bos, glooiende heuvels en gezellige, typisch Duitse dorpjes waarvan Monschau met zijn vakwerkhuizen een goed voorbeeld is. Het nationale park werd opgericht zodat de laatste beukenbossen in het gebied beschermd konden worden. De beukenbomen werden in het verleden namelijk stuk voor stuk gekapt. Tijdens je wandeling kom je dan ook regelmatig een aantal beukenbomen tegen tussen de – met name – vele naaldbomen! Je kunt heerlijk wandelen door het nationale park, want er ligt wel 240 kilometer aan wandelpaden.

Daarnaast kun je de Vulkaaneifel bezoeken met de camper, een gebied waar in het verleden vulkanische activiteit plaatsvond. Je vindt er dan ook ruim 200 slapende vulkanen waarvan sommige kraters een kratermeer gevormd hebben. In dit groene gebied kun je heerlijk wandelen en fietsen. Behalve een prachtige groene natuur, bewonder je in het nationale park ook de indrukwekkende sterrenhemel. Het natuurgebied werd namelijk als eerste natuurgebied in Duitsland uitgeroepen tot International Dark Sky Park, wat inhoudt dat je er erg weinig lichtvervuiling vindt en daardoor de schitterende sterrenhemel bewondert. Je kunt ook een sterrenwandeling boeken om nog meer te leren over deze indrukwekkende hemel.

Er zijn verschillende camperplaatsen in het Nationaal Park Eifel, waaronder in Schleiden.
Duitsland camperreis natuur
- Het glooiende landschap van de Eifel ontdek je perfect te voet. 

Het grootste meer van Duitsland met de camper

De Bodensee is het grootste meer van Duitsland en grenst aan drie landen: Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Het is hier een drukte van jewelste met toeristen die allemaal op een andere manier komen genieten van het meer. Zo kun je er heerlijk wandelen en fietsen via de vele aangelegde paden rondom het meer. Om af te koelen kun je op een warme zomerdag een frisse duik in het water nemen. Daarnaast zul je er tal van watersporters voorbij zien komen trekken. Van zeilers, kitesurfers, windsurfers en suppers tot waterskiërs: alles komt voorbij. Op sommige locaties vind je ook een fijn strand waar je kunt genieten van de zon. Wil je de prachtige omgeving bewonderen vanaf het water, dan kun je vanaf verschillende locaties een boottocht maken. Je kunt ook een dagtrip maken met de camper richting Oostenrijk of Zwitserland! Daarnaast wordt er volop gevist in het meer, dus je kunt bij een lokaal eettentje vaak genieten van de lekkerste vers gevangen vis.

Aan de Bodensee kun je onder andere overnachten met de camper in Friedrichshafen

Duitsland camperreis natuur
- Aan de Bodensee grenzen verschillende gezellige stadjes, zoals Lindau am Bodensee. 
Blijf op de hoogte van de laatste reisinspiratie via onze nieuwsbrief. Maandelijks krijg je vrijblijvend de leukste camperroutes, overnachtingstips en bezienswaardigheden in je mailbox. Leuk ter inspiratie wanneer je onderweg bent met de camper of als voorpret! Schrijf je hier in.

Ontdek meer...

Camperstop-App
Image
Image

Locaties

Gerelateerde producten

Facile-en-Route Campergids

Facile-en-Route campergids Europa

(Detail-) informatie over honderden camperplaatsen door heel Europa, incl. reis- & routetips!

Camperboek Duitsland

ANWB Camperboek Duitsland

Reis dwars door Duitsland en leer dit fascinerende land kennen aan de hand van de 20 complete routes!

Gerelateerde artikelen

No item found!