fbpx
camperroute Zweden camper

Camperroute Zweden: van Göteborg naar Falun

Zweden! Een land dat steeds meer in trek is bij camperaars. Er is eigenlijk geen reden waarom je niet naar Zweden zou moeten gaan met de camper. Het land is perfect voor een roadtrip met de camper door de overweldigende natuur. Onderweg spot je typische rode huisjes afgewisseld met schitterende meren, bruisende steden en wie weet zie je zelfs een rendier! Zie jij je al met de camper door het afwisselende landschap van Zweden rijden? Dan hebben wij een leuke camperreis voor je samengesteld.

Göteborg – de start van je camperreis door Zweden

We starten met de camperreis in Göteborg, de op één na grootste stad van Zweden! In deze stad kunnen culinaire liefhebbers hun hart ophalen. Door de jaren heen heeft Götenborg zich namelijk ontwikkeld als een belangrijk commercieel visserscentrum. Door de ligging aan de westkust van Zweden wordt hier dagelijks de lekkerste vis gevangen. Er is geen betere plek om deze vers gevangen vis te proeven dan op de lokale vismarkt of in een van de restaurants van Göteborg. Ook zul je versteld staan van de lokale bevolking. Ze zijn hier enorm gastvrij! Hoewel Göteborg maar een kleine stad is kun je hier uren rondstruinen. Van cultuur, restaurants met hoge kwaliteit tot aan een prachtige natuur. Je vindt het allemaal in deze Zweedse stad. Doordat de stad klein is kun je alles te voet ontdekken. Wandel in de wijk Haga en bewonder de houten arbeidershuizen. Deze zijn gebouwd tussen 1870 en 1940. Vergeet ook zeker niet om een kaneelbroodje te proeven. Deze Zweedse lekkernij is de delicatesse van de stad. Om even tot rust te komen moet je in het Slottsskogen-park zijn. Dit is een natuurlijk bos vol kleurrijke bloemen. In de zomer worden hier uiteenlopende evenementen georganiseerd.

Een stukje buiten het centrum kun je overnachten met de camper bij camperplaats Medicinaregatan Norra.

camperroute Noorwegen Oslo

- Göteborg moet je gezien hebben tijdens je camperreis door Zweden!

Göteburg - Smögen (+/- 133 kilometer)

Na je bezoek aan Göteburg is het tijd om je weg te vervolgen naar Smögen. Dit dorpje staat bekend om de kleurrijke vissershuisjes. Het is de ideale bestemming om te relaxen tijdens je camperreis. Naast de gekleurde visserhuisjes vind je hier een levendige boulevard, woeste kust, leuke boetiekjes en in de zomer wordt hier volop gezwommen. Er zijn hiervoor vele springplanken boven de zee aangelegd en natuurlijke zwembaden. Verder is Smögen perfect voor een wandeling. Trek wel je stevige wandelschoenen aan, want het kan hier rotsachtig zijn! We raden ook zeker aan om een boottocht te maken. Vanaf het water ontdek je de stad op een hele andere manier. Je kunt zelfs mee op een vissersboot om samen met de lokale vissers langoustines te vangen. Na de boottocht wordt de vers gevangen vis voor je klaargemaakt. Deze kun je vervolgens proeven, terwijl je uitkijkt op het schitterende water.

Voor een bezoek aan Smögen kun je overnachten bij Park and Stay Smögen. Hier overnacht je aan het water!

Camperroute Smögen camperplaats

- Park and Stay Smögen heeft een prachtige ligging aan het water. 

Smögen – Mariestad (+/- 197 kilometer)

De derde stop van je camperreis is Mariestad. Hiervoor moet je 197 kilometer afleggen met de camper. Eenmaal aangekomen in Mariestad zul je je ogen uitkijken. De stad is aan het Götekanaal is prachtig. Het is dan ook niet gek dat toeristen van over de hele wereld deze stad graag bezoeken. Parkeer je camper bij camperplaats Mariestad of bij Mariestads Hamnomräde. Beide camperplaatsen liggen aan het water en zijn ideaal om Mariestad te verkennen. Ontdek op je eigen tempo al het moois wat de stad te bieden heeft. Een bezienswaardigheid die je zeker niet mag missen is de Dom van Mariestad. Deze zie je al in de verte boven de stad uitsteken. Deze lijkt van buiten misschien niet zo bijzonder, maar zodra je binnenstapt snap je waarom deze parochiekerk zo populair is. Het is prachtig ingericht met een mooi altaar en eeuwenoude schilderingen. Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Mariestad? Breng dan een bezoek aan Qvarnstensgruvan i Lugnås. Hier vertelt een gids je maar al te graag alles over de industriële geschiedenis van de stad. De gids laat je zien hoe de werkomstandigheden in die tijd waren en in het Vadsbomuseum zie je hoe de stad zich na deze industriële tijd verder heeft ontwikkeld. Net als in Smögen zul je hier bij lekker weer veel mensen zien zwemmen. Neem een duik in een van de openluchtzwembaden en ontspan even!

Camperroute Zweden

- In de winter kun je hier een ijsbad nemen in de openlucht!

Mariestad – Västerås (205 kilometer)

Vandaag staat er een camperrit van 205 kilometer op de planning. Je rijdt van Mariestad naar Västerås in het midden van Zweden. Dit is een bruisende stad met dorpse sferen. Door de gemoedelijke sfeer zul je je hier snel welkom voelen. Het zit hier vol met leuke cafés, restaurants en andere uitgaansgelegenheden. Ook worden hier vele evenementen georganiseerd en is er altijd wel iets te beleven. Voor het mooiste uitzicht van de stad moet je bij de Sky Bar zijn. Deze cocktailbar vind je op de 24e verdieping van het First Hotel Plaza. Het is een favoriet van de lokale bewoners. Naast de vele uitgaansgelegenheden is de grootste grafheuvel van Zweden, de Anundshög zeker de moeite waard om te bezoeken. Deze dateert uit 500-700 na Christus. Na je bezoek aan de grafheuvel is het tijd voor het Ängso slott. Hier waan je je in Koninklijke sferen. Het kasteel is gebouwd in de 15e eeuw en er gaan vele legendes rond over dit kasteel. Tijdens een bezoek kom je hier alles over te weten. Reis je met je kinderen of kleinkinderen door Zweden? Dan is waterpark Kokpunkten een echte aanrader. Je vindt dit waterpark in een oude stroomkrachtcentrale met maar liefst 8 verdiepingen.

Overnachten in Zweden doe je bij haven Västerås Gästhamn. Ook hier overnacht je heerlijk aan het water.

Camperroute Noorwegen camper natuur

- De natuur in Zweden is prachtig! 

Västerås - Stockholm (+/- 109 kilometer)

Het is eindelijk tijd om Stockholm, de hoofdstad van Zweden te bezoeken! De bezienswaardigheden en activiteiten die je kunt ondernemen in deze stad zijn ontelbaar. We raden je dan ook aan om langer dan één dag in deze stad te verblijven met de camper. Zó heb je alle tijd om te genieten van deze hippe stad met historische elementen. Wist je dat deze stad op 14 eilanden gebouwd is? Om deze reden wordt Stockholm ook wel ‘Het Venetië van het Noorden’ genoemd. Bij camperplaats Ställplatsstockholm overnacht je dan ook vlakbij het water. Ook Tantolundens Husbilscamping Stockholm is perfect om de stad te ontdekken. Dwaal lekker rond in het centrum van deze prachtige stad en ontdek de vele moderne restaurants, winkels, musea en nog veel meer bezienswaardigheden. Op een eiland midden in de stad vind je Gamla Stan, dit is het oudste gedeelte van de stad. Een echte aanrader voor cultuurliefhebbers! Breng een bezoek aan de kathedraal van Stockholm, het Nobel Museum en neem een kijkje in het Koninklijke paleis. In dit paleis woont de koning van Zweden. Voor degene die even tot rust willen komen, is schiereiland Djurgården een must-see. Hier kun je wandelen door het groenrijke Hagapark en ontsnap je even aan het drukke stadsleven.

Camperroute Zweden Stockholm

- Stockholm: de bruisende hoofdstad van Zweden. 

Stockholm - Gävle (+/- 180 kilometer)

Nadat je hebt genoten van de prachtige stad Stockholm is het tijd om richting Gävle te rijden. Om deze levendige universiteitsstad te bereiken leg je ongeveer 180 kilometer af met de camper. Onderweg kom je door mooie landschappen en met een beetje geluk spot je een kudde wilde dieren. Eenmaal aangekomen in Gävle heb je twee camperplaatsen waar je kan overnachten. Kies voor een overnachting aan de rand van de stad bij camperplaats Hemlingbystugan of plaats je camper aan het water bij camperplaats Södra Skeppsbron. Hier kijk je uit op het water en zie je de traditionele Zweedse huizen staan. Tijdens je bezoek aan Gävle zul je niet meteen merken dat deze stad al gesticht werd in 1446. Een brand in de 18e eeuw heeft namelijk bijna alles verwoest! Na de brand is er gelukkig weer veel opgebouwd en deze gebouwen kun je bewonderen tijdens een wandeling in Gävle. Wandel door de oude wijk Gamla Gefle. Deze wijk is autovrij en op deze manier kun je op je eigen tempo de oude gekleurde houten huisjes bezichtigen. Een andere aanrader is de oude gevangenis van de stad. Hier kom je te weten hoe de gevangen vroeger werden opgesloten. Ook het spoorwegmuseum mag je niet missen wanneer je in Gävle bent!

Zweden camperroute Gävle

- Camperplaats Södra Skeppsbron: een prachtige ligging!

Gävle - Falun (+/- 90 kilometer)

Falun! Dit is de laatste camperstop van je camperreis door Zweden. Na een ritje van +/- 90 kilometer bereik je deze stad. Plaats je camper bij camperplaats Falun. Deze rustig gelegen camperplaats aan de rand van de stad is de ideale uitvalsbasis voor je bezoek aan Falun. Falun staat bekend om het grote mijngebied van de Grote Koperberg. Dit is een van de monumenten die op de Werelderfgoedlijst van Zweden staan. Een must-see tijdens je camperstop in Falun! Vanaf de 18e eeuw werkte hier vele mensen dagelijks in de kopermijn. Rond de 17e eeuw was het zelfs het belangrijkste industriegebied van Zweden. Uiteindelijk is de mijn in 1992 gesloten en tegenwoordig dus niet meer in werking. Je kunt je laten rondleiden met een gids door deze ondergrondse mijn. Loop naar beneden op de kronkelende trappen en daal af tot wel 67 meter onder de grond. Tijdens de rondleiding vertelt de gids je de meest indrukwekkende verhalen over het werken in de mijnen. Naast een bezoekje aan de populaire kopermijn, is het leuk om door de oude wijk van Falun te wandelen. Neem plaats op een van de terrasjes en proef de lekkerste Zweedse gerechten.

Zweden camperroute

- Ken je de Sontbrug al? Deze brug verbindt Zweden en Denemarken met elkaar. 

Krijg je na deze camperroute maar geen genoeg van Zweden? Reis dan door naar het Noorden van het land. Hier vind je nog veel meer leuke steden. Via onze Camperstop-App vind je altijd een camperplaats bij je in de buurt. In deze app staan ruim 12.000 camperplaats verspreid over 30 verschillende Europese landen.

Image
Image

Locaties

Gerelateerde producten

ANWB Camperboek Zweden

ANWB camperboek Zweden

De mooiste routes met de camper door Zweden!

Facile-en-Route campergids Europa

Facile-en-Route campergids Europa

(Detail-) informatie over honderden camperplaatsen door heel Europa, incl. reis- & routetips!

Gerelateerde artikelen

No item found!